Redan på 60-talet väcktes Gunnar Isakssons intresse för miljöfrågor och de senaste åren har det utvecklats till ett starkt klimatengagemang. "Kört blir det aldrig. Det kan bara bli mer eller mindre illa. Därför måste man göra det man kan", fastslår han.
Redan på 60-talet väcktes Gunnar Isakssons intresse för miljöfrågor och de senaste åren har det utvecklats till ett starkt klimatengagemang. "Kört blir det aldrig. Det kan bara bli mer eller mindre illa. Därför måste man göra det man kan", fastslår han. Bild: Anna Berglund

Gunnar har kämpat för miljön i över 50 år

Gunnar Isakssons miljömedvetande föddes redan på 60-talet, men de senaste åren har det utvecklats till ett starkt klimatengagemang. En driven personlighet som samtidigt tror på musiken som stärkande kraft i miljöarbetet och startade Klimatkören i Göteborg.

ANNONS

Gunnar Isaksson kommer skyndande till fots till fiket vid Kronhusbodarna mitt i Göteborg.

– Normalt cyklar jag överallt, men i dag ska jag vidare och har tagit bilen. Men den körs på biogas, ler Gunnar som försöker göra rätt val i vardagen.

Mer och mer vegetariskt

Han äter alltmer vegetariskt, äger andelar i solcellspark och vindkraftverk och det var många år sedan han flög.

– Jag tror min miljömedvetenhet föddes när min mamma köpte boken "Tyst vår" av Rachel Carson, skriven 1962. Då gick det upp för mig hur mycket människan påverkar sin livsmiljö. På den tiden pratades det knappt om klimat, utan främst om surt regn och ozonhål. Forskare visade på komplexa problem, det bildades opinion och på flera områden blev det faktiskt förbättringar, minns Gunnar.

ANNONS

– Det jag tagit med mig från miljörörelsen då är hur en stark opinion kan driva fram förändringar.

Varningarna har blivit verklighet

Han berättar om hur det visserligen pratades klimat- och växthuseffekten på 80-talet, men det låg långt fram i tiden och till skillnad från nu var man övertygade om att det skulle ordna sig.

– Det som bara var varningar då, är verklighet nu. Då blir det omöjligt för mig att inte reagera och försöka göra vad jag kan. När källaren plötsligt svämmar över sitter jag inte bara uppgiven och väntar.

Bild: Anna Berglund

Gunnar är uppvuxen i Göteborg och på gymnasiet gick han maskinteknisk linje. Skaffade sig en kandidatexamen i biologi och kemi. Började jobba på Eka i Bohus där det blektes pappersmassa i en tid när man gick från klorblekmedel till väteperoxid, vilket var snällare mot miljön.

Men Gunnar kände sig inte hemma på sitt jobb och sadlade om mitt i livet.

– Jag började läsa produktdesign på Konstindustriskolan 1983. Arbetade sedan under trettio år med teknisk information och illustration på olika konsultfirmor och Volvo, säger han och ler, glad att han bytte yrkesbana.

Arbetar för framtiden

Numera är Gunnar pensionär och ägnar stor del av sin fritid till att arbeta för klimatet och vår gemensamma framtid.

ANNONS

– När det var fullt upp med barn, jobb och familjeliv fanns det inte mycket tid och ork över till att vara aktiv.

Men 2015 var det dags i samband med förhandlingarna om Parisavtalet. Han kände att det var bråttom att agera.

– Då började mitt engagemang i Klimatsamling och jag cyklade runt i en vecka och satte upp affischer inför en stor demonstration.

Opinionsmässig vändpunkt

Gunnar tror vi står vid en opinionsmässig vändpunkt. Att när tillräckligt många agerar sker något avgörande.

– Fler och fler förstår hur allvarligt läget är. Trycket ökar nu på politikerna att fatta radikala beslut. Det är nödvändigt för att hela samhället ska kunna ställa om snabbt.

Han engagerade sig i Naturskyddsföreningens klimatgrupp och sedan i Fridays For Future som demonstrerar varje fredag på Gustaf Adolfs torg. Han ser en stark och växande rörelse som samarbetar.

– Olika föreningar och nätverk i klimatrörelsen samverkar. Och många unga har stigit fram i täten, numer deltar alla åldrar och kämpar sida vid sida.

Bild: Anna Berglund

Gunnar berättar vad det är som främst driver honom att varje fredag ställa sig där på torget, dela ut flygblad, prata med människor, inspirera och hoppas:

– Min drivkraft är mina barn. Jag tänker på hur världen kommer att se ut som de ska leva i.

ANNONS

Musikkvällar i Majorna

Jämte miljön är musiken viktig för Gunnar som för ett antal år sedan började arrangera musikkvällar i Majorna.

– Det fanns inga bra ställen för oss som var lite äldre och ville lyssna på bra musik och dansa. Så vi hyrde lokal och arrangerade spelningar med olika sorters musik: afro, balkan, reggae, soul, blues och latin, ler han.

Efter det har han fortsatt med levande musik även inom klimatrörelsen. Som när han inför valet 2018 kampanjade tillsammans med liveband.

– Vi spelade låtar om solen, själva motorn i klimatet, tillägger Gunnar som tror att glädje, musik och gemenskap är viktigt för att ge rörelsen kraft.

Inför en stor manifestation i Stockholm med Fridays For Future startades en kör som spelade in stämmor till låtar med klimatanknytning och de fick vi använda, berättar Gunnar, som fick idén att även starta en klimatkör även i Göteborg.

– Jag hittade snabbt en musikalisk körledare som tar fram det bästa i oss. Vi har öppna repetitioner, låga trösklar, en inkluderande atmosfär och vem som helst får vara med. Det är en salig blandning av duktiga sångare och nybörjare. säger Gunnar.

Vägrar att ge upp

Vi tar påtår och kommer in på begreppet aktivist, som han inte känner sig helt bekväm med.

ANNONS

– Det är ett lite bekymmersamt ord, för många tänker att aktivism är något udda och extremt. Om inte det ordet var upptaget skulle jag nog vilja kalla mig klimatreaktionär, någon som reagerar starkt på en extrem situation. Att inte göra något skulle jag kalla passivism.

Även om vi närmar oss en kritisk punkt den negativa utvecklingen inte går att vända, låter Gunnar inte den tanken slå rot.

– Kört blir det aldrig. Det kan bara bli mer eller mindre illa. Därför måste man göra det man kan.

Han menar att den nödvändiga omställningen ger oss nya möjligheter och goda utsikter.

– Att inte fortsätta leva som vi gör nu är inte nödvändigtvis en förlust. På många sätt kan ett annat samhälle bli bättre att leva i.

Gunnar Isaksson

Ålder: 71 år.

Familj: Är gift och har två döttrar.

Gör: Precis vad jag själv vill.

Intressen: Musik, dansa och röra på kroppen, naturen, paddla kajak.

Vill som klimataktivist åstadkomma: Att vi blir fler som kräver att Sverige uppfyller sin del av Parisavtalet och att även Västsverige tar sitt ansvar.

Omställning för mig är: Att inse att vårt sätt att leva kommer att bli annorlunda om vi ska kunna undvika global uppvärmning över 1,5 grader.

Drömmer om: Ett jämlikt samhälle där vi inte riktar in oss på konsumtion och prylar utan på att ha tid för oss själva och varandra och att göra roliga saker tillsammans.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS