Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
– Det finns många historier i vårt arkiv som aldrig syns på annat håll, säger Kristian Wedel, redaktör för Göteborgs-Postens nya historiesatsning Göteborgiana.

Nya perspektiv på gamla Göteborg

Tyken och rapp historiejournalistik, med berättelser som inte ens de riktiga nördarna har hört förut. Det är utgångspunkten när GP:s nya avdelning Göteborgiana drar igång.

– Trots att så mycket är tillgängligt på nätet finns det massvis med roligt stoff i gamla arkiv som aldrig flyter upp till ytan, säger Kristian Wedel som är en gammal bekantskap för trogna GP-läsare.

– På gp.se har vi helt andra möjligheter än i pappret att presentera material från vårt gamla bildarkiv, interagera med våra läsare och involvera deras historier. 

Kristian Wedel har märkt hur intresset för Göteborgs historia har spridit sig nedåt i åldrarna de senaste åren.

– Jag är förbluffad över hur digital den här målgruppen är. För ett par år sedan var det mest pensionärer utan dator som hörde av sig. Men nu får jag massvis med mejl från människor i 40-årsåldern som är intresserade av det gamla Göteborg.

"Enormt läsarsug"

Göteborgs-Posten har alltid skrivit om historiska händelser, men den nya avdelningen kommer att vidga och fördjupa materialet. Kristian Wedel har samlat erfarna Göteborgs-skribenter som ska hjälpa honom att hitta de unika historierna.

– Framförallt vill vi göra mer idrottshistoria. Det finns ett extremt läsarsug efter det. Vi kommer att kunna berätta historier som inte ens de mest inbitna sportnördarna har hört förut, säger han.

– Det finns många historier i vårt arkiv som aldrig syns på annat håll.

Just arkivet är något som Kristian gärna återkommer till. En av de fasta vinjetterna på den nya avdelningen kommer att återpublicera material ur  Göteborgs-Postens eget arkiv.

– Det kan vara när ubåten Ulven sjönk i skärgården 1943 eller hur det gick till när Beda Hallberg startade Majblomman i Göteborg år 1907.  Här finns det många intressanta tidningsklipp att visa. 

Tröttnar aldrig på Göteborg

Han trycker även på att det historiska perspektivet måste breddas.

– Tidigare har det gärna handlat om Lisebergs invigning 1923 och andra saker som hände för längesen. Men Blåvitts Uefacupvinster 1982 och 1987 är också en del av vår historia.

Första publiceringen sker nu och Kristian är inte orolig för hur han ska fylla avdelningen med innehåll.

– Jag har skrivit 15 böcker om Göteborg, men man blir aldrig klar med den här stan. Det finns väldigt mycket kvar att berätta. Just nu skriver jag på en grej om hur det eviga regnandet har gjort att halva stan är byggd i gult tegel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.