Barnmorskeelever fotograferade 1865 av P.M Lindsteds Fotografiska Institut. I bakgrunden sätter Patrik Larsson upp en bild på Järntorget 1893.Från utställningen ”Inzoomat”.
Barnmorskeelever fotograferade 1865 av P.M Lindsteds Fotografiska Institut. I bakgrunden sätter Patrik Larsson upp en bild på Järntorget 1893.Från utställningen ”Inzoomat”. Bild: Robin Aron

GBG400: ”Inzoomat” – unikt samarbete mellan GP och Göteborgs stadsmuseum

Hundratals bilder ska skapa en ny berättelse om Göteborg på Göteborgs stadsmuseum. Följ med på en förhandstitt av ”Inzoomat” – en bildutställning som blir en viktig del när GP firar Göteborgs 400-årsjubileum.

ANNONS
|

Det bankas och klistras och baxas och gnisslar i Göteborgs stadsmuseums bottenvåning. Faktum är att det sjuder av verksamhet trots att museet på grund av pandemin är tillfälligt stängt för besökare.

– Vi räknar med att vara klara med ”Inzoomat” till det planerade vernissagedatumet den 6 februari. Men eftersom museet fortfarande är stängt kommer vi inledningsvis ha digitala aktiviteter. Så fort portarna slås upp står den fysiska utställningen redo, säger intendent Marie Hellervik.

Utställningen ”Inzoomat” är ett resultat av projektet ”Tidernas Göteborg” – ett omfattande och unikt samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, forskningsinstitutioner, bildarkiv, förlag och Göteborgs-Posten. Hasselbladstiftelsen har gett ekonomiskt stöd till projektets forskningsdel.

ANNONS

GP-läsarna har kunnat följa ”Tidernas Göteborg” sedan det startade år 2016.

Huvuddelen av ”Inzoomats” textmaterial har framställts av GP.

– Det har varit väldigt kul att jobba med Göteborgs Stadsmuseum. Vi har en samsyn på det historiska bildmaterialet samtidigt som vi har olika perspektiv på fyrahundraåringen Göteborg, säger Kristian Wedel som är redaktionell projektledare för Göteborgs 400-årsjubileum på GP.

Om några veckor släpper också Göteborgs Stadsmuseum, Bokförlaget Max Ström och Göteborgs-Posten gemensamt jubileumsboken ”Göteborg 400” – ett praktverk på 400 sidor som berättar Göteborgs historia i bilder.

Utställningen ”Inzoomat” bygger på tematiska spår som besökaren får följa. Det fotografiska materialet spänner över drygt 150 år – från barnmorskeelever på 1860-talet till göteborgska gatudemonstrationer mot Donald Trump. En del bilder kommer att vara bekanta för GP-läsarna.

– Utställningen byggs ju på en yta i bottenvåningen som normalt inte används för utställningar och det är ett stort och lite collageartat material. Det har varit en rolig utmaning, säger utställningsformgivaren Patrik Larsson.

Utställningen ”Inzoomat” är bara en av många frukter från ”Tidernas Göteborg”. Detta omfattande forsknings- och bildinventeringsprojekt med sikte på Göteborgs 400-årsjubileum har också avsatt forskningsrapporter inom ramen för GPS400, Centrum för samverkande visuell forskning, vid Göteborgs universitet. Berättelser och bilder kommer successivt att tillgängliggöras för allmänheten via Göteborgs stadsmuseum arkivdatabas Carlotta.

Göteborg & Co kommer att använda materialet vid utomhuspresentationer.

Om några veckor släpper också Göteborgs Stadsmuseum, Bokförlaget Max Ström och Göteborgs-Posten gemensamt jubileumsboken ”Göteborg 400” – ett praktverk på 400 sidor som berättar Göteborgs historia i bilder.

ANNONS

– Vi tycker att utställningen och boken kompletterar varandra bra, säger intendent Marie Hellervik.

De digitala vägarna till delar av utställningen ”Inzoomat” kommer att presenteras på Göteborgs Stadsmuseums hemsida i mars.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS