Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

GBG400: Unika bilder från Göteborg under 400 år

År 2021 fyller Göteborg 400 år och nu kan GP tjuvstarta firandet med ett historiskt bildspel över fyra sekler. Se tvätterskorna på 1800-talet, se när den malmska valen konserverades – ett Göteborg från en svunnen tid.
Men historien ligger också närmare än man kan tro. Den tragiska spårvagnsolyckan vid Vasaplatsen och Backabranden har påverkat en hel generation.
Text: Kristian Wedel Bild: Robin Aron

Urvalet av bilderna är gjort av GP:s Göteborgianaredaktör Kristian Wedel tillsammans med bildredaktör Robin Aron. Många har tagits fram inom ramen för ”Tidernas Göteborg” – ett samarbetsprojekt mellan GP, Göteborgs stadsmuseum arkiv, arkiv, institutioner och bokförlag som pågått sedan år 2016.

LÄS MER: Tidernas Göteborg: Nazister, rekordstormar och redarkungar

– Det här bildspelet känns som ett spännande och brokigt urval. Det är bilder som är både roliga, intressanta – och emellanåt svåra – att titta på, säger Kristian Wedel, som också har ansvarat för bildtexterna.

LÄS MER: "Den skånske snickaren" skapade Liseberg

Den äldsta bilden är en stadskarta från 1644. Men de flesta har ursprung från första halvan av 1900-talet.

– Vi har tyckt att det har varit roligt med branta blandningar. Det är hölass vid Skansen Kronan 1896, Bertil ”Bebben” Johansson vid hörnflaggan 1965, den klassiska bilden av 1995 års snökaos och det är tvätterskor på en brygga i kanalen på 1800-talet, säger Kristian Wedel.

Han fortsätter:

– Man kan också se det som en försmak av den stora jubileumsboken ”Göteborg 400” som GP har producerat tillsammans med Göteborgs stadsmuseum och Bokförlaget Max Ström. Den släpps i början av 2021.