Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De som följer realityserien ”Svenska Hollywoodfruar” vet att det kan bli en del dramatiska utspel, skratt och bråk när Gunilla Persson är inblandad. Nu fyller hon 60 år. Bild: Magnus Sundholm
De som följer realityserien ”Svenska Hollywoodfruar” vet att det kan bli en del dramatiska utspel, skratt och bråk när Gunilla Persson är inblandad. Nu fyller hon 60 år. Bild: Magnus Sundholm

Gunilla längtar efter den stora kärleken

Hon blev kändis vid 50. Men livet har alltid bjudit ”Hollywood”-frun Gunilla Persson på äventyr, utan att hon alltid vet hur det går till.

Det började med en lust att erövra världen. Gunilla Persson växte upp i lilla Högsjö i Sörmland men tyckte inte att den lilla orten – eller för den delen Sverige – kunde matcha hennes drömmar om glamour, berömmelse och skådespeleri.

Efter en kort sejour som journalist i Stockholm åkte hon till New York. Där fick hon ett modellkontrakt med den berömda agenturen Eileen Ford. Hon fick framgång, hamnade på omslaget till Harpers Bazaar och gifte sig med en amerikansk man.

Mannen skilde hon sig från, men USA har Gunilla Persson förblivit trogen i 35 år. Filmens värld lockade, och Gunilla har tagit teaterlektioner för självaste Stella Adler, vars elevlista inkluderar namn som Marlon Brando, Elizabeth Taylor och Robert De Niro.

– Det sista året hon levde var hon min lärare. Hon var väldigt sjuk och satt och hostade ofta. Men hon var toppen, och hon var en legend.

Delar intresset med dottern

Skådespelarambitionerna delar hon numera med dottern Erika, 16 år. Tillsammans går de på teaterskolan Margy Haber Studio i Los Angeles, och Gunilla tänker ständigt att hon borde ta sig iväg på fler provspelningar. Men sedan hon flyttade till nytt hus i fashionabla Pacific Palisades har hon blivit en riktig hemmakatt som pysslar med inredning och njuter av trädgården och havsutsikten.

Här bor hon med Erika och med sin mamma Iris, som Gunilla hämtade från ett svenskt demensboende för att ta hand om i hemmet.

– Jag är hyllad av fansen på grund av vad jag gör för mamma.

Höjdpunkter i livet

Gunilla beskriver sig som familjekär, men också som en glamourdrottning. Tack vare sitt glammiga kontaktnät har hon flera gånger varit inbjuden till Oscarsgalan med tillhörande middagar och efterfester.

– Jeremy Irons var min bordskavaljer ett år, och det året som Julia Roberts fick en Oscar för Erin Brockovich satt vi vid samma bord på Oscarsmiddagen.

– Det är sådana höjdpunkter i livet som man tycker om att tänka på. Men killen som tog med mig på alla dessa Academy awards och SAG awards och Golden Globe awards, han är gift med någon annan nu, haha!

Ofta hett löpsedelsstoff

Sedan hon blev mamma har hon växlat ned till ett lugnare tempo, men de som följer Svenska Hollywoodfruar i TV3 har märkt att det kan bli en hel del uppståndelse kring Gunilla Persson. Dramatiska utspel, skratt, bråk och känslosamma kommentarer har gjort henne till en uppmärksammad tv-profil de nio säsonger hon varit med. Hon har 120 000 följare på Instagram, en egen pratshow – The Gunilla show – på Viafree, har gjort en uppmärksammad medverkan i Biggest Loser VIP och varit återkommande gäst i bland annat Breaking News med Filip och Fredrik.

Gunilla Persson kan konstatera att berömmelsen hon eftersträvade kom till henne i 50-årsåldern, när en kvinna förr brukade anses "ointressant".. Bild: Daniel Sahlberg
Gunilla Persson kan konstatera att berömmelsen hon eftersträvade kom till henne i 50-årsåldern, när en kvinna förr brukade anses "ointressant".. Bild: Daniel Sahlberg

Kändisskapet har också gjort Gunilla Persson till hett löpsedelsstoff, med ”skandaler” som knappast hade nämnts om inte Gunilla Persson hade varit rubrikernas kvinna.

Saknar kärleken

Men hon älskar ändå att vara känd. Hon konstaterar att berömmelsen hon eftersträvade kom till henne i 50-årsåldern, när en kvinna förr brukade anses ointressant. Numera är hon även ett namn i våra nordiska grannländer, och i Norge syns hon snart i realityserien 4 stjärnors middag.

– Även där blir jag jätteuppmärksammad. Och det är otroligt positivt för mig som ju är exhibitionist, skrattar hon.

Det enda som nu saknas i Gunillas liv är den stora kärleken. Hon har blivit bränd tidigare, säger hon. Men nu är hon redo att ge rätt person en chans.

– Jag har ju aldrig hittat rätt man, och det är något jag tror ligger framför mig i mitt liv. Jag tror att stor romantik och bröllop ligger framför mig!

Gunilla Persson

Ålder: Fyller 60 år den 31 december.

Gör: Realitystjärna.

Bor: Hus i Pacific Palisades, Kalifornien, USA.

Familj: Dottern Erika, 16 år, mamma Iris 92 år, och katterna Tusse och Lulle.

Så firar jag födelsedagen: ”Jag åker med Erika till Hawaii. Av alla platsar på jorden så vill jag helst åka till dit, för alla säger att det är så underbart där”.

Om att fylla 60: ”Man försöker att inte tänka på att man är så mycket äldre än man vill vara. Samtidigt får jag vara stolt över att jag fortfarande ser så bra ut som jag gör, att jag är populär, och mitt uppe i min karriär”.

Så rensar jag tankarna: "Genom att promenera".

Mina bästa karaktärsdrag: "Snäll, ärlig och lojal".

Mitt sämsta karaktärsdrag: "Morgontrött".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.