Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saluhallen var Göteborgs eget Eiffeltorn

GP:s Kristian Wedel presenterar fynd i samarbete med Göteborgs stadsmuseum.

Stora Saluhallen

Det var järnskelett som gällde på 1880-talet och även om Stora Saluhallen väl inte var lika storslagen som sina internationellt kända anförvanter Eiffeltornet och Frihetsgudinnan tänjde bygget på gränserna för vad Göteborg kunde prestera.  För det var en helt göteborgsk angelägenhet: delvis finansierad av Renströmska fonden, initierad av Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidnings chefredaktör S A Hedlund, ritad av S A Hedlunds brorson Hans Hedlund, konstruerad på Keillers verkstad och uppförd av Göteborgsbyggmästaren August Krüger. Glas- och järnkonstruktionen vållade bygget förseningar, men i februari 1889 kunde handlarna äntligen flytta in. Bilden är tagen år 1888.

Saluhallen interiört

När Saluhallen på Kungstorget öppnades i februari 1889 tog Göteborgs stad tillfället i akt att nästan dagligen i dagspressen annonsera om allmänna skärpta regler för torghandel i stor skola.  Det handlade bland annat om att det var förbjudet att ha hästar på Grönsakstorget och att det inte var tillåtet att kasta skämda varor på marken. Dessa bestämmelser gälla till efterrättelse från den 1 Febr. 1889.  Saluhallen var inte bara Göteborgs modernaste handelsplats. Den var också en signal till allmän uppryckning hos de göteborgska handlarna.  Bilden av Saluhallens interiör är odaterad men bör vara tagen under de första åren.

Vy över Göteborg

Den här bilden kan förvirra även vana Göteborgskännare. Den är tagen från Skansen Kronan i början av 1860-talet, men bilden saknar nästan helt orienteringspunkter för en nutida göteborgare. I Haga ligger kaponjärens vattengrav fortfarande öppen. Till vänster i bild syns Rosenlunds spinneriers höga skorsten. Rosenlunds spinnerier var den första större fabriken inom Göteborgs egentliga gränser. Tidigare industrier hade ofta krävt vattenkraft och därför anlagts i närheten av vattenfall i exempelvis Mölndal och Jonsered.

Excercisheden

Göta artilleriregemente övar på Excercisheden någon gång på 1880-talet. I bakgrunden syns Sten Sturegatan.  En inte oviktig del av övningen var att rulla kanonerna från arsenalsbyggnaderna på Kungshöjd. År 1895 flyttade artilleriregementet till Kviberg.

Artillerister vid Arsenalen

Artillerister vid Arsenalen på Kungshöjd år 1893. Bilden donerades till Göteborgs historiska museum av Ivar Andersén. Han är den tredje artilleristen från vänster. Tack vare honom vet vi också namnen på övriga (från vänster): Walter Dentgren, Albert Dahlström, Casten Lindemark och Albin Lundell.  Och sergeant Borén.

Den växande staden

Hagakyrkan till vänster och Sahlgrenska sjukhuset (nuvarande Pedagogen) till höger gör detta fotografi från cirka 1870 lätt att orientera sig i för en 2000-talsgöteborgare. Annars ger bilden ett nästan osvenskt intryck: ett slingrande flodlandskap med ljusa sandgångar längs stranden. Bebyggelsen har knappt börjat klättra upp på bergen mot Masthugget. Ännu på 1860-talet saknade delar av vallgraven stenskoning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.