Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Fullt ös när 50-plussarna rockar loss

Disco för 50-plussare blev en succé. Tusen biljetter sålde slut på ett nafs när världens troligtvis äldsta kvinnliga DJ gästade Trädgår’n i Göteborg. Rock’n’rollgenerationen längtar efter att ha kul, utan att träffa barn och barnbarn på dansgolvet.

Det börjar och slutar några timmar tidigare. För övrigt är det ingen större skillnad på ett vanligt disco och ett för seniorer. Möjligtvis att dansgolvet fylls lite snabbare och att publiken är mer laddad.
– Det är en vänlig atmosfär, och det är aldrig bråk eller fylla på mina spelningar, säger Madelein Månsson alias Gloria när hon möter GP backstage på Trädgår'n i Göteborg.

De ska lyssna, dansa och dricka vin. Seija Löfqvist, Inger Roempke, Agneta Pålsson, Gunilla Johansson och Inger Hebrony är supertaggade inför kvällen. Bild: Nicklas Elmrin
De ska lyssna, dansa och dricka vin. Seija Löfqvist, Inger Roempke, Agneta Pålsson, Gunilla Johansson och Inger Hebrony är supertaggade inför kvällen. Bild: Nicklas Elmrin

Det är en timme kvar till hon ska ut på scen och köra järnet i fyra intensiva timmar i sträck. Vanligtvis tar hon inte en enda paus under en spelning. Hon fyller på med energi från ett par grova smörgåsar och gör sig redo för entré. Trots att hon aldrig har mött en så här stor publik tidigare är hon avspänd som en rockstjärna.
– Vi började med 800 biljetter, som vi var lite oroliga för om de skulle gå åt. Men de sålde slut på en gång, berättar hon.

Trycket var så stort att Trädgår'n beslöt att öppna restaurangen, vilket inte var tänkt från början, för att få plats med ännu mera folk. Restaurangen blev snabbt bokad av över 100 matgäster som beslöt att göra en helkvälll av Glorias besök 
Nu stiger sorlet i danslokalen från tusen 50-plussare som äntligen ska få släppa loss.
– Det finns inte så mycket för oss i vår ålder. Det är ju inte kul att gå ut och känna sig gammal, säger Lasse Thelin som tar en drink i baren tillsammans med sin fru Lena Thelin och vännen Mikael Svenske.

En dag i morgon också. Lasse Thelin, Lena Thelin och Mikael Svenske har inget emot att kvällen slutar vid 23.00. Bild: Nicklas Elmrin
En dag i morgon också. Lasse Thelin, Lena Thelin och Mikael Svenske har inget emot att kvällen slutar vid 23.00. Bild: Nicklas Elmrin

Madelein Månsson har inte dragit igång ännu, men det är ordning på publiken. De kommer i god tid och det blir aldrig någon kö utanför dörren. Trots att en och annan måste visa legitimation. Glorias disco har gjort en ”grej” av att hålla stenhårt på åldersgränsen och den som ser yngre ut än 50 år kan behöva bevisa motsatsen för vakterna.
– Visst är det diskriminering, absolut. Men det är viktigt att vara noga, ingen vill dansa med sina barn, säger Madelein Månsson lugnt.

Klockan 18.30 drar dansen igång och Madelein går ut i lokalen en stund tidigare för att känna in publiken. Är det överhängande 50-åringar som är här, eller har de flesta fyllt 60 eller 70?
– Då vet jag ungefär vilken musik jag ska spela. Jag har 5 000 låtar att välja mellan, säger hon.
Så fort Madelein Månsson sätter sin fot i lokalen skockas människor runt henne. Många drar fram sina mobiltelefoner för att ta en bild av kvällens huvudperson, som snällt ställer upp och poserar.
Därefter brakar det loss. Första låten Madelein Månsson spelar är alltid densamma: Gloria Gaynors I will survive. Hon vrider upp volymen.
– Jag tycker om att spela högt och det är alltid två-tre gäster som klagar, säger hon nöjt.

Vid det här laget är Madelein Månsson en rutinerad DJ. Under tre år har hon spelat på Birka Cruises en gång i månaden och lika frekvent håller hon till på Rose i Stockholm. Men Glorias 50+ disco har även turnerat runt om i landet – alltid med samma resultat. Den mogna publiken strömmar till.
Göteborgarna är inga undantag, efter andra låten är dansgolvet nästan fullt. När mörkret sänks och diskoljuset börjar snurra går glädjen nästan att ta på. 
– Jag har också styrdans i min repertoar och varje kväll är det ett tiotal par som träffas. Jag ser att de kommer ensamma och de går i alla fall iväg tillsammans efter sista dansen, säger hon.
Madelein Månsson har en bra förklaring till varför hon har satt åldersgränsen till 50 år. Hon tycker att 50 fortfarande andas glitter och glamour och glada människor på väg ut i världen. När man säger 55 plus däremot, då blir det ett annat ljud i skällan.
– Då ska man sätta upp sig på seniorboende och få pensionärsrabatter. Allt sådant som bara låter väldigt tråkigt, säger hon.

73-åriga Madelein ”Gloria” Månsson har en stund för sig själv backstage innan hon ska upp på scen. Bild: Nicklas Elmrin
73-åriga Madelein ”Gloria” Månsson har en stund för sig själv backstage innan hon ska upp på scen. Bild: Nicklas Elmrin

Tidigare fanns det inget bra ställe med livemusik för en mogen publik i Göteborg. Därför startade Stefan Johansson ”Jsons våning” för fem år sedan. I Majorna finns Kom Bar som lockar musikälskare över 45.
Egentligen är målgruppen 35 år och uppåt, men det är sällan publiken är så pass ung som 35. Nästan alla som kommer till Jsons våning är mellan 40 och 65 år, berättar arrangören Stefan Johansson, som själv fyller 60 i år.
– Den enda marknadsföring som behövs är Facebook. Men det är fullt tillräckligt, konstaterar han.

Det var när restaurang Palace bytte inriktning för några år sedan som Stefan tyckte att något saknades i Göteborg. Palace hade varit ett ganska givet tillhåll för den mogna publiken, särskilt under torsdagskvällarna då det var levande musik.  Efter en renovering av Palacehuset i Brunnsparken 2011 satsade de nya ägarna på restaurang och konferens, och en självklar mötesplats i nöjeslivet försvann.
– Jag upplevde att det inte fanns något alls för oss som är äldre. Därför öppnade jag först på Dubliners i centrum. Senare körde jag igång i både Kungsbacka och Borås, berättar Stefan Johansson.

Numera nöjer sig Stefan med en klubb i Göteborg som har öppet två gånger i månaden. Konceptet är enkelt: Livemusik och dans. Sedan starten har nästan hundra band från hela landet spelat på Jsons våning, ingen med nyare musik än 1990-talet.
– I dag är det självklart att gå ut långt upp i åren, det har förändrats otroligt mycket, säger han.
– Dessutom har singlarna blivit många fler – och de vill inte vara ensamma.

Idén bakom KoM Musik och Bar i Majorna är en helt annan. Här finns ingen annan åldersgräns än 18 år, ändå har publiken en mycket högre medelålder. 
Karin Forsman som driver baren tillsammans med sin syster Maria Forsman tror att musikvalet är förklaringen.
– Vi engagerar band som spelar en mogen musik. Blues, country, swing och rockabilly, säger hon.
Medelåldern på musikbaren är 45 plus, och beroende på vilka grupper som står på scenen kan den bli betydligt äldre. 
Karin Forsman berättar att de har gäster som är långt över 80 år i publiken.
– Det kan bli en del spontandans och då brukar vi flytta undan några bord, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.