Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Kortegens historia i bilder - från Hitler till Swedbank

Mycket är sig likt – och ändå har allt förändrats – i chalmeristernas årliga göteborgska mönstring av världshändelser och lokala märkligheter. GP har gått igenom hundra år av bilder från Kortegen.

Kanske är den äldsta bilden i detta bildspel kritik mot GP. Det är svårt att tolka den på något annat sätt.

Det är en glimt från1920 års kortege. Det tycks vara någon typ av mediekritik. Figurerna ser ut som gäss i papp, men det troligaste är väl att det ska tolkas som ”tidningsankor”. På en av ankorna står det ”DN”. På en av ankorna lyder texten Alkman. Edvard Alkman var Göteborgs-Postens chefredaktör och ägare.

Det är inte alltid så lätt att avlocka äldre kortegebilder deras hemligheter.

Genom decennierna passerar ekipagen revy i detta bildspel. De tecknar ett intressant porträtt av 1900-talet.

Detta tidsporträtt präglas av roliga mössor och lösskägg.

Några stickprov genom decennierna visar att kortegen alltid är lekfull. Men det betyder ingalunda att den alltid har varit harmlös. År 1937 års drift med operettstjärnan Zarah Leanders lukrativa konserter och filmuppdrag för nazistkoryféerna i Berlin saknar inte udd. Den göteborgska ordleken med ”arior” och ”arier” bör heller inte ha passerat åskådarna obemärkt.

Ibland är bilderna mer lättsamma och även lättbegripliga. 1984 års ”knip och kläm” är en – åtminstone för sjuttiotalister och äldre – tydlig och rätt godmodig drift med Susanne Lanefelts gymping-tv-program.

Ibland är det gåtfullt eller blott halvbegripligt för en sentida betraktelse. 1943 års Onkel Sam-figur tillsammans med en skrinda och en ung man träningsoverall – kan det möjligen syfta på löparen Gunder Hägg, som åkte till USA och slog världsrekord?

Några konstanter anas genom åren – till exempel de finurliga fordonen. Män i kvinnokläder tycks också länge ha varit en av kortegens specialdistanser. I evenemangets barndom var det rentav en nödvändighet. Det fanns helt enkelt väldigt för få kvinnliga studenter.

Men oavsett ekipagens kvalitet visar detta historiska bildspel – som sträcker sig över exakt hundra år – att kortegen är en omistlig, om än ej tidlös, manifestation av den göteborgska identiteten.

Kortege är Göteborg.

LÄS MER: Wedels Göteborg: 7. Chalmers

LÄS OCKSÅ: Var rädd om giraffen

Missa inget från GP Göteborgiana!

Nu kan du få alla våra texter och reportage om det gamla Göteborg som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Göteborgiana. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.