Från krigets fasor till hela världens butiksbas

ANNONS
|

När Alma var åtta år flydde hon och hennes bosniska familj från det krigsdrabbade före detta Jugoslavien till Sverige. Ett av hennes första minnen från det nya landet är brödet – den söta, märkliga limpan som fick hennes storebror att vilja vända tillbaka hem igen.

Ett annat starkt minne är när Röda Korset kom och delade ut kläder vid flyktingförläggningen i Växjö där familjen bodde de första sex månaderna.

– Alla fick lov att välja två plagg var. Jag minns att jag valde två tröjor till min pappa i stället för att ta något till mig själv, säger Alma och skrattar självironiskt – det där med att vara empatisk och i första hand tänka på andra är något som präglat hela hennes liv.

ANNONS

Det var därför hon valde att utbilda sig till sjuksköterska efter gymnasiet – för att kunna hjälpa andra människor. För att slippa ta studielån arbetade hon både kvällar, helger och lov i en matbutik i Kortedala parallellt med studierna

– Men samma dag som jag tagit min sjuksköterskeexamen och skulle säga tack och hej till arbetskamraterna så började jag gråta. Jag kände att jag helt enkelt inte ville lämna kunderna och butikslivet, säger Alma, som jobbat i butik ända sedan hon var 14 år.

– Jag praoade i en matbutik i Gunnilse i två veckor och sedan ringde handlaren hem till mina föräldrar och frågade om han fick möjlighet att anställa mig under sommarlovet.

Under de senaste tio åren har hon varit allt från säljledare, försäljningschef och butikschef i både små och stora matbutiker, samtidigt som hon pluggat butikschefsprogrammet och läst ekonomi på högskolan i Skövde. Den 1 mars vågade hon steget att ta över Ica-butiken i Hjällbo.

Hur var känslan när du fick nyckeln?

– Stort, läskigt och omtumlande. Men så fort jag var på plats och började skrubba kylar och bygga hyllgavlar så släppte alla tvivel. Jag menar – det här är ju allt jag drömt om och det jag kan, säger Alma Draganovic, och tillägger att hon just nu spenderar alldeles för många timmar på jobbet för att det ska vara hälsosamt.

ANNONS

– På sikt är det åtta timmars arbetsdag som gäller. Ska man hålla i längden så måste man ha ett liv vid sidan av och ladda batterierna.


    Bild: Kristin Lidell
Bild: Kristin Lidell

Själv har hon både man och två barn därhemma. Äldsta sonen Melvin är tre år medan Elias bara är sex månader.

– Alla undrar hur vi får ihop det men för min man var det ett perfekt tillfälle just nu att vara hemma med barnen medan jag får nio ostörda månader att bygga upp den här verksamheten. När inskolning på förskola och allt sådant börjar blir det en helt annan utmaning men till dess hoppas jag ha byggt upp en organisation som fungerar även när jag inte är på plats, säger hon.

Att Hjällbo är en mångkulturell förort präglar utbudet av varor. Här finns spännande mat från all världens hörn, och de 15 medarbetarna talar inte mindre än tio olika språk tillsammans.

– Här är det sällan någon kund som frågar efter närproducerat eller svenskt, det är snarare en fördel om varorna kommer någon annanstans ifrån.

Snittköpet i butiken ligger på 78 kronor och de flesta handlar med korg i stället för vagn. Alma säger att hon går igång på utmaningen att jaga billiga klippvaror för att kunna hjälpa den som bara har hundra kronor på fickan att hitta något vettigt att äta till middag för hela familjen.

ANNONS

– Här känner jag att jag kan vara med och göra skillnad. Jag har förståelse för människorna som lever här, kan relatera till deras livsvillkor och känna igen mig själv från min egen uppväxt, och det tror jag att de märker.

Under våren ska hon ut i skolorna i Hjällbo och berätta om sig själv och sin väg från flyktingflicka till handlare.

– Jag vill att barnen och ungdomarna som bor här ska lära känna mig och veta att de har möjlighet att praoa här och söka sommarjobb – jag vill ge dem samma chans som jag själv fick en gång. Dessutom tror jag på att vara synlig och skapa relationer, både för att få fler kunder och för att undvika bus och skadegörelse.

Har du någon nytta av att vara utbildad sjuksköterska?

– Varje dag! Dels är jag trygg med att om någon kund ramlar eller behöver första hjälpen så kan jag alltid rycka in, dels är det bra att ha den kunskapen som mamma. Sedan blir man ju alltid lite tramsig när det handlar om ens egna barn och vill ändå åka till doktorn, men jag kan i alla fall skilja på när det är allvar och när det inte är det, säger Alma Draganovic och skrattar.

ANNONS

Fakta: Alma Draganovic

Ålder: 31 år.

Familj: Man och två söner, Melvin, 3 år, och Elias, 6 månader.

Bor: Lägenhet i Kviberg.

Fritid: Umgås med familj och vänner. Laga och äta god mat – gärna med libanesiska eller bosniska smaker. Träna på gym så ofta jag hinner.

Aktuell: Nybakad handlare i Hjällbo.

ANNONS