Gösta Samuelsson och hans företag gör allt upptänkligt för Bingolotto på TV4, inte minst färgfemman. "Jobbet är omväxlande och kul, vi har roligt ihop och det är nog nyckeln till att vi alla varit här så länge", säger Gösta, som trots att han nu fyller 87 år absolut inte har tänkt sluta arbeta.
Gösta Samuelsson och hans företag gör allt upptänkligt för Bingolotto på TV4, inte minst färgfemman. "Jobbet är omväxlande och kul, vi har roligt ihop och det är nog nyckeln till att vi alla varit här så länge", säger Gösta, som trots att han nu fyller 87 år absolut inte har tänkt sluta arbeta. Bild: Marie Corneliusson

Gösta, 87, har inga planer på att sluta göra plastskyltar

Plastskyltsfabrikören Gösta Samuelsson älskar att jobba. Inget kan stoppa honom, särskilt inte åldern. Nu fyller han 87 år.

ANNONS

Den stora industribyggnaden i Sävedalen ser glad ut, solstrålarna reflekterar i fönsterrutorna. Plastskyltar står det med versaler på husets långsida.

Det är här födelsedagsbarnet håller till.

– Jag arbetar i princip heltid, klockan 6.45 är vi på plats, berättar Gösta.

Kvart i sju varje vardag börjar Gösta att jobba.
Kvart i sju varje vardag börjar Gösta att jobba. Bild: Marie Corneliusson

Han och Anette Ryberg – sälj, bokföring och ansiktet utåt - visar runt i ateljé och verkstäder. Printrarna matar ut ”Sprita händerna” och ”Håll avstånd”, Corona-skydd för kontor, butiker och andra verksamheter är också något som blivit en ny marknad. Mitt i ateljén tronar Bingolottos färgfemma.

– Vi gör mycket som syns i sändningen, delar till lyckohjul, luckspel, den stora julgranen på uppesittarkvällen den senaste julen till exempel.

ANNONS

Ljus och luftig lokal

Lokalen är ljus och luftig, genom de väl tilltagna fönstren syns motorvägen och Gösta bjuder på kaffe.

Plastskyltar fyller 63 år i år och du 87. Berätta!

– Mycket har ändrats men i princip gör vi samma sak, förklarar Gösta. Fast allt går fortare med ny utrustning. Förr hade vi fem man som bara skar ut bokstäver och dekor. Nu sköter printrarna det mesta av jobbet.

Från 70-talet och fram till 2010 tillverkade företaget neonskyltar. En nostalgisk gädda hänger på väggen.
Från 70-talet och fram till 2010 tillverkade företaget neonskyltar. En nostalgisk gädda hänger på väggen. Bild: Marie Corneliusson

På ena väggen hänger en gädda i neon men tillverkning av neonskyltarna är numera ett minne blott, förklarar Gösta.

– På 40-talet fanns ett större företag i Göteborg som tillverkade neonrör och hela anläggningar. Det avvecklades men andra etablerades Plastskyltar till exempel. Det blev ett myller av neonskyltar.

Startade i ett garage

Men nu tar vi storyn från början. Göstas skyltkarriär startade i ett garage. Året var 1958. Han hade fyllt 24 och jobbade på Götaverken, men ville något mer.

– Redan på 40-talet fanns acrylatplast/plexiglas på marknaden. Några företag hade skaffat sig kunskapen om varmformning.

Kusinen Bengt arbetade på en skyltfabrik och tyckte att han och Gösta skulle göra smycken av det färgglada restavfallet som annars skulle slängas.

Men sedan kläckte de en ännu bättre idé: "Vi kan väl också göra skyltar".

Tog mod till sig

Sagt och gjort. Problemet var bara att Gösta fortfarande var anställd på Götaverken. Efter att hållit sig borta i två veckor tog han mod till sig.

ANNONS

– Jag minns att det var nervöst att gå upp till plåtslageriets kontor för att prata med verkmästaren.

– Jag skulle vilja säga upp mig, sa jag.

– Men du har ju inte varit här på två veckor, sa verkmästaren som basade över flera hundra man.

– Nej, erkände jag.

– Man säger upp sig först. Sedan slutar man, sa verkmästaren strängt.

Gösta ler vid minnet.

– Inte anade jag då att plastskyltar skulle bli en del av mitt liv.

Säljturné i Bohuslän

I garaget byggde de klart en ugn och press. Där kom Göstas svets- och plåtkunskaperna från varvet väl till pass. Sedan var det bara att ge sig ut på säljturné i Bohuslän; Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Lysekil.

– Vi gick in till affärer som hade dåliga eller inga skyltar alls och erbjöd våra tjänster. På 60-talet fanns många småbutiker: livs, tobak, frisör, ost, frukt, fisk. När vi fått ihop tillräckligt med jobb körde vi hem och började tillverka. Åkte ut och monterade. Så höll det på.

Marknaden fanns och snart blev Gösta kontaktad av etablerade skylt- och reklamfirmor och sålde i stor utsträckning genom dem. Han räknar upp Esso, UnoX och Gulf.

Efter något år flyttade firman till Kruthusgatan.

– Vi hyrde av Stena.

ANNONS

När det var dags att betala hyran åkte Gösta till Stenas kontor vid Skanstorget med pengarna i handen.

– Direktören, Sten A Olsson brukade komma ut, hälsa och fråga om hur det var, man betalade fick kvittot och så var det klart.

Granne med SKF

Ryttmästaregatan i Gamlestan blev nästa ställe. Det var ett lyckokast eftersom det låg granne med SKF.

– Reklamavdelningen var ofta nere och ville ha hjälp med mäss- och skyltmaterial. SKF tillhör de som följt med genom åren.

Ingen tvekan om vad man sysslar med här i Sävedalen. 1981 flyttade företaget in i den egna fastigheten.
Ingen tvekan om vad man sysslar med här i Sävedalen. 1981 flyttade företaget in i den egna fastigheten. Bild: Marie Corneliusson

Den egna fastigheten i Sävedalen flyttade man in i 1981. Plastskyltar behövde yta för att kunna utveckla neonavdelningen.

– Från 70-talet och framåt till 2010 tillverkade vi neonskyltar som Scandinavium, Paddans Resor, Mc Donalds, Handelsbanken, Triumf Glass och många andra. Men marknaden minskade eftersom dioder numera i stor utsträckning ersätter neonrör, förklarar Gösta.

Många trotjänare

Allt som allt är man nio anställda. Men nu i covidtider är riskgruppen 70plus hemma.

– Alla trivs, säger Anette, som kom till Plastskyltar 1983. Bosse och Sören började runt 1963. Resten av gänget, Kent, Reino, Petter, Sonny, Curt Olof och Robert har mellan 20 och 30 plastskyltsår.

– Jobbet är omväxlande och kul, vi har roligt ihop och det är nog nyckeln till att vi alla varit här så länge.

ANNONS

Hur ska du fira din födelsedag?

– Det blir hemma med familjen. Lite tårta och så, säger Gösta.

– Men när pandemin är över gör vi en fest för Gösta och hela företaget, säger Anette.

Gösta Samuelsson

Ålder: Fyller 87 år den 21 februari.

Bor: Lerum.

Familj: Fru Mary och döttrarna Helena och Johanna med barn.

Intressen: Mångskiftande. men kanske mest historia.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS