En sommar utan stress kan hjälpas på traven av strandliv oavsett väder.
En sommar utan stress kan hjälpas på traven av strandliv oavsett väder.

Så klarar du stressen under sommaren

Hur ledig är du på semestern – egentligen? Och vad är allra viktigast för just dig? Det är vad du ska fråga dig och dina närmaste precis NU. I alla fall enligt experterna som vill få fler av oss att våga vägra onödig stress i sommartid.

ANNONS
|

Säg sommar, blunda och känn hur semesterdrömmar, renoveringsprojekt , nytänd kärlek, sol, bad, grill, kompis- och släktvisiter bubblar inombords.

Eller inte.

Just nu, innan sommaren och semestern gått i full blom, är det dags att känna efter.

– Planera inte för mycket. Planera in "att göra ingenting" med, råder Ingibjörg Jonsdottir, verksamhetschef på Institutet för Stressmedicin i Göteborg.

Hon kom till Sverige från vulkanlandet Island för 26 år sedan.

För henne personligen är sommar lika med "lugnt, skönt och varmt. Ingen stress".

Men hon vet att andra kan återvända från sommar och semester utmattade i stället för utvilade.

ANNONS

– Att vi alls talar om sommarstress är problematiskt. Det visar att vi har väldigt svårt att avgränsa oss, ifrågasätta. Vi saknar ofta modet att göra enkla saker, gå emot strömmen, säger Ingibjörg.

Själv vill hon starta en trend med devisen "Våga vägra hetsen!".

I Sverige blir vi sura om solen inte skiner på semestern.

På Island är förhoppningen att slippa regn, sol en ren bonus. Dessutom är islänningen inte så bra på att planera i förväg som vi svenskar.

– Här har vi alldeles för höga ambitioner och vill så mycket med den här tiden på året när vi bara ska njuta. Det kostar dessutom mindre pengar om vi väljer enklare liv, förklarar hon.

En fjälltur och en ryggsäck räcker för att göra henne nöjd. Men att komma hemifrån är viktigt för att inte fastna i dammsugning eller målningsprojekt.

Hennes man med bror gjorde i fjol en "tärningsresa" på Västkusten i fem dagar, där tältet togs med och tärningen fick avgöra riktning, resmål och logi.

– Det var bästa resan de gjort på länge, tipsar Ingibjörg, som även hoppas att semestern kan ge chans att granska genusfällan hemma.

I forskning framgår entydigt att sjukskrivningar och psykisk ohälsa slår hårdare mot kvinnor än mot män. Men orsakerna är inte biologiskt kön, utan genus. Om kvinnor och män utsätts för samma psykosociala arbetsbelastning på jobbet och utanför löper de samma risk att bli sjuka, som Jonsdottir förklarar det.

ANNONS

Sommartid är därför extra viktigt att dela arbetet hemma så alla får vila.

När vi i vårt digitaliserade samhälle inte hinner umgås i vardagen är det många som vill göra det på semestern, med så många som möjligt, hela tiden.

– Det kan gärna ta litet lugnare former, fyller Ingibjörg i.

Även på Kyrkans familjerådgivning i Göteborg märks hur allt fler både lever pressat i vardagen, överlastar semesterschemat och jämför sig med andras glassiga bilder i sociala medier.

Sedan en tid är kön hit lång året runt, inte lika markant högre efter semestern som tidigare.

Samtidigt har maj och juni för barnfamiljer blivit allt stressigare, med avslutningar, presenter och kalasmåsten. Få par hinner njuta våren eller granska förväntningar innan dagis stänger.

Under sommarledigheten kan det sedan bli mer uppenbart hur ens relation egentligen mår. Du får ett slags kvitto på hur ni har det tillsammans, som Monica Wermelin beskriver det.

– För en grupp blir det bättre på sommaren. Deras yttre omständigheter kan vara väldigt tuffa och när de får skala av en del av alla kraven kan de känna att de tycker om varandra, har det bättre ihop.

– Men andra, där vardagstillvaron kan vara så inrutad att man inte möts så ofta kan undra "Har vi något att säga varandra?". I lägen när paret redan innan känt att de inte har det så bra kan det bli ännu sämre under semestern, exemplifierar hon.

ANNONS

Att släppa alla tider och rutiner för att det är sommar kan passa en del, men inte alla. Många och inte minst barn kan behöva något slags ordning, tänker Kristoffer Nyman.

– Jag tror barn av i dag behöver mer hjälp för att hitta på saker, när det finns så otroligt kraftfull konkurrens av elektronik. Ibland kan vi behöva hjälpas åt att lägga undan apparaterna en stund.

I hans ögon har prestationssamhället i dag även tagit över på semestern. Många par lever närmast orimliga vardagsliv, med allt hårdare press utifrån i kombination med en allt starkare idé om att vi är vår egen lyckas smed, att det är vårt fel om vi inte kan lösa egna problem.

Det är inte konstigt om den yttre stressen också färgar av sig på den inre, som man brukar säga till de hjälpsökande.

Själv behöver Kristoffer minst en vecka för att komma ner i varv.

– Som jag lärt mig beskära fruktträd handlar det om att först gå upp i trädet och beskära, sedan dricka en kopp kaffe för att därefter gå upp och skära lika mycket till. Så skulle jag önska att vi gjorde i planeringen inför semestern, förklarar han.

ANNONS

Många av oss organiserar för tok för mycket, enas familjerådgivarna.

Vi behöver dessutom sänka förväntningarna.

Att säga "Nu får ni bita ihop och stå ut – för här kommer er svåraste tid" kan vara ett sätt att hjälpa ibland.

– För utsatta familjer med dåligt nätverk och dålig ekonomi kan det kännas extra svårt på sommaren. Det är lätt att säga att vi har vacker natur och att med två kuponger kommer du ut i skärgården.

– Men när du inte har råd att gå på Liseberg kan det ändå vara svårt att känna sig nöjd. Skillnaderna blir större på sommaren, summerar Monica Wermelin.

Tips för en sommar utan onödig stress

Från Ingibjörg Jonsdottir:

  1. Lär känna dig själv och gör det som är bäst för just dig. Olika personer har olika behov. Längre eller kortare semester, mejl eller inte, du avgör själv vad som känns bäst. Det gäller även vad just du njuter mest av under din ledighet.
  2. Ljuset utomhus och rörelse är aldrig fel! Men våga avstå höjdhoppstävlingen som semestern lätt kan förvandlas till!
  3. Varför inte ägna en del tid åt att leva enkelt, utforska det vi har nära och vara spontan?

Från Monica Wermelin och Kristoffer Nyman:

  1. Varför inte prova att dela på familjen ibland? Alla behöver inte vara tillsammans alla fem veckorna. Ibland är det väldigt välgörande att göra litet olika!
  2. Tala om vad du vill! Utgå inte bara från almanackan utan formulera vad du allra helst vill ha ut av din ledighet! Gör alla delaktiga och försök se till att alla får något av det de helst vill ha.
ANNONS