En nystekt wienerschnitzel serveras med fördel med något som bryter av det feta. Syra och sälta i form av citron, kapris och sardeller är populära tillbehör.
En nystekt wienerschnitzel serveras med fördel med något som bryter av det feta. Syra och sälta i form av citron, kapris och sardeller är populära tillbehör. Bild: Photographer: Bernd Juergens

Görkända wienerschnitzlar från det gamla Göteborg

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. Efter förra veckans spalt har läsarna ägnat sig åt digert detektivarbete. Resultatet hittar du här.

ANNONS
|

Underbara, härliga, matglada läsare av matspalten!

Jag älskar att min inkorg har svämmat över sedan min och Sivs frågeställning den 20 maj om var restaurang Fortuna låg någonstans i Göteborg. Ni berättar era historier med inlevelse och patos – dessutom har jag fått ett par frågor om hur man gör sin schnitzel för att få riktigt stora panerade elefantöron. Så här kommer två av de härliga breven som ramlade in och mitt recept på stekt schnitzel med potatis.

LÄS MER:Gustav Vasas tårta och dressing på blåmögelost

Till alla andra som skrev in vill jag säga tack för alla fina berättelser om det gamla Göteborg.

I förra veckan pratade vi också om Gustav Vasas tårta och den kommer jag skriva om i nästa veckas spalt, men idag är det schnitzel som gäller.

ANNONS

Hej Alexandra,

Fortunas biffar och wienerschnitzlar var kända bland alla studenter i Göteborg på 50- och 60-talet. Schnitzlarna var, som det står i brevet, så stora att den stekta potatisen fick läggas ovanpå. De täckte hela tallriken. Vi tyckte också att de var underbart goda. Det var fest!

Som fattig student kunde man få ett riktigt skrovmål för en femma. I och för sig inte så billigt då men man blev ordentligt mätt för ett bra tag.

Restaurangen låg på Ö. Larmgatan mellan Lilla Drottninggatan och Lilla Kungsgatan.

Hälsningar

Margareta och Håkan Rydbo

En wienerschnitzel som tar upp hela tallriken.
Ett så kallat elefantöra, så som det kunde se ut på restaurang Fortuna på 60-talet. Bild: Cseh Ioan/Mostphotos

Hej Alexandra!

Oh, vilka minnen det väcker när Siv N frågar om Fortuna! Dit gick vi alltid en gång per termin när studiemedlet hade kommit, min väninna Gunilla och jag. Vi började studera i Göteborg hösten 1964 och hittade snart vägen till de fantastiska wienerschnitzlarna på Östra Larmgatan. Enorma var de, med kapris och citron och stekt potatis, och de serverades vid dukade bord med vita dukar. Vi, med våra begränsade tillgångar, hade inte råd så ofta, men då njöt vi desto mer. Om inte mitt minne sviker mig låg restaurangen där Sun Wall ligger idag.

Med vänliga hälsningar

Ingegerd Alvbring

Alexandra!

ANNONS

Jag försökte mig på att göra wienerschnitzel inspirerad av artikeln på min gamla stamkrog Fortuna men paneringen ramlar av. Vad gör jag för fel månne?

Hälsar

Stig Åke

LÄS MER:Så lätt gör du egna indiska pannkakor

Så lyckas du med paneringen till schnitzeln

Hej Stig Åke och ni andra som efterlyst knep för att göra den perfekta schnitzeln. Hemligheten är dubbelpanering, lagom het, mycket olja/klarat smör att steka i och att gästerna sitter redo med besticken i högsta hugg – en wienerschnitzel skall serveras direkt. Jag använder lätt klarat smör, vilket innebär att jag har skirat smöret innan och tagit tillvara på den delen som inte har en vit, vattnig fällning. Till det hela är det gott med citronklyfta, ett par sardeller, kapris och ugnsrostad potatis.

Traditionellt är schnitzeln gjord på kalv men man kan även använda nöt, fläsk eller kyckling. När det gäller kyckling och fläsk måste man kontrollera noga att den är genomstekt.

Oljan som blir över efter stekning går att sila och använda igen till stekning. Förvara i kylskåp.

Alexandras Wienerschnitzel

4 personer

  • 4 skivor kalvinnanlår, ca 180-200 g styck
  • 2-2,5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 4 dl osötat ströbröd (blanda gärna med pankoströbröd)
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 krm nymalen svartpeppar
  • 3 dl matolja eller 1 dl klarat smör

Gör gärna så här:

  1. Förbered tillbehören först – potatis, kryddsmör eller annat.
  2. Sätt ugnen på 70 grader för varmhållning.
  3. Banka ut köttet så tunt och stort som möjligt, dock ej större än din stekpanna.
  4. Tips! Lägg köttet mellan två ugnspappers ark eller tjock plast och banka ut.
  5. Lägg vetemjölet i en stor, djup tallrik. Blanda i hälften av saltet och pepparn.
  6. Lägg äggen i en annan tallrik och vispa lätt med gaffel.
  7. Lägg ströbrödet i ytterligare en tallrik och blanda i resten av saltet och pepparn.
  8. Vänd först köttet i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Låt vila luftigt 10 minuter.
  9. Värm upp oljan/smöret lägg i ett par smulor ströbröd för att kolla att det är varmt och fräser och lägg sedan i köttet, en skiva i taget. Vänd försiktigt när det fått färg, akta för stänk. Tar ca 3-4 minuter på varje sida.
  10. Servera snarast! Går dock att håll varma i ugnen (lägg på hushållspapper) om du ska bjuda ett stort sällskap.

LÄS MER:Snabb köttfärssås á la Alexandra Zazzi

LÄS MER:Mexikansk frukost på gårdagens taco-rester

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS