Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Carl Skottsberg – upptäcksresande som skapade Botaniska

Carl Skottsberg byggde upp Botaniska och utvecklade under sina 25 år som prefekt trädgården till en av de finaste i sitt slag i Europa. Men han var också forskare, folkbildare och upptäcksresande – som fått en botanisk trädgård och en sjö i Chile uppkallad efter sig.

Han hade inte ens fyllt 21 år när han åkte med på Otto Nordenskjölds expedition till Antarktis, men hade redan hunnit med forskningsresor till Ösel och Sarek.

Vid sidan av arbetet med att planera och bygga upp Botaniska till en av de finaste och mest välbesökta botaniska trädgårdarna i Europa fortsatte han med sina forskningsresor och att systematisera och sprida kunskap om botanik livet ut.

Expeditionen blev ett fiasko

Den stora polarexpeditionen under 1900-talets första år slutade med ett fiasko.

Efter att han samlat material på Falklandsöarna och de sydligaste delarna av Sydamerika fastnade fartyget i isen på den sista sträckan mot Antarktis. Efter lång väntan och med en hel del tur räddades hela expeditionen – men kvar ombord fanns stora delar av de växter Carl Skottsberg samlat ihop under resan.

”Farväl, farväl för alltid! Jag törs ej se bort åt skåpet, där alla mina växter ligga. Det känns så underligt detta ...” skrev han själv efteråt.

Med sig hem hade han trots allt såpass mycket material att det räckte till en doktorsavhandling om brunalger och drygt 500 sidor dokumentation. Och under åren som följde skulle han flera gånger återvända till områdena kring Eldslandet och, inte minst ön Juan Fernandez i Stilla havet.

Botaniskas prefekt

Botaniska trädgården i Göteborg invigdes sommaren 1923. Finansieringen kom från Charles Felix Lindbergs minnesfond och anläggningen av parken var en del i stadens försenade 300-årsjubileum.

Redan 1914 hade Carl Skottsberg fått i uppdrag att planera och förbereda arbetet och när trädgården öppnade blev han dess första prefekt, en post som han hade fram till pensionen 1948.

Parallellt med arbetet i Göteborg löpte nya upptäcksresor – en botanisk trädgård i sydligaste Chile och i en sjö i Patagonien är uppkallade efter Skottsberg – forskning och internationella åtaganden. Gästprofessor i Yale. Hedersdoktor i Montpellier. Och till det tusentals artiklar i facktidningar och dagspress för att sprida kunskap om botanik.

LÄS MER: Maktlistan 400 år plats 60-41

LÄS MER: Maktlistan 400 år plats 80-61

LÄS MER: Maktlistan 400 år plats 100-81

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.