Sällskapet Livbojen lägger ner efter 111 år

Revykungen Karl Gerhard och kompositören Wilhelm Stenhammar fanns bland sponsorerna. I över hundra år har sällskapet Livbojen – med hjälp av kändisar och modeller – samlat in pengar till sjöräddningen. Men nu går dåtidens kvinnodrivna svar på Musikhjälpen i graven.

ANNONS
|

Orkanen Ian har just dragit in över Florida och orsakat död och förödelse. Morgonen därpå träffar vi 75-åriga Elisabeth Trapp och 77-åriga Eleonore Westling i ett blåsigt Långedrag. Det går vita gäss på havet utanför Sjöräddningssällskapets lokaler.

Runt halsen har de båda damerna varsitt smycke – i form av ett flaggspel.

– Bara en av alla saker vi haft till försäljning genom åren, förklarar Elisabeth Trapp när vi slagit oss ner inomhus med varsin kopp kaffe för att prata om den förening de under många år engagerat sig i. Sällskapet Livbojen.

En flaskpost som låg och guppade i Rigabukten hösten 1911 sägs vara upprinnelsen till den ideella föreningen. Incidenten nämns i sällskapets jubileumsskrift från 2011. Hur flaskan fiskades upp. Inuti återfanns 130 kronor i sedlar och en sista hälsning till hustrun från kapten Johansson på det förlista fartyget ”Karl”

ANNONS

Framgångsrikt kändismingel redan 1912

Ulla Rinman, gift med sjöfartsredaktören på Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning Thorsten Rinman, skall ha läst notisen om flaskposten och bestämt sig för att något radikalt måste göras. Hon lever i en tid då kvinnor ännu inte har rösträtt i Sverige. Men Ulla Rinman är handlingskraftig och engagerad. Dessutom har hon seglat med maken – som då var sjökapten – till Sydamerika och vet något både om lynniga stormar och om sjönöd.

Nu startar hon, tillsammans med ett femtiotal andra engagerade kvinnor i Göteborg, Sällskapet Livbojen i syfte att bidra till en mer effektiv sjöräddning. Genom eget, oegennyttigt arbete är tanken att dra in pengar till Sjöräddningssällskapet.

Ur Sällskapets Livbojen i Göteborgs jubileumsskrift 2011:

”De sociala attityder som i början av seklet närmast var av underkastelsekaraktär omfattade de flesta kvinnor. En tid då få ansträngningar gjordes för att undanröja de hinder som begränsade kvinnornas sociala marginalisering. Föreningslivet blev ofta en frizon.”

Redan 1912 har de fått bra snurr på verksamheten. Dåtidens kändisar lockar publik till en sällskapsafton på Börsen i Göteborg. Entréavgiften är 10 kronor, och under kvällen uppträder bland annat operasångaren John Forsell ackompanjerad av Wilhelm Stenhammar.

Första året samlar damerna in hela 7 000 kronor till sjöräddningen, ett betydande belopp med dåtidens mått mätt. Deras arbete får stor publicitet.

Teaterdirektör Axel Engdahl blir tidigt sällskapets vän och beskyddare. Han ordnar en cirkusföreställning och skänker intäkterna. Andra följer efter – bland dem revykungen Karl Gerhard som ger en kabaré med Zarah Leander som primadonna. Intäkterna går till sällskapet Livbojen.

ANNONS

”Viktigast är att vi alltid jobbat som ett lag”

1930 får sällskapet låna hela kryssningsfartyget ”Kungsholm” för att ställa till med fest. Snart har de både ungdomsförening och en kunglig beskyddare i form av prinsessan Sibylla. 1979 blir drottning Silvia sällskapets beskyddare.

Årliga modevisningar och julbasarer har varit en del av verksamheten, liksom att skänka egenhändigt tillverkat handarbete och sälja secondhandkläder – bland annat på Sjöfartsmuseet.

– Viktigast är att vi alltid jobbat som ett lag. Kvinnor med helt olika bakgrunder har använt de resurser vi haft att förfoga över, från att plocka svamp och bär, till att tigga ihop saker till loppisar, säger Eleonore Westling som varit medlem i sällskapet i 15 år.

För några år sedan tog hon över som ordförande efter Elisabeth Trapp som varit medlem i sällskapet sedan tonåren – alltså i över 60 år.

– Min mormor, som var dotter till en sjökapten, var med, liksom min mamma och nu jag.

Sällskapet har bekostat flera båtar

Under åren har de pengar sällskapet Livbojen samlat in bland annat bekostat en sjöräddningskryssare, som döptes till ”Ulla Rinman”, och en sjöräddningsbåt som går under namnet ”Rescue Livbojen Göteborg”.

Idag finns sällskapet Livbojen, som grundades i Göteborg, över hela Sverige. En gång var det ett sätt för driftiga kvinnor att få känna att de gjorde nytta och fick gehör för sina initiativ i offentligheten.

ANNONS

– Där fanns en sådan stor mängd kompetenta kvinnor då som inte förväntades delta i samhällslivet överhuvudtaget. De kände nog en viss stolthet över att kunna dra ihop det här själva, säger Eleonore Westling.

Hon jämför sällskapets historiska insatser med det mer moderna Musikhjälpen, fast för sjöräddning. Samtidigt konstaterar duon – med sorg i sina hjärtan – att tiden nu sprungit ifrån sällskapet och dess organisationsform. Därför upphör verksamheten under hösten, vilket firas med en avskedslunch den 7 november. En datum som sedan kommer att fortsätta firas som ”Livbojens dag”.

LÄS MER:Musikhjälpen till Göteborg – reser buren vid Kungstorget

LÄS MER:Tomas von Brömssen om rampljuset, rosorna och Wollter

LÄS MER:Kortegens historia i bilder - från Hitler till Swedbank

Sällskapet Livbojen

Bildades: hösten 1911 av ett femtiotal engagerade damer, i en tid då kvinnor ännu inte hade allmän rösträtt.

Syfte: att genom personligt och oegennyttigt arbete bidra till en mer effektiv sjöräddning.

Lockade: kvinnor som stod utanför det reella, politiska livet, för vilka föreningslivet blev ett andrum som stärkte självkänslan.

Sponsorer: tidigt bland andra kompositören Wilhelm Stenhammar, revykungen Karl Gerhard (som bjöd på kabaré med Zarah Leander skänkte intäkterna) och kronprinsessan Louise. 1979 blir drottning Silvia sällskapets beskyddarinna.

Initiativtagare: Ulla Rinman, gift med sjöfartsredaktören på Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning Thorsten Rinman.

Första ordförande: friherrinnan och landshövdingskan Hedvig Lagerbring.

Nuvarande ordförande: Eleonore Westling

Lokaler: sällskapet höll till på Göteborgs sjöfartsmuseum med utsikt över hamnen. Där syddes det, stickades och virkades till olika basarer. Senare möttes de även på hotell Palace och Park Avenue – och höll julbasarer i Valands festvåning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Missa inget från GP Göteborgiana!

Nu kan du få alla våra texter och reportage om det gamla Göteborg som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Göteborgiana. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS