Lätt massage förebygger och lindrar

På Kaggeleds träffpunkt i Göteborg arbetar beröringspedagogen Marika Kosonen. Hennes mjuka strykningar förebygger stress och lindrar smärta hos besökarna.

ANNONS
|

Värmen ligger som en varm filt över rummet. Belysningen är dämpad och det doftar rent från frottéhanddukarna på sängen. Spa-avdelningen på Kaggeleds träffpunkt är ett välbesökt rum. Här arbetar särskilda terapeuter som specialiserat sig på att beröra andra människor. – Taktil stimulering är en lätt massage som stimulerar känselreceptorerna i huden och får igång produktionen av oxytocin, säger Marika Kosonen. Hon värmer den luktfria oljan i händerna och gör sig redo för dagens första behandling. Besöken varar i nästan en timme och kräver att hon är fullständigt närvarande. De långsamma strykningarna över huden genomförs efter ett visst mönster och varje del av klientens kropp ska bli berörd. Från huvudets hårbotten till mellanrummen mellan tårna. – Beröring är hälsofrämjande. Det gör att stresshormonet kortisol sjunker i blodet och känslan av välbefinnande ökar, säger Marika Kosonen. Ann-Lise Nilsson är anhörigvårdare och tar hand om sin sjuke make i hemmet. Det är emellanåt en kravfylld tillvaro, där ansvaret vilar tungt på hennes axlar. Under Marikas händer får hon en chans att koppla av en stund från vardagen och ta hand om sig själv. – Taktil beröring är underbart. Man bara ÄR och gungar med som en liten baby. Det är så avkopplande att jag brukar somna, berättar hon. När Ann-Lise har tagit av sig sina kläder packas hon in i handdukar och en tjock, mjuk filt. Värmen är en stor del av behandlingen och det är viktigt att klienten känner sig omsluten och trygg. I bakgrunden hörs stilla pianoklink och i en lykta fladdrar ett levande ljus. Beröringsterapeuten lirkar försiktigt ut ett av Ann-Lises ben ur tygpaketet. – Men massagen kan även genomföras med kläderna på, ifall någon skulle känna sig obekväm med att klä av sig, tillägger Marika Kosonen.

ANNONS

    Marika Kosonen. Bild: Lisa Thanner
Marika Kosonen. Bild: Lisa Thanner

Hon stryker med fasta jämna tag ut oljan över Ann-Lises ben. Upp över vaden och ner över foten. Knäskålen och hälen får lite extra uppmärksamhet och Marika flyttar sina tummar i cirklande rörelser. Metodiskt går hon igenom hela huden på klientens kropp, fingrar, handflator, ansikte och rygg. Ann-Lise Nilsson har slutit ögonen och lämnat över sig i terapeutens händer. – Jag har varit på vanlig massage tidigare, men då har jag alltid varit medveten om var på min kropp massören befunnit sig. Här flyter jag liksom bara bort och jag slutar tänka på vad som händer runt omkring, säger hon. Som anhörigvårdare i stadsdelen Örgryte-Härlanda erbjuds Ann-Lise Nilsson kostnadsfria behandlingar med taktil massage sex gånger om året. Beröringen upprepas på exakt samma sätt varje gång, så att kroppsminnet ska aktiveras. Numera räcker det för Ann-Lise att komma in i huset för att hon ska börja stressa av. – Efteråt tar jag en kopp kaffe i kafeterian innan jag går hem. Känslan av välbehag sitter i ett tag och jag börjar längta till nästa gång, säger hon. En trappa upp i huset ligger Kaggeleds äldreboende och hospice som har sina egna beröringsterapeuter anställda. De utnyttjar också spa-avdelningens faciliteter på bottenplan när inte Marika Kosonen och anhörigvårdarna är där. Men det finns också utrymme för allmänheten att komma hit och få en stunds beröring, även om den inte är lika omfattande. En gång i månaden bjuder träffpunkten in till ”Sköna tisdag” för ett par timmars lugn och ro i husets spa. – Det är öppet för alla, även om vi bara kan ta emot sex besökare per gång. Då erbjuder vi hand- och armmassage plus varma fotbad, berättar Marika Kosonen.

ANNONS

    Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Fysisk beröring från en annan människa är livsviktigt för att vi ska må bra. Tre centimeter per sekund är den optimala hastigheten på en smekning. Inte för hafsigt och inte alltför långsamt. Studier har visat att människor har nästan identiska preferenser när det gäller beröring. Vi vill att någon annan än vi själva ska ta i oss och att strykningen ska ske med en viss inlevelse. Och trots att äldre generellt har sämre känsel än yngre uppskattar de smekningar ännu mer än andra, säger Helena Backlund Wasling som är studierektor för akademiska vårdutbildningar inom SU och har forskat om beröring. Hela vår hud är full av känsliga receptorer som reagerar när någon tar i oss. Speciella nervtrådar, så kallade C-taktila fibrer, förgrenar sig över vårt skinn och svarar direkt på beröring. Vid en smekning aktiveras belöningssystemet i hjärnan och vi upplever hur vi blir tryggare och gladare. Dessutom frisätts må bra-hormonet oxytocin, vilket leder till att vår smärttröskel höjs och blodtryck och stresshormoner sjunker. – När vi tar i varandra bildas en kortvarig relation mellan oss som vi oftast uppfattar som väldigt trevlig, säger Helena Backlund Wasling. För små barn är beröring livsviktigt för att nervsystemet ska kunna utvecklas och för att de ska kunna etablera varaktiga relationer senare i livet. Men behovet av närhet följer oss genom hela livet, och ju mindre vi får av den, desto mer ökar vår hunger efter kontakt. – Att de äldsta deltagarna i vår studie uppskattade smekningar mer än de yngre, tror jag beror på att de oftast får mindre beröring av andra i vardagen. Det viktigaste är inte att smekningarna är långvariga eller intima. Ibland kan en hand på någon annans rygg fungera minst lika bra. Vissa kroppsdelar - som axlar, överarmar och skuldror - är nästan alltid okej att vidröra utan att det uppstår missförstånd, menar Helena Backlund Wasling – Vikten av fysisk beröring behöver komma upp på agendan, särskilt hos dem som arbetar inom äldreomsorgen, säger Helena Backlund Wasling.

ANNONS

Fakta: Tipslista

  1. Om du inte har möjlighet till beröring kan må bra-hormonet oxytocin frisättas på andra sätt:
  2. Sov med ett tungt täcke eller en varm vetekudde. Eller både och.
  3. Umgås med djur.
  4. Stå länge i en varm dusch, eller ta ett bad.
  5. Ge dig själv massage, smörj in händer och fötter med olja.
  6. Gå till frisören.
  7. Ta en fotvårdsbehandling.
  8. Pyssla med något, långsamma repetitiva rörelser frisätter oxytocin.
ANNONS