Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wassberg, en av 80-talets giganter i längdskidspåren, fyller 65 år. Bild: Henrik Montgomery
Thomas Wassberg, en av 80-talets giganter i längdskidspåren, fyller 65 år. Bild: Henrik Montgomery

Fyra OS-guld – det tycker inte Wassberg var så märkvärdigt

​Thomas Wassberg var en av 1980-talets stora idrottsstjärnor, och kan skryta med fler guldmedaljer än de flesta svenska elitidrottare. Skryter gör han dock inte, denna ödmjuka skidkung som fortfarande är Åsarna IK trogen.

Han har långseglat i tv-programmet "Över Atlanten" i Kanal 5 och dansat sig till semifinal i "Let's dance" i TV4. Han var dessutom med i den allra första säsongen av "Mästarnas mästare" i SVT.

Thomas Wassberg har bjudit på sig själv en hel del under det senaste decenniet. Men det är intet mot den show han undfägnade idrottspubliken på 1980-talet. Då var han en av världens främsta skidåkare och tillhörde 56:orna – ett gäng på fem fantastiska idrottare, som alla var födda under första halvan av 1956. Sällskapet består av Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Frank Andersson.

Med alla sina guldmedaljer från internationella mästerskap och sex segrar i klassiska Holmenkollen har Thomas Wassberg fortfarande en självklar plats bland Sveriges främsta idrottare. Själv har han svårt att prata om sin tävlingskarriär som något märkvärdigt; ”Det är många som har gjort lika bra resultat”, som han säger.

Bättre skidor och spår

Han tycker egentligen inte att skidåkningen har förändrats mycket sedan han slutade tävla. Skidorna är bättre och spårpreparering likaså – det går lite snabbare numera. Men den stora skillnaden är att färre åker skidor, och att skillnaderna har blivit väldigt stora mellan amatörer och elitåkare.

– För 30, 40, 50 år sedan var gemene man bättre tränad. De var närmare eliten kvalitetsmässigt, och det fanns fler som åkte skidor på vanliga tävlingar, säger han.

I dag är det nästan bara i Vasaloppet som elitåkare och ”vanligt folk” möts. Själv var han en elitåkare med oförställd framtoning, både ödmjuk och ibland lite kärv mot journalister när uppmärksamheten blev för påträngande vid målgången. Och där hade murvlarna ofta anledning att stå, för Wassberg vann ofta och stort.

Många minns särskilt rysaren på 15-kilometersträckan vid OS i Lake Placid 1980. Thomas Wassberg vann en rakbladsvass seger över Juha Mieto. Det skiljde bara en hundradels sekund mellan de två, minsta möjliga segermarginal på den tiden. För liten marginal, tyckte Thomas, och ville dela guldet med finländaren. Som vägrade. I dag är minsta segermarginalen i en skidtävling en tiondels sekund.

Fyra olympiska guld

Ett OS-guld är en dröm för många idrottare – Thomas Wassberg har fyra stycken. Själv tycker han inte att OS-medaljerna är så märkvärdiga. På hans tid var OS mer eller mindre att likställa med ett VM, eftersom VM liksom OS hölls vart fjärde år, och de båda mästerskapen turades om att vara sitt års höjdpunkt.

– Det är samma start, samma skidåkare, samma distanser, säger Wassberg, som menar att det mest är storleken på cirkusen kring själva evenemanget som skiljer ett OS från ett VM.

VM 1987 blev höjdpunkten

Hans personliga milstolpe i karriären är VM i Oberstdorf 1987. En vecka då allt stämde med kroppen och skidorna, och han tog medalj efter medalj. Inte ett enda halvdant lopp under hela veckan, och med tremilen som den absoluta höjdpunkten. Han vann överlägset med två minuter.

– Jag var i form hela veckan då, och det blev två guld och två silver. Oftast brukar man hamna längre ner på någon distans när det är en sådan där tävlingsvecka.

Vad kan man göra för att uppnå det där tillståndet när allt bara stämmer?

– Lite tur ska man ha. Men det hänger ändå mycket på målsättning och planering. Du försöker ju planera att vara i form den veckan, men sedan är det inte säkert att det lyckas, om du åker på någon liten förkylning eller något annat som rubbar din planering.

Överger aldrig skidåkningen

Det har gått 33 år sedan Thomas Wassberg lämnade tävlandet, men skidåkningen överger han aldrig. Inte heller Åsarnas idrottsklubb, skidföreningen som har lockat till sig så många talanger genom åren, och arrangerat mängder av tävlingar. Ordförande är Wassberg själv. Han tränar inte längre några åkare, men han har åtagit sig den betydelsefulla uppgiften att sköta skidspåren.

Han spänner gärna på sig skidorna för en tur. Blir det inte skidåkning så kanske han jagar fågel med familjens vorstehhundar. Han är dessutom skogsägare vilket ju också kräver sin tribut.

– Jag har ett uppdämt behov av att sköta skogen. Det är väl något att sikta på att göra mer i framtiden.

Thomas Wassberg

Ålder: Fyller 65 år den 27 mars.

Gör: Ordförande i skidklubben Åsarna IK. Före detta skidåkare som vunnit fyra OS-guld (1980, 1984, 1988), tre VM-guld (1982, 1987), tre VM-silver (1985, 1987) och ett VM-brons i stafett (1985). Sexfaldig vinnare i Holmenkollen 1975–87. Två i världscupen totalt 1982, 1984 och 1987.

Bor: I hus i Åsarna, södra Jämtland.

Familj: Frun Ulrike, sonen Björn, två barnbarn.

Om att fylla 65: ”Jag har inga krämpor. Det är bara att kroppen inte är lika stark som förut, det märker man ju. Men annars är det inte något problem.”

Så firar han födelsedagen: ”Någonting lär det väl kunna bli, men jag tror inte att det blir något märkvärdigt.”

Läser helst: ”Det blir kanske en jakttidning eller någon bok om historia eller vetenskap innan man somnar.”

Så rensar jag tankarna: "Far ut och åker skidor eller motionerar på annat vis."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.