Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Varje fredag tar Majbritt Kilde Löfgren plats med sin matvagn på torget i Kungsbacka.
Varje fredag tar Majbritt Kilde Löfgren plats med sin matvagn på torget i Kungsbacka. "Jag har många stamkunder som köper min box med tre smørrebrød till fredagskvällsmyset. Jag går upp klockan fem på morgonen för att göra boxarna klara", berättar hon. Bild: Nicklas Elmrin

Från sin vagn sprider Majbritt dansk matkultur

I matvagnen The Happy Dane hos Majbritt Kilde Löfgren kan man köpa danska smørrebrød med rostbiff och rostad lök, leverpastej med saltkött, panerad rödspätta med räkor och remouladesås och naturligtvis röd pølse med rostad lök.
– Jag vill sprida känslan av danskt hygge och dansk matkultur.

Idén med matvagnen föddes när Majbritt och familjen tillbringade ett år i Cornwall i England för snart 15 år sedan.

– Där fanns en massa olika trevliga små matvagnar som sålde glass, fish and chips och annat gott. Och jag tänkte att en sådan liten matvagn vill jag ha en gång, minns Majbritt.

Matintresserad sedan barnsben

Matintresset fanns där sedan tidig ålder.

– Jag lärde mig mycket av min mormor – bestemor som vi säger i Danmark – i Köpenhamn, hon var specialist på goda smørrebrød.

Utbildning till kock var närmast en självklarhet.

Men det fanns också andra intressen som skulle påverka livet, nämligen skidåkning. På en skidsemester i Frankrike för drygt 30 år sedan träffade hon Nisse Löfgren från Åsa och så hamnade hon i Åsa utanför Kungsbacka.

I dag älskar Majbritt Åsa och Sverige och vill inte flytta tillbaka till Danmark. Men början var kanske lite trög.

– Våra två länder och människorna som bor här är ju väldigt lika, men det finns också skillnader, särskilt vad gäller hur man umgås. Danskarna är mer spontana – men jag tycker nog att svenskarna har blivit mer avkopplade under de år jag varit här, säger Majbritt.

Inga regler för danskt hygge

I förstaden till Köpenhamn där hon växte upp var det vanligt att man gick in och hälsade på grannar spontant och överhuvudtaget umgicks man mer improviserat.

– Vi talar mycket om danskt hygge som egentligen bara betyder att man sitter ner med en eller flera vänner, äter och dricker något gott, ägnar sig åt varandra i lugn och ro och inte låter mobiler eller annat avbryta. Det finns inga regler, man bara kopplar av och har det trevligt tillsammans.

Fortfarande kan hon fångas av den där odefinierade danskheten när hon kommer tillbaka till hemlandet

– När mina barn var små och vi var på besök i Danmark kunde de efter några dagar säga att jag blev ”så där konstig”. De kände väl att det var någon skillnad även om de inte kunde definiera den. Det kan faktiskt inte jag heller.

Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

Men bakom den lättsamma ytan finns ofta också ett hårt drag hos danskarna konstaterar Majbritt..

– Svenskar kompromissar mer, ofta tycker jag att danskar är mer envisa och har svårare att ändra sig. Naturligtvis finns det en massa undantag, men det ligger något i generaliseringen.

Provade olika typer av jobb

Majbritt fick jobb på bamba i Frillesås, sålde vitvaror på Trivas och blev sedan föreståndaren för Kyrkkaféet vid torget i Kungsbacka

– Det var jätteroligt. Jag gillar att baka och ge folk något gott att äta och jag tyckte mycket om att snacka lite med alla stamkunder som kom in för att få en kopp kaffe och en pratstund.

När 50-årsdagen närmade sig började hon fundera på om det inte var dags för något nytt.

Drömmen om en liten matvagn ju fanns där och också en gammal önskan att presentera dansk flæskesteg – kotlettrad med knaprig svål – för svenskarna.

Har infört danska jultraditioner

Alltsedan hon flyttade till Sverige hade Maj-Britt hållit dansk jul för familjens vänner.

– I Danmark äter vi flæskesteg med potatis och brunsås till jul. Dagen efter brukar vi göra burgare av det som är kvar av steken. Våra svenska vänner var lyriska och hade länge sagt att jag borde introducera flæskesteghamburgare för svenskarna.

Nu föll allt på plats. Majbritt började leta efter en matvagn på nätet och hittade en i Shanghai. Vid julmarknaden på Tjolöholm förra året stod hon där med sin vagn fylld med burgare, pølse och danska smørrebrød.

– Det gick bra och jag hade planerat dra igång på allvar i mars i år – men så kom ju coronan. Jag fick tänka om och satsade i stället mer på hemleveranser och servering från min vagn vid firmafester, bröllop och födelsedagskalas i mindre skala och nu har jag fullt upp.

Hittade det perfekta rågbrödet

Majbritt är noga med kvalitet och äkta varor.

– Jag letade länge efter det perfekta lagom tunna rågbrödet till mina smørrebrød – inte för saftigt, inte för torrt och inte för grovt – och hittade det hos en dansk leverantör. Tyvärr har jag inte hittat någon svensk motsvarighet än. Grisarna till min flæskesteg är ekologiska och bökar fritt på en gård i Åsa. Grönsakerna är ekologiska. Remouladesåsen görs förstås enligt traditionellt danskt recept med bitar av saltgurka.

– Jag vill att allt ska ha den typiska danska smaken. Viktigt är också att ett smørrebrød ska vara lockande för ögonen. Jag är noga med festliga dekorationer.

Förutom hemleveranser och privata event står Majbritt varje fredag med sin vagn på Kungsbacka torg.

– Jag har många stamkunder som köper min box med tre smørrebrød till fredagskvällsmyset. Jag går upp klockan fem på morgonen för att göra boxarna klara. Det är mycket jobb och jag blir väl inte rik men väldigt nöjd och glad.

Majbritt Kilde Löfgren

Ålder: 53 år.

Bor: Åsa i Kungsbacka kommun.

Familj: Gift med Nisse, tre barn.

Yrke: Driver företaget The Happy Dane – matvagn och catering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.