Så håller du i gång träningen under sommaren

Många slår av på träningen när sommaren närmar sig. Onödigt! Det är ju nu träningen är som roligast.

ANNONS
|

I takt med att sommaren börjar infinna sig öppnar sig nyaträningsmöjligheter. Det vet Anna Adelman som driver ett företagmed fokus på just funktionell träning ute i naturen.

– Att träna på ett sätt så att man får en kropp som fungerar i vardagen och hela livet ut är funktionell träning för mig, säger Anna Adelman.

Funktionell träning utgår från ett långsiktigt perspektiv och och målet är att man helt enkelt ska må bra i längden, och då är utomhusträning ett bra alternativ.Ute i naturen får små och stora muskelgrupper samverka med varandra på ett annat sätt. Sedan blir man gladare, friskare och mindre stressad enligtAnna Adelman.

ANNONS

– Man ska träna utomhus därför att man får en mer varierad träning. Man rör sig annorlunda i naturen jämfört med inne på ett gym. Det säger ändå sig självt, att få vara ute i naturen och få frisk luft mår vi bättre av.

Anna Adelmans ”15 minuter styrka i naturen”

Uppvärmning:Jogga minst tre minuter och avsluta med 20 höga knän och 20boxningsslag ovanför huvudet.

Efter uppvärmningen: Starta klockan och gör så många varv av övningarna nedan som möjligt på 15 minuter. Kom bara ihåg att tekniken är viktigare än hastigheten.Börja med att hitta en bänk eller en sten på en trevlig plats.

Utfall, 10–20 st

Sätt ena foten på stenen/bänken bakom dig som ett stöd. Ta ett stort kliv fram med den andra foten. Böj det främre benet så djupt du orkar.

Lättare: Stå i samma position men ha bakre foten på marken istället för stenen/bänken.

Tyngre: Gunga i nedersta läget.

Tänk på: Det viktigaste är att knät pekar i samma riktning som foten och att tyngden är på främre hälen. Sträck upp bröstet. Fall inte framåt utan jobba uppifrån och ner så att knät är ovan foten hela tiden.

ANNONS

Armhävningar, 10–20 st

Det bästa är om du gör armhävningarna med fötterna i marken. Sedan kan du reglera svårighetsgraden genom att sätta händerna i olika positioner.

Lättare: Sätt händerna mot ett träd, en bänk eller en stor sten.

Tyngre: Gör armhävningarna med händerna på marken och fötterna uppe på en sten eller bänk.

Tänk på: Spänn magen och titta ner i marken. Kroppen ska vara rak.

Planka med bendrag, 10–20 st på varje ben

Stå i plankposition på raka armar och med kroppen rak. Dra in vartannat ben diagonalt under dig.

Lättare: Sätt händerna på en sten eller en bänk.

Tyngre: Jobba med händerna på marken.

Tänk på: Spänn magen och håll kroppen rak.

Dips, 10–20 st

Sätt händerna bakom dig på en bänk eller en sten och böj dem så att armbågarna pekar rakt bakåt. Rumpan ska vara nära bänken/stenen.

Lättare: Sätt fötterna närmre kroppen, d.v.s. böj benen.

Tyngre: Jobba mellan två stenar så du får upp fötterna från backen, eller låt en kompis hålla i fötterna.

Gymnasten, 10–20 st på varje ben

Stå på ett ben och för ihop ena lillfingret med motsatt lilltå (kryp ihop så mycket du kan och spänn magen), sträck sedan ut hela vägen (benet bakåt och armen framåt). Jobba på ett ben i taget. Prova gärna olika underlag. Står du på en liten sten blir det svårare. Jobba långsamt och kontrollerat.

ANNONS

Avsluta med att jogga lätt och skaka loss.

Annas tips för att komma igång

  1. Hitta en utomhusmiljö som du gillar och träna där. Det är mycket roligare att göra armhävningar med näsan i blåbärsriset, till ljudet av vågskvalp och så vidare.
  2. Fokusera inte för mycket på att ha rätt utrustning. Jag har sett folk i manchesterbyxor som tränar ute. Det viktigaste är att komma ut och komma i gång.
  3. Börja med att ta en promenad eller gå ut och springa. Längs vägen kanske du hittar en sten som du kan stanna och göra armhävningar vid.
  4. Att träna i grupp brukar göra det lättare att pusha sig själv och varandra, samt att komma igång. Men samtidigt finns det så mycket du kan göra själv.
ANNONS