Lotta Klemming älskar havet och sitt jobb som ostronfiskare. "Jag har alltid tyckt om vattnet och tog dykarcertifikat så fort jag fick", säger hon.
Lotta Klemming älskar havet och sitt jobb som ostronfiskare. "Jag har alltid tyckt om vattnet och tog dykarcertifikat så fort jag fick", säger hon. Bild: Nikos Plegas

Full fart för Lotta – landets enda kvinnliga ostronfiskare

Förr var ostron något exklusivt för överklassen och kungligheter. Men för trettio år sedan startade två killar Bröderna Klemmings dyk. I dag är dottern Lotta den enda kvinnliga ostronfiskaren i hela Sverige – och hon älskar det.

ANNONS
|

Det var inte alls självklart att Lotta Klemming skulle vara en del av företaget som hennes pappa Peter och farbror Bengt startade samma år som hon föddes. Hon funderade mer på en karriär inom modeindustrin och efter avslutade gymnasiestudier började hon arbeta i en klädbutik och därifrån jobbade hon upp sig till att så småningom öppna nya butiker runt om i världen.

– När jag var liten jobbade pappa på Lantmännen fem dagar i veckan, fiskade ostron på lördagar och var i garaget på söndagar. Eftersom jag så gärna ville vara med min pappa så hängde jag med honom ut och fiskade. Jag fick egna vadarbyxor och hjälpte till att släpa upp de tunga korgarna med ostron och springa ner med nya, tomma åt honom, säger Lotta Klemming och ler vid minnet.

ANNONS

Har alltid älskat havet

Hon har alltid älskat havet och vattnet. När hon gick på simskola som liten var hon mer under än över vattenytan och hon säger själv att hon är helt beroende av havet.

– Vissa går på yoga, andra spelar golf för att hitta sitt lugn. Jag måste vara vid havet, säger hon.

Men den delen av sig själv har hon inte alltid bejakat. Efter att ha varit sjuk mycket under gymnasietiden så pluggade hon upp betygen på KomVux och sedan ville hon som sagt in i modebranschen.

– Eftersom jag halkat efter på grund av att jag varit sjuk så blev jag lite stressad. Jag såg mina jämnåriga som redan hade jobb och var där de ville vara, så jag jobbade som säljare på en klädbutik och tänkte läsa en yrkesskoleutbildning för att komma ikapp, berättar hon.

Lotta lämnade jobbet i klädbranschen för att i stället satsa på en karriär som ostronfiskare i familjeföretaget.
Lotta lämnade jobbet i klädbranschen för att i stället satsa på en karriär som ostronfiskare i familjeföretaget. Bild: Jessika Devert

Men ganska snabbt började hon avancera på jobbet och några år senare åkte hon runt i världen och startade nya butiker och trivdes väldigt bra med det. Men så kom nedskärningarna och resorna blev färre och situationen annorlunda. Samtidigt hade hon börjat engagera sig lite i familjeföretaget och när det blev ohållbart på jobbet, så var valet enkelt – hon blev ostronfiskare på heltid.

ANNONS

– Det var tufft! Jag fick lära mig det mesta från början. Vi var ute hela dagar och plockade ostron med tung utrustning och i alla väder, sedan ska ostronen rengöras och sorteras, det är också tungt och slitigt, men jag älskade varje minut och jag ville lära mig alla steg så jag verkligen förstod verksamheten, säger Lotta.

Olika smak och storlek

I vattnen på Västkusten växer det platta flatostronen och också de enorma japanska ostronen. De har olika smak och storlek och Klemmings jobbar med båda sorterna.

– När jag började jobba i företaget bad jag pappa att hämta upp de japanska ostronen som inte växt sig så enormt stora ännu för att se om kunde användas och de kunde man äta på traditionellt vis, säger Lotta.

Lotta har kontakt med restaurangerna i Göteborg som har ostron på menyn, oftast levererar hon personligen. Företaget fiskar ostron på beställning och också ett antal som går till auktionerna i Fiskehamnen i Göteborg. Där kan fiskbilar och fiskhandlare köpa in direkt.

– Det finns så mycket att jobba med kring ostron som är outforskat. I andra delar av världen är de mycket bättre på att utnyttja resurser som finns i havet. Här tar vi upp torsk, räkor och kräftor, men det finns ju så mycket mer. Som tång och andra sorters musslor som man också kan äta, säger Lotta.

ANNONS

En levande produkt

Eftersom det japanska ostronet är en invasiv art är det viktigt att de plockas upp, annars kan de ta över. En del i Klemmings arbete är att få beståndet att bestå och att de mår bra.

– Det är en levande produkt och vi vet aldrig hur det ser ut längre fram, men gör vad vi kan för att ostronen alltid ska finnas. Vi plockar inte heller ostron där det går mycket båtar eller vid hamninlopp och liknande för då kan det vara bakterier i dem, säger Lotta.

I september startar ostronsäsongen på allvar.
I september startar ostronsäsongen på allvar. Bild: Nikos Plegas

Nu i september har ostronsäsongen dragit igång på riktigt och sedan fiskas det ända fram till midsommar. Därefter förökar sig ostronen under de närmsta två månaderna och så börjar man om i augusti. Och Lotta är med i hela kedjan.

– Detta är ju pappas och min farbrors livsverk och vi gör det tillsammans. Jag vill att han ska vara involverad så länge det bara går. Vi är en familj och de allra viktigaste personerna för att ta hand om vår produkt och vårt varumärke säger Lotta.

Lotta har tre syskon, men ingen av de andra är intresserade av att gå in i ostronbranschen. En bror har varit med ute någon gång men ser inte tjusningen.

ANNONS

– Han var med som handräckning en gång och han förstår inte hur jag kan tycka så mycket om det. De tycker att det är helt sjukt, men kanske inte så förvånande, att just jag är där jag är. Jag har ju alltid älskat vattnet och tog dykarcertifikat så fort jag fick – och jag vill jobba med min familj, säger hon och ler.

Lotta Klemming

Ålder: 30 år.

Bor: I Linnéstaden och Grebbestad.

Familj: Pojkvännen Sander, pappa, mamma och tre syskon.

Gör: Ostronfiskare i familjeföretaget Klemmings ostron i Grebbestad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS