Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I Gingri, en dryg mil nordost om Borås, driver Frida Helsing Ohlsson och Robert Helsing landets enda yogakloster. "Vem som helst ska kunna leva klosterliv här och med hjälp av yoga utveckla sina inre förmågor", förklarar Frida. Bild: Mathias Pernheim

Frida och Robert hittade kärleken med hjälp av yoga

När Robert Van Helsing annonserade på en dejtingsajt var det en yogatjej han sökte. Så fick han kontakt med Frida, dåvarande ordföranden för Sveriges Kundaliniyogalärares riksförbund. I dag driver de ett yogakloster tillsammans och arbetar för att skapa fler platser för människor att mötas på.

Yogaklostret är det enda i sitt slag i Sverige. En mötesplats för människor att kunna pusta ut på, utöva yoga och leva klosterliv i några dagar. Mitt ute på den västgötska landsbygden

– Det här ska vara en avskild plats att dra sig tillbaka på. Oavsett vilken religion man har eller om man är religiös eller inte. Det spelar ingen roll. Vem som helst ska kunna leva klosterliv här och med hjälp av yoga utveckla sina inre förmågor, säger Frida Helsing Ohlsson, som är utbildad yoga- och meditationslärare.

Själv vet hon att yoga kan göra skillnad. Den fick henne att bryta negativa mönster och komma vidare efter en utmattningsdepression för några år sedan.

Bild: Mathias Pernheim

Vi sitter i en av byggnaderna som tillhör Yogakloster i Gingri i Fristad. Robert Van Helsing häller upp rykande hett te i stora koppar. Huset, som fungerar som gästhus vid retreater är nybyggt med panoramafönster och från slagbordet breder en gigantisk vy av ängar och trädtoppar ut sig.

Har hållit på i åtta år

Frida och Robert har drivit Yogakloster sedan 2011. Verksamheten har utvecklats med åren från ett litet torp med en provisorisk sal för yoga och meditation till flera byggnader med övernattningsmöjligheter för gäster och ett tolv meter högt torn som numer utgör parets bostad. Att mötas är något grundläggande i deras livsfilosofi. Hur Frida och Robert själva träffades för snart tio år sedan är en historia i sig.

– Jag jobbade mycket och när jag kom hem efter jobbet kändes det tomt. Ungefär som att jaha, vad ska jag göra nu. En kompis tyckte att jag skulle försöka träffa en tjej. Så jag tänkte till och frågade mig själv hur den tjejen skulle vara? Jag kom fram till att hon skulle ha yoga som livsstil. En yogatjej! Så jag lade uppe en annons på en dejtingsajt. Och det var ju inte vem som helst jag fick kontakt utan självaste ordföranden för Sveriges Kundaliniyogalärares riksförbund, säger Robert.

Ändrade sin taktik

Frida bodde då på östkusten där hon drev ett yogacenter. Hon hade själv lagt upp annonser tidigare men inte hittat någon som det klickade med.

– Jag är vegetarian, yoganörd och dricker inte alkohol. Jag kan ju inte lägga ut allt det på en gång. Det kan ju bli för mycket. Folk kommer ju att tycka att jag är konstig, tänkte jag så jag försökte anpassa mig till någon slags norm. Men så hittade jag ju inte heller någon som jag tyckte var intressant.

När hon ändrade taktik började det hända grejer.

– Jag bestämde mig för att vara helt ärlig och då fick jag kontakt med Robert nästan med en gång.

Omedelbar kärlek

Sedan gick det snabbt. De träffades några veckor senare i Linköping på halva vägen.

– Oj, tänkte jag. Det här är en man som jag kan tänka mig att leva med. Det kände jag så fort jag såg Robert. Det var väldigt starkt.

Robert kände också stark attraktion

– Det finns sådana där magiska möten i livet, säger han.

Bild: Mathias Pernheim

Nästa möte skedde hos Frida på östkusten. Tanken var att lära känna varandra bättre under en helg men det slutade med att Robert blev kvar en hel vecka. Förutseende som han var hade han tagit semester, ifall att.

Sökte svaren på egen hand

Båda har lång erfarenhet av att arbeta med hälsa och personlig utveckling. Robert var tidigare hälsoutvecklare inom Borås kommun och Frida är personalvetare med psykologistudier i botten. Yoga och intresset för österländsk filosofi har de haft länge. Robert växte upp med träning och hälsa och hängde med sin pappa ner i källaren där han tränade tyngdlyftning. Kvinnorna i familjen besökte regelbundet kyrkan och Robert gick i söndagsskola. Men frågorna hopade sig om varför just kristendomen var den rätta tron och när hans farmor dog bestämde han sig för att söka svaren på egen hand.

– Nu slutar jag att be och kommer att söka själv. Säg till om jag gör fel, bad jag en kväll. Där började jag bearbeta hela smörgåsbordet av andliga praktiker. Jag är jordnära och lyckades inte så bra i de andliga resorna. Det hände inte så mycket, haha. Men genom kampsporten framför allt aikido stötte jag på den österländska filosofin. Det innebar bland annat att öva sig på att vara närvarande här och nu. Det passade mig. Ur det växte intresset för hälsa och hållbarhet och att bidra till bra saker för människor.

Fick börja om från början

Frida började med yoga när hon var i 20-årsåldern. Då hade hon gått in i väggen och drabbats av ångestsyndrom. Hon klarade knappt någonting och fick börja om från början och träna på vardagssysslor. Då hade hon ingen koppling alls till andlighet.

– Saker som inte hade varit bra i livet hann ikapp mig. Jag klarade knappt av att klä på mig, jag kom inte ihåg hur man gjorde. Jag var faktiskt jättedålig. Jag fick öva mig på att åka buss och gå på stan. Och det var då jag såg en skylt om yoga.

Bild: Mathias Pernheim

Frida hade tidigare sysslat med teater och hade då gjort en del yogaövningar. Då hade det passat henne bra och hon bestämde sig för att ge det en chans.

– Det hjälpte mig att komma tillbaka. Jag blev helt uppslukad och började utbilda mig inom yoga. Det hjälpte mig att förstå saker om mig själv och hur jag kan bryta negativa mönster.

Har en grundtanke i livet

En stund senare befinner vi oss i dormitoriet där de leder retreater och yogaklasser och där Robert också undervisar i aikido. Från några foton på väggen blickar olika andliga inspiratörer ut över rummet. Några buddhafigurer håller också koll på vad som sker. Verksamheten har vuxit sedan starten för snart åtta år sedan. Det senaste är deras aktivitetsapp ”Träffas på riktigt” som är en app för människor där man kan dela och ta del av olika aktiviteter i ens närområde och hitta nya vänner. Tanken är att föra människor närmare varandra, bidra till en meningsfull fritid och till meningsfulla relationer.

– Vi har en grundtanke i livet om hur viktigt det är att skapa mötesplatser. Vi tror mycket på gemenskap med andra och att samarbeta, avslutar Frida.

Frida Helsing Ohlsson och Robert Helsing

Ålder: Frida, 37, Robert, 50 år.

Bor: Yogakloster i Gingri utanför Borås.

Gör: Driver Yogakloster. Driver också aktivitetsappen ”Mötas på riktigt”.

Intressen: Personlig utveckling, österländsk filosofi och kampsporter, hälsa och bidra till verkliga möten mellan människor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.