Här är de vanligaste skadorna som löpare kan få

Hälsporrar, benhinneinflammationer och ömmande löparknän.

ANNONS
|

En av de allra vanligaste löparskadorna är den som brukar kallas för löparknä. Det klassiska symptomet är att man springer två-tre kilometer innan en skarp smärta uppstår på utsidan av knät.

Smärtan beror på det långa senstråk som går längs låret. Senstråket, som också kallas IT-bandet, går från höften och fäster nedanför knät – och när det glider över knäts utsida kan det skapa en irritation som smärtar.

- Skador är aldrig helt lika, men ofta ser vi att de som drabbas av löparknä är stela i sätesmuskulatur samt IT-band, säger Johanna Lindhult.

Äldre löpare får också lätt knäproblem i form av menisk- och ledyteskador med en värkande smärta i knät som inte går över efter löpningen.

ANNONS

- Vi upplever att många som söker oss för knä- eller underbensproblem saknar en bra aktivering från höft och en bra kontroll av bål, säger Johanna Lindhult. En mer höftcentrerad rörelse med en fotisättning under höft får därför ofta ett stort fokus i rehabiliteringen.

Även underbenen kan drabbas av en rad vanliga skador. En som många nybörjare ofta råkar ut för är benhinneinflammation, en kraftig smärta på insidan av den nedre delen av smalbenet. Orsakerna kan variera kraftigt.

- Det kan bero på allt ifrån fotposition i löpsteget till att man ökat mängden löpning för snabbt. Benhinneinflammation bör precis som alla andra skador utredas från grunden, säger Erik Nexborn.

En annan vanlig skada är den som brukar kallas hälsporre. Egentligen heter det plantar fasciit, och känns under foten vid insidan av hälbenet. Även det är en skada som kan bero på många olika saker, allt från stela stortår till överbelastning eller nya skor.

En sista skada, som många löpare bekantat sig med är den så kallade gubbvaden.

- Som namnet antyder är det något vi oftast ser hos något äldre löpare. De som söker har ofta haft många småbristningar i vaden som hindrar dem i löpningen, säger Johanna Lindhult.

ANNONS
ANNONS