Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fredrik Belin har seglat över Atlanten och genomfört expeditioner över Svalbard. Numera finner han harmoni i ett "vanligt" liv som cykelhandlare i Kålltorp. Bild: Lars Hjertberg

Fredrik är alltid beredd att lägga i en ny växel

Ibland har Fredrik Belin haft svårt att hitta handbromsen i sitt liv. I stället har han ofta sökt en högre växel för större kickar.
Nu njuter han av vardagslivet som familjefar och cykelfixare, och beundrar alla vardagshjältar som cyklar förbi på Munkebäcksgatan.

När cykelreparatören Fredrik Belin i Kålltorp oljar ännu en trött cykelkedja eller byter ännu en sliten slang, händer det nog att tanken sticker iväg. Kanske till expeditionerna över Svalbard, till drömmen om att skida över Grönland, eller rent av till seglingen över Atlanten.

– Jag blir nästan förlägen över allt som hänt. Det låter så machoartat och målar upp en bild som jag verkligen inte kan identifiera mig med – jag har haft min beskärda del av ångestattacker och psykisk ohälsa, säger han och vinkar på håll åt en stamkund som just börjat trampa iväg mot jobbet.

”Timing och tur”, kallar han den tillvaro som länge präglades av utmaningar där bergsklättring, ett halvdussin Vasalopp och Vätternrundor hör till de mer sansade strapatserna.

Äventyraren Ola Skinnarmo (till vänster) är en av Fredrik Belins goda vänner.. Bild: Janerik Henriksson, Lars Hjertberg

Och där den allra vildaste: den som för tjugo år sedan skulle göra honom och vännen Ola Skinnarmo till de första svenskarna på Sydpolen, kom av sig först efter en olycklig knäskada.

Ser du någon röd tråd så här i backspegeln?

– Jag har haft lite svårt att anpassa mig. Alltid sökt nya vägar, beredd att lösa problemen längs vägen, säger Fredrik som fyller 57 nästa födelsedag och så sent som för ett år sedan flyttade in i den gamla övergivna fotoateljén och hoppades att de många miljömedvetna Kålltorpsborna skulle gilla att få en cykelverkstad till kvarteret.

Det gjorde dom.

– Ibland kommer det in någon bara för att prata bort en stund. Skitkul! Jag kan ju jobba samtidigt.

En gång i unga år drömde Fredrik Belin om att bli segelmakare och körde sönder mammans symaskin gång på gång. ”När jag blir intresserad av något går jag all in”. Som till exempel när han en morgon bestämde sig för att han ville öppna cykelverkstad och samma eftermiddag tog emot första kunden hemma i garaget. . Bild: Lars Hjertberg

Även om timmarna i verkstaden under april och maj tenderar att bli allt fler finns det denna vår inget som får den här cykelreparatörens ögon att tindra som tanken på elbasen och kompisbandet Meet Miss Daisy.

– Vi är tre grånade gubbar som repar en gång i veckan och har fruktansvärt roligt tillsammans.

Sjunger du också?

– Min sambo Mette säger att jag kanske inte träffar tonerna så bra, men att jag har en fantastisk timing. Håkan Hellström träffar väl inte alltid helt rätt, men han har en fin timing – och se hur det har gått för honom!

Många dystra dagar

Våren 2019 andas det harmoni kring den musicerande mekanikern. Men det har funnits tyngre tider. Och om sanningen ska fram, ganska många dystra dagar.

– Jag kände mig helt värdelös i skolan. Det var helt enkelt för mycket teori och sitta still. Jag gick om första ring men hoppade så småningom helt av gymnasiet. Skoltrötthet, oinspiration, frånvaro…

På Kustjägarskolan fick "Freddan" sin revansch. (”Alla säger Freddan – till och med mamma”.)

– Det var stenhårt men helt fantastiskt. När teorin kopplades till praktiska övningar fick jag toppbetyg, och ett av mitt livs största ögonblick var när jägargruppen valde mig till sin gruppchef.

En lockande militär bana kom helt av sig när drömmen om att bli helikopterförare sprack.

– Jag hade inte vad som krävdes. Jag var ledsen, men ännu mer självrannsakande.

Och det skulle bli värre ändå.

Gick in i väggen

År 2000 blev "Freddan" far till Arvid, och bara drygt 16 månader senare föddes Arvids syster Hanna.

– Ungefär då visade det sig att Arvid hade autism och bara stängde av. Han kunde vakna många gånger varje natt och vara helt otröstlig, och jag fick ingen kontakt med honom. Till slut gick jag in i väggen och blev sjukskriven. Det var en fullständig genomklappning.

– I dag är Arvid en fullt fungerande, snäll kille, som går i vanlig skola och ger mig mycket glädje.

En psykolog gav "Freddan" verktygen att komma tillbaka, ta sig vidare.

– Man ska inte vara rädd för att be om hjälp, säger han och får det att låta som det har med pyspunkor och trasiga ekrar att göra.

– Är det bra väder har jag två mek-ställ här utanför, så folk kan fixa lite själva för en billig peng. Dom kan få några goda råd, kanske köper några komponenter, och så blir det lite liv och rörelse.

Liv och rörelse, ja – står du kvar här om fem år?

– Kanske inte, det vore inte jag om var kvar här då. Jag har ett par andra roliga grejer på gång, så vi får se vad som händer, men verksamheten ska jag försöka behålla.

Fredrik Belin

Ålder: 56 år.

Yrke: Cykelhandlare och cykelmekaniker.

Bor: Radhus i Kålltorp.

Familj: Sambo med Mette. Två barn från tidigare äktenskap, två bonusbarn.

Fritidsintressen: Musik, idrott och motorcyklar.

Favoritmusik: Sydstatsblues som till exempel Stevie Ray Vaughan och Fabulous Thunderbirds.

Läser just nu: ”Minst en timme om dagen läser jag tabulatur som visar i detalj hur olika hur basister spelar givna melodier”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.