Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gratinera inte hummern för länge om köttet redan är kokt, tipsar Alexandra Zazzi.  Bild: Mostphotos
Gratinera inte hummern för länge om köttet redan är kokt, tipsar Alexandra Zazzi. Bild: Mostphotos

Fyra festliga recept på hummer

Hummer går att servera enkelt med aioli eller hollandaisesås. För den som vill tillaga skaldjur med lite mer finess bjuder Alexandra Zazzi på några alternativa varianter.

Hej Alexandra,

jag har sparat fyra egenkokta humrar i frysen som jag tänkte njuta av till nyårsmiddagen. Jag kommer att ha fyra gäster. Kan du tipsa om recept? Jag har tidigare bara delat och serverat, men lyssnar gärna på dig!

Tack för ett läsvärt år,

Hälsar

Eleonor

Hej Eleonor,

Gott slut och gott nytt till dig och alla andra matglada läsare. Tack för ett matglatt år!

Trevligt med sparade humrar och perfekt att trolla fram just till det nya året. Hummer är verkligen tacksamt och man kan göra det riktigt lätt för sig och servera rätt upp och ner med aioli eller hollandaisesås eller ganska avancerat. Populärt är ju att gratinera halva hummern med köttet förädlat på något sätt. Ska man ha det som huvudrätt bör man ha en hummer på ca 350-400 gram per person.

Här kommer några tips.

LÄS MER: Fylld pasta med sidfläsk och salsicciakorv

Dela hummern:

Lägg hummer med magen nedåt med stjärten utvikt på ett stabilt underlag, använd en stor kniv. Stick knivspetsen i skölden och tryck/skär bakåt, byt grepp och dela sedan över huvudet. Ta bort tarmen. Behåll ena skalet och klon kvar att servera i.

För att gratinera kokt hummer:

Pilla ut köttet ur båda halvorna, behåll ena klon hel och kvar på skalet men knäck den andra. Valfritt att ha kvar hel som dekoration eller skära ned och blanda med köttet.

Metoden är att dela hummern och pilla ut allt kött och sedan blanda med andra godsaker och gratinera innan man serverar.

Gratinera hummern:

Ta ut skalet ur kylskåp en timme innan tillagning, lägg i hummerkött med mera vid tillagning. Gratinera 5-6 minuter på 230 grader grill tills det fått färg. Gratinera inte för länge, tänk på att köttet redan är kokt. Jag brukar ta loss den hela klon och lägga tillbaka för att den inte ska bli seg, alternativt slå in i folie för att skydda mot värmen.

Olika fyllningar:

  1. Blanda smörstekta kantareller och hummerkött. Strössla med västerbottenost, gratinera och njut.
  2. Hacka milda soltorkade tomater (en per hummer) och basilika. Blanda med hummerkött och toppa med bechamelsås gjord på parmesanost.
  3. Blanda chili (inte för stark), vitlök, hummerkött, slå en majonnäs med en skvätt japansk soja, klicka på och gratinera snabbt. Servera med färsk koriander och en skärva lime.

Något som är väldigt gott är hummerrisotto. Då kan du starta middagen med hummertoast och bubbel och sedan hummerrisotto med en god Sancerre (franskt vitt vin).

Skala hummern och lägg allt kött i kylskåpet, spara klorna hela för att garnera risotton och koka en fond på skalen. Här kommer recept:

Hummerrisotto

4 personer

1-2 hela humrar, 500-600 g

Enkel hummerfond

skalet från hummern, krossat i bitar

2 msk matolja

1 liten gul lök

2 msk tomatpuré

1 spansk peppar

0,5 dl konjak

1 dl vittvin

6 dl vatten

LÄS MER: Recept: Festlig chokladmousse med hasselnötscrunch

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Risotton

1 bananschalottenlök

30 g smör

4 dl arborioris (italienskt risottoris)

5 dl hummerfond från skal

5 dl mild buljong från kyckling eller grönsak (går bra från tärning)

1 dl torrt vitt vin (går bra med matlagningsvin)

0,5 dl grädde

2-3 stjälkar persilja

Gör gärna så här:

Gör gärna hummerfonden dagen innan

Tag en stor kastrull och lägg i oljan och hummerskalen. Rosta på högvärme tills det doftar i hela köket och börjar få färg.

Lägg i lök, hackad chili och tomatpuré, låt rosta en stund till och häll i konjak rör om en minut och lägg sedan i vinet och vattnet. Sänk värmen och låt sjuda 30-40 minuter.

Sila av skal med mera. Sedan är den klar att användas till en risotto. Vill du fördjupa smaken till en framtida gräddsås kan du reducera ner ytterligare till en koncentrerad reduktion.

Risotto:

Värm upp fond och buljong i separata kastruller.

Smält smöret i en stor, gärna tjockbottnad kastrull och lägg i löken fint hackad. Rör om på medelvärme en minut och lägg i riset, rör om ytterligare någon minut.

Pytsa i buljongen/fonden lite i taget, under omrörning, i ca 15-20 minuter tills riset är al dente. Rör i vitt vin och grädde och smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg på lock och låt vila i 5-10 minuter.

Vid servering, vänd snabbt i bitar av hummer, strö över fint hackad persilja och lägg på hummer på toppen.

LÄS MER: Recept: Cajungryta på kräftor och korv

LÄS MER: Julig efterrätt med vaniljmousse och pepparkakssmulor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.