Inte svettigt – men boule är riktigt kul

Visst, det är inte den motionsform som kommer göra dig svettigast i sommar. Men kanske den som kommer göra att du har roligast. Den här veckan har GP gått en match i boule.

ANNONS
|

Det krävs inte många kast innan tävlingshjärnan gått igång på högvarv. För mig har det alltid varit en självklarhet; tävlar man i något vill man vinna. Och man gör allt man kan för att det ska ske. Men nu hamnar jag direkt i underläge, när min motståndare omgående kniper två poäng i matchen där vi tävlar först till 13.

Personen som jag utmanat heter Hedvig Bergström och arbetar som marknadsansvarig för Boulebar i Göteborg.

– Det jag gillar med boule är att det är något som alla kan göra, säger Hedvig. Och då menar jag verkligen alla. Det går precis lika bra för fyraåringar som för farmor och farfar, vilket också gör att det är ett perfekt sätt att mötas och umgås, säger Hedvig, och fortsätter:

ANNONS

– En rolig sak är också att alla alltid gillar boule när de väl sätter igång. Det händer ibland att det kommer något större företagsgäng, och några är lite avigt inställda först för de tror att boule bara är något som pensionärer håller på med, eller så säger de att de inte gillar att tävla. Men när de väl kommit igång och börjat spela vill de inget annat än att vinna.

Boulebar grundades 2000 har sedan dess gjort sitt bästa för att göra svenskarna lite mer intresserade av boule. Och de har tveklöst lyckats. I dag finns sex boulebarer i Sverige, som alla kombinerar bar och restaurang med ett stort antal spelbara banor.

– Man kan ju spela boule på många ställen, och visst går det att spela hemma på gräsmattan också, säger Hedvig Bergström. Men det brukar ändå vara så att om man en gång har spelat på en riktig grusbana så kommer man aldrig mer vilja göra något annat. Det är helt enkelt en helt annan känsla.

På Boulebar i Göteborg finns totalt 19 banor, varav 14 är inomhus och fem utomhus. Och trycket är hårt: den som vill spela bör vara ute två veckor i förväg om den vill spela på prime time.

ANNONS

– Det har varit väldigt lyckat i Göteborg, det har varit fullt i princip jämt, säger Hedvig. Det är en väldigt härlig mix, ibland är det stora företag som kommer, ibland små kompisgäng. Vi har mycket stammisar och jag tycker också det är kul att vi har så mycket tjejer som är här och spelar.

För den som inte känner till boule i detalj, så spelas det i singel eller i lag om två eller tre personer. Spelet inleds med att ett lag kastar i väg en liten kula – ofta i rosa då den har smeknamnet cochonnet vilket betyder ”den lilla grisen” på franska – och sedan gäller det att kasta sina stenklot så nära den som möjligt. Det hela kan låta mycket enkelt, men precis som med allt annat gäller fenomenet att övning ger färdighet.


     Reportern Magnus Carlsson hittade successivt stilen på boulebanan. Bild: Nicklas Elmrin
Reportern Magnus Carlsson hittade successivt stilen på boulebanan. Bild: Nicklas Elmrin

När jag svingar mina klot hamnar de till en början lite här och var, men efter några tips från Hedvig – som själv försöker spela lite varje dag – börjar det gå bättre. Nyckeln till framgång är rätt kaströrelse, där armen går i en lång pendel bakom kroppen, för att sedan avslutas i höjd med axeln. Avslutningen av kastet ska ske med en finkänslig snärt i handleden som sätter klotet i bakåtspinn.

ANNONS

– Ofta brukar det gå bättre ganska snabbt, säger Hedvig. Det man kan tänka på är att försöka göra höga kast. Om man får en hög fin båge på kastet får man bättre kontroll, klotet stannar snabbare. Man vill aldrig att klotet ska rulla särskilt mycket, för då kommer det nästan alltid slå emot någon sten och då tappar det banan och sticker iväg.

Utöver att de kastar i estetiskt fulländade bågar, kan man särskilja en rutinerad boulespelare från en glad amatör genom att spana in själva spelstilen i stort. Boule är nämligen en taktiksport utan motstycke – i synnerhet när man spelar större tävlingar och då tävlar i lag.

– Mitt allra bästa tips för att det ska bli roligt att spela är att se till att ha ett bra lag. Bra medspelare gör att det blir roligare. De riktiga bouleproffsen har ofta också olika roller i sina lag, där någon är bra på att placera klotet medan någon annan är bra på att skjuta iväg det andra lagets klot, säger Hedvig.

– Överlag vågar rutinerade spelare vara mer aggressiva i sitt spel, och det tycker jag att man ska testa. Som nybörjare är det lätt att man spelar defensivt och att man hela tiden kastar försiktigt för att försöka lägga sig nära lillen. Men det blir mycket roligare om man faktiskt vågar gå på attack ibland också.

ANNONS

Det är oklart om det beror på min nyvunna kunskap, nybörjartur eller att jag helt enkelt är en man som behöver uppvärmning, men ju mer vi spelar desto bättre går det. Jag kniper mina första poäng och sedan vänder matchen fram och tillbaka mellan i princip varje omgång.

Eftersom vi spelar en singelmatch har vi tre klot var, vilket betyder att man som mest kan få tre poäng i en omgång. Efter många jämna omgångar får jag till slut in några riktiga fullträffar, och till slut är jag i ledning med tolv poäng mot Hedvigs elva. Det innebär att matchen, efter en timme, nu kan avgöras samtidigt som det fortfarande är helt vidöppet.

När jag ska kasta mitt sista klot ligger Hedvig närmast lillen, vilket onekligen sätter viss press på mig. Men på något mirakulöst vis lyckas jag till slut få till en perfekt knackning – eller carreau som fransmännen hade sagt – där mitt klot helt enkelt dunsar ner och slår bort hennes klot och ersätter det med mitt.

Det är ett drömkast, och plötsligt är jag närmast. Poängen är min, precis som matchen. Det är en härlig insikt i hur ljuvligt det kan vara att vinna. Men framförallt är det en insikt i att boule är något som faktiskt alla kan spela.

ANNONS

     Segern är klar! GP-reportern Magnus Carlsson jublar medan motståndarenHedvig Bergström springer fram för att gratulera. Bild: Nicklas Elmrin
Segern är klar! GP-reportern Magnus Carlsson jublar medan motståndarenHedvig Bergström springer fram för att gratulera. Bild: Nicklas Elmrin

Fakta: Boule

  1. I grund och botten går boule ut på att kasta små, tunga klot så nära en liten boll som möjligt. En runda inleds med att en ring läggs ut, som är själva utgångspunkten för kastandet. Den som kastar ska sedan stå med båda fötterna innanför ringen och i marken.
  2. Sedan inleds matchen med att det ena laget kastar iväg lillen, som ska landa 6–10 meter bort, och därefter kastar lagen varsitt klot. Härifrån fortsätter sedan det lag som ligger längst ifrån lillen att kasta. Om de hamnar närmast lillen blir det andra lagets tur.
  3. När alla klot är kastade är det poängräkning. Laget som ligger närmast lillen får då ett poäng för varje klot som ligger närmare än motståndarlagets bästa. Bara ett lag kan få poäng.
  4. När rundan är avslutad flyttas kastringen över till andra sidan planen och sedan börjar nästa omgång därifrån. Det lag som först får 13 poäng vinner matchen.
  5. Spelas i singel (en mot en, tre klot var), dubbel (två mot två, tre klot var) eller trippel (tre mot tre, två klot var).
ANNONS