Vit hund med svart fläck.
Många hundar blir av olika anledningar utan hem och behöver omplaceras. Bild: Justin Veenema

Fyra tips till dig som vill adoptera hundar utan hem

Att adoptera en hund som saknar hem när du letar efter hundar till salu är en god gärning som har många fördelar. Men det finns några saker du bör tänka på.
– Omplaceringshundar kan vara svåra men ger väldigt mycket tillbaka, säger Jenny Lindahl, stallchef på Hundstallet

Många hundar blir av olika anledningar utan hem och behöver omplaceras. Till den ideella organisationen Hundstallet kommer hundar som hamnat hos polisen eller länsstyrelsen, men också hundar direkt från privatpersoner som av olika skäl inte kan ta hand om hunden längre.

– Det är många som vill lämna in hundar för omplacering. Men det är lite tidsbundet, vi får ofta en topp inför sommaren och efter högtider, säger Jenny Lindahl, stallchef på Hundstallet.

När det gäller viljan att ta emot en hund som behöver omplaceras är intresset stort berättar hon, men även där varierar det väldigt. En del hundar är lätta att hitta nytt hem åt, medan andra kan ligga ute i månader på vår hemsida utan att någon visar intresse.

Välj rätt ras när du ska adoptera valp eller hund

– Lägger vi ut en söt valp eller en enkel unghund kan vi få hundratals svar, medan andra är väldigt svårplacerade. Ofta för att de kräver lite mer. Det kan vara en stor och dragig hund eller en hund som har många knepiga sidor för att den kanske blivit skrämd eller illa behandlad. Sådana hundar kan vi behöva jobba lite mer för att hitta ett nytt hem åt.

Jenny Lindahl
Jenny Lindahl, stallmästare på Hundstallet. Bild: Hanneke

Hundstallet gör alltid en matchning och noggrann kontroll så att den nya ägaren verkligen passar för hunden och tvärtom. När det gäller hundar för omplacering är det extra viktigt att välja rätt hund och ras för sin livssituation. Omplaceringshundar kan ha svårigheter som gör det extra viktigt att tänka sig för när man väljer. Förutom de vanliga funderingarna kring ras så måste man också ta hänsyn till vad hunden har med sig i bagaget.

– En del hundar kan till exempel inte bo med småbarn, och där chansar vi aldrig. Det kan gå väldigt illa med både barn och hund om man inte respekterar sådana villkor. Andra hundar är lättstressade och behöver lugn och ro, eller är extra tidskrävande.

Hund som bär en gren i munnen.
När det gäller hundar för omplacering är det extra viktigt att välja rätt hund och ras för sin livssituation. Bild: Jamie Street

Stora krav när man adopterar hund – tänk på det här

Det finns en hel del man behöver tänka på när man tar emot en omplaceringshund. Ett krav är att man ska ha tid med den. Det gäller naturligtvis alltid när man skaffar hund, men blir extra viktigt när man tar över en omplaceringshund. På Hundstallet har man som krav att hunden inte får lämnas ensam mer än fyra timmar, men det är inte säkert att den klarar ens det.

– Många av våra hundar på Hundstallet klarar inte fyra timmar heller, en del får panik om de blir lämnade fem minuter ens. De kan ha en knepig bakgrund där människor har lämnat dem alldeles för länge eller så. Eller så är de så av sin natur att den inte klarar vara ensam utan att bita sönder saker eller yla.

En valp kan oftast tränas till att vara ensam, men väljer man att ta emot en vuxen hund med problematisk bakgrund är det långt ifrån säkert att det går.

– Väljer man en sådan hund måste man vara beredd att lägga extra mycket tid på den och att man har möjlighet att göra det även i framtiden. Det duger inte att komma hem stressad efter jobbet och gå en liten kissrunda, säger Jenny Lindahl.

Hund kostar – inte säkert försäkringen täcker allt

Att ha hund kostar mycket och att ha en försäkring är alltid viktigt. På Hundstallet försäkras alla hundar när man får in dem, men att försäkra en vuxen omplaceringshund är inte samma sak som att försäkra en valp. Är hunden över fyra månader, vilket de flesta av Hundstallets hundar är, är skyddet vid exempelvis ledsjukdomar sämre.

– För olyckor och annat är de naturligtvis försäkrade, men försäkringen för vuxna omplaceringshundar täcker ofta mindre så man bör kontakta sitt försäkringsbolag och kolla vad som ingår när man skaffar hund, säger Jenny Lindahl.

Brun labradorvalp med blå ögon.
När söta valpar ligger ute för adoption är det lätt att hitta spekulanter. Men som alltid när man köper hund måste man tänka på att det kostar och ställer höga krav på att man har tid med sin hund. Bild: Jairo Alzate/Unsplash

Kanske inte fungerar med hunddagis – vill se avtal för hunden

Även hundar man köpt från uppfödare kan naturligtvis få problem med hunddagis, men med en omplaceringshund är risken större att det inte fungerar.

– Vi har flera hundar som vi absolut inte rekommenderar att ha på hunddagis. Det finns hundar som inte klarar av det för egen del eller inte kan bete sig bra i stora hundgrupper så att de inte är välkomna där. Då måste man ha en plan för det, som en dagmatte eller att ta med hunden på jobbet. Säger någon att de tänker ha med hunden på jobbet så brukar vi vilja få det bekräftat av chefen, det är inte alla som har kollat så att det verkligen är okej innan, säger Jenny Lindahl.

Varför ska man adoptera en hund eller valp?

Att ta emot en omplaceringshund utan hem har många fördelar, menar Jenny Lindahl. Dels är många av dem redan rumsrena och har lite grundlydnad, vilket kan vara bra för den som inte orkar med allt stök och bus som en valp orsakar. Dels gör man något väldigt fint för människans bästa vän.

– Många tycker det är helt fantastiskt att ta emot en omplaceringshund. Det märks ofta att hundarna blir tacksamma när de hamnar på rätt plats. Att se hur de lever upp och blir en helt annan hund när de kommer till ett bra ställe är svårslaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.