Franck Desveaux firar franskt med matfyrverkeri på nationaldagen

Från barndomen minns han 14 julis alla fyrverkerier. I år firar en av Göteborgs mest välkända franska krögare Frankrikes nationaldag med jättefest på Marstrand. I 26 år har Franck Desveaux serverat fransk mat i Göteborg – under lång tid på klassiska Ma Cuisine, nu på Le Comptoir.

ANNONS
"Jag sprayade vitlök och lavendel överallt. Att skrika lite, det är också franskt. När folk började säga ”vi går till fransmännen” i stället för ”vi går till Ma Cuisine”, då kände jag att vi hade skapat någonting bra, berättar Franck Desveaux.
"Jag sprayade vitlök och lavendel överallt. Att skrika lite, det är också franskt. När folk började säga ”vi går till fransmännen” i stället för ”vi går till Ma Cuisine”, då kände jag att vi hade skapat någonting bra, berättar Franck Desveaux. Bild: Anna Edlund

Han föddes in i restaurangbranschen. Vid havet i Deauville, Normandie, drev föräldrarna ett omtyckt brasserie där det serverades skaldjur och entrecôte.

– Till Deauville kommer väldigt mycket människor på sommaren, berättar Franck Desveaux. Det är lite som Cannes, ett känt ställe. Många parisare åker dit på semester.

Själv var han under en tid delägare i en restaurang i staden Angers dit han flyttat för att studera till ingenjör.

Sålde allt och flyttade till Sverige

– Men så träffade jag en svensk blondin, säger Franck med ett leende. Det var väldigt populärt då bland svenskar att studera på universitetet i Angers. Jag sålde allt och följde med henne hit.

ANNONS

På så sätt kom det sig att Franck för 26 år sedan hamnade i Göteborg. Efter två dagar fick han jobb på Cyrano, restaurangkedjan känd för sina provensalska pizzor.

– Det fanns bara en Cyrano då, på Prinsgatan och där jobbade mest fransmän, säger Franck. Det var ett trevligt ställe och det kom mycket folk som var intresserade av Frankrike. Men min plan redan då var att någon gång öppna en egen restaurang.

Öppnade en fransk klassiker vid Domkyrkan

Tillsammans med två kompanjoner öppnade Franck så småningom, vid sidan av Domkyrkan, Ma Cuisine som kommit att bli en fransk klassiker i Göteborg.

– Tanken var en liten fransk restaurang, ungefär som mina föräldrars, med enklare mat som croque monsieur, fisksoppa, musslor. Allt skulle vara franskt. Vi försökte med grodlår och sniglar också. Men nja, det var mindre populärt på den tiden.

Franck skrattar lite men fortsätter snart:

– Vår idé var att när man klev in skulle det kännas som att man befann sig i Frankrike. Man skulle få den känslan redan innan man började äta. Atmosfären är väldigt viktig. Musiken, dofterna.

Återigen med ett skratt lägger Franck till.

”Jag trivs jättebra här! På Le Comptoir, det är ett roligt koncept och jag har lärt mig massor om ost. Jag kunde faktiskt ingenting om ost innan”.
”Jag trivs jättebra här! På Le Comptoir, det är ett roligt koncept och jag har lärt mig massor om ost. Jag kunde faktiskt ingenting om ost innan”. Bild: Anna Edlund

– Jag sprayade vitlök och lavendel överallt. Att skrika lite, det är också franskt. När folk började säga ”vi går till fransmännen” i stället för ”vi går till Ma Cuisine”, då kände jag att vi hade skapat någonting bra.

ANNONS

I nästan 14 år drev Franck Ma Cuisine

– Det var lite knepigt i början men sedan började ryktet gå och det blev succé. När jag sålde min del var det för att jag kände att jag ville ta det lite lugnt. Men så träffade jag en annan fransman som hade en kul idé och efter att jag hade varit ledig ett tag och hälsat på i Frankrike kändes det roligt med något nytt.

Därmed började Franck jobba på Le Comptoir, på Kungsportsavenyn, som beskrivs som en bistro och ost- och delikatessbutik. När vi ses är det tidig eftermiddag och förhållandevis lugnt i lokalen.

– Jag trivs jättebra här! Det är ett roligt koncept och jag har lärt mig massor om ost. Jag kunde faktiskt ingenting om ost innan.

Franck konstaterar att han nu bott i Sverige i ungefär halva sitt liv och att saknaden efter det forna hemlandet avtagit med åren.

– Det är så längesedan jag bodde i Frankrike. I början saknade jag kompisarna och familjen mycket. Nu har jag familj här. Men min mamma finns kvar i Frankrike. Hon är 90 år – fast hon kommer fortfarande hit på besök.

Firar nationaldagen 14 juli

Hur länge han än bott i Sverige är Frankrikes nationaldag, som firas den 14 juli, dock fortfarande viktig för Franck.

ANNONS

– Jag är uppvuxen med att fira 14 juli, säger han. Det är en väldigt, väldigt stor grej i Paris med militärparad och firande. Men även varje liten fransk by firar med fyrverkerier och ofta bal. Inte bal med långklänning men med orkester och dans. Jag minns särskilt fyrverkerierna från när jag var barn. Det var roligt!

Franck berättar att han på nationaldagen vanligtvis brukar samla ihop ett gäng fransmän för en drink vid franska konsulatet i Göteborg.

Firar med jättefest på Marstrand

– Men detta år blir det en jättefest på Marstrand! Där finns en restaurang, Johans krog, som brukar ha bouletävling varje år. Vi bestämde oss för att göra något tillsammans. Vi var där några stycken förra året också men då var det lite mer oorganiserat. I år blir det boule, ostron, ost och vin. Dragspelsmusik hoppas jag också på! Det finns en orkester med fransmän som brukar spela här på Comptoir ibland. De har inte sagt ja än, men jag hoppas att de kommer till Marstrand.

Även på Le Comptoir planeras nationaldagsfirande den 14 juli.

– Vi kommer nog servera en planka med ost och chark, säger Franck. Då är jag ju inte här, tyvärr. Men det blir kul!

Franck Desveaux

Ålder: 58 år.

Bor: Flatås.

Familj: Fru och fem barn.

Gör: Restaurangchef på Le Comptoir.

Intressen: Läsa, lyssna på musik, spela tennis, badminton och squash.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS