Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliserna som grep Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson stoltserar med sin fångst. Bild: Wikimedia Commons
Poliserna som grep Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson stoltserar med sin fångst. Bild: Wikimedia Commons

Bildsköne Bengtsson och smugglarkungen i ”Bröta på!”

Kaparen Lars Gathenhielm, den legendariske smugglaren Ernst Bremer och dynamitarden Bildsköne – se där några av de gestalter som dyker upp när Ina Lundström och Kristian Wedel borrar ner sig i ämnet "Folkkära göteborgska banditer”.

I dagens säsongstart av ”Bröta på!” står brottsligheten i fokus. Och Ina Lundström och Kristian Wedel kan inte låta bli att känna lätt sympati för en del av de historiska bovarna. Eller vad sägs om dynamitarden Bildsköne Bengtsson?

På fotografiet poserar Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson – ofrivilligt – tillsammans med polismän och detektiver i Göteborg den 30 oktober 1934. Det var slutet på en jakt som med smärre avbrott hade pågått i två år.

Gömde sig i Göinge

Harald Bengtsson och Folke Johansson var småtjuvar och kassaskåpssprängare. Vid ett tillfälle hade polisen lämnat ett signalement på Bengtsson som var oemotståndligt för tidningarna: han sades vara ”bildskön”. Från den dagen var han Bildsköne Bengtsson.

De hade ett gömställe i Göingeskogarna. Till det romantiska draget i berättelsen om dem bidrog att denna tjuvgömma uppfyllde högt ställda krav på Robin Hood- eller pojkboksstämning: en hemlig koja i skogen, med mattor, radio, möbeltyg på väggarna, konserver, veckotidningar, sjutton band av Nordisk familjebok och dynamit.

När polisen upptäckte hyddan flydde Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson till Göteborgstrakten, där de greps efter att ha försökt att köpa ett tält.

Det är svårt att tänka sig att en bild av det här slaget skulle tas i dag och exponeringen av Bengtsson och Johansson var inte helt okontroversiell ens 1934. Polisen kritiserades också av Justitiekanslern efter att en filmsnutt på Bildsköne Bengtsson visats som förfilm på biograferna. Hör mer om om Bildsköne Bengtsson och andra legendariska figurer med rymligt samvete i veckans avsnitt.

Brôta på kommer med ett nytt avsnitt varannan torsdag.

Programledare: Ina Lundström och Kristian Wedel.

Lyssna på Spotify

Lyssna på Apple Podcasts

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.