Med kameran i högsta hugg trivs Erik Malm som alla bäst. Han har gett ut flera naturfotoböcker, exempelvis en 472 sidor tjock bok om Bohusläns skärgård. "För mig är fotograferandet och friluftslivet en livspassion. Det är själva själen", säger han.
Med kameran i högsta hugg trivs Erik Malm som alla bäst. Han har gett ut flera naturfotoböcker, exempelvis en 472 sidor tjock bok om Bohusläns skärgård. "För mig är fotograferandet och friluftslivet en livspassion. Det är själva själen", säger han. Bild: Gustaf Östberg

Fotokonsten har blivit Eriks stora passion i livet

Här längst ut i havsbandet med horisonten i blickfånget, känner sig naturfotografen Erik Malm verkligen som hemma. Oräkneliga är de timmar som han strosat omkring på klippor och berg för att hitta den perfekta platsen att rigga upp sin fotoutrustning på.

ANNONS

Vinden från västerhavet friskar i ordentligt. Doften av tång och saltvatten ligger sammetsmjuk över Skärhamn ute på västra Tjörn. Under årtusenden har de ljusa klipporna blivit slipade av vågor och vind, nu är de inbjudande lena och lockar både turister och fastboende till promenader och stunder av avkoppling.

390 bilder i prisad naturfotobok

Erik Malm har ett flertal naturfotoböcker i bagaget, bland annat den prisade och snabbt slutsålda ”Bohusläns skärgård : en naturfotografisk bildsymfoni” som med sina 472 sidor och 390 foton visade skärgårdens alla växlingar genom årstiderna.

– En kulturjournalist på orten sa att projektet var omöjligt, men jag var entusiastisk och jag har alltid varit kreativ. Boken kostade två miljoner kronor att trycka och med hjälp av kontakter lyckades jag. Tänk känslan när jag lade boken framför honom, jädrar en sådan fin recension jag fick, skrattar Erik Malm.

ANNONS

I dag, nästan 20 år senare, har hans konstnärliga fotografering utvecklats och finslipats för att påverka och skapa reaktioner i bland annat klimatfrågan.

Men allt började i årskurs 6 på en skolresa till Öland. Erik Malm fick chansen att följa med en tidig morgon ner till Ölands södra udde för att fotografera fåglar. Visst hade han varit ute mycket i naturen innan, men här väcktes ett intresse till liv. Hemma lånade han sin pappas systemkamera och gav sig ut på fotoexkursioner i skogarna runt hemmet.

– Första fågeln jag fotade var en orädd rödhake. Glädjen över att få komma nära minns jag än i dag, säger han.

Han sålde kameran, utan sin pappas vetskap, och köpte en mer avancerad kamera. Naturfotograferandet tog fart ordentligt. Som 16-åring åkte han för första gången till Sarek med Fältbiologerna, vilket blev inledningen till åtskilliga egna expeditioner och övernattningar i tält oavsett årstid.

Slumpen födde idén

Framgången med den första fotoboken i traditionell dokumentär stil följdes av ytterligare fyra fotoböcker, som alla blev slutsålda. Så av en händelse på en resa i Norge råkade Erik Malm skaka kameran när han skulle bränna slut de sista fotorullarna.

– Resultatet blev något jag aldrig sett tidigare, som en målning. Jag började experimentera i Svartedalen utanför Stenungsund, och vet inte hur många fotorullar som jag fick slänga innan det blev bra nog.

ANNONS

Metoden kallar han Intentional Camera Movement och varje bild är unik, då han rör kameran under långa exponeringar.

– För mig är fotograferandet och friluftslivet en livspassion. Det är själva själen, säger Erik Malm.

Tre pågående projekt

Denna passion har under de senaste åren blandats med en allt större oro för vad som händer med klimatet och planeten. En idé om en möjlighet att påverka och förändra började formas.

– Jag arbetar med tre olika projekt just nu: Bohuskusten, Katalonien och det största: Världen. Vad gör vi med våra liv och det liv som omger oss? Vad blir konsekvensen av de val vi gör? Jag har ständigt på samvetet att jag reser mycket i mitt jobb, och jag försöker intala mig att jag kanske kan bidra med en förändring, men är det verkligen så? Jag är kritisk mot mig själv och har kraftigt dragit ner på antalet expeditioner, till fyra-fem totalt i stället för 15-20. Jag klimatkompenserar, men räcker det? säger Erik Malm.

Bild: Gustaf Östberg

Som exempel nämner han elbilar, hur de förutspås att ersätta fossildrivna bilar. Men för att tillverka batterierna krävs material som i sin tur skapar misär hos de arbetare som jobbar i gruvorna.

– Vi måste se problematiken i sin helhet. Det finns ingen nåd. Gör vi inget åt klimatproblemen överlever vi inte, säger han.

ANNONS

Vägrar att stressa

Tidigast år 2020-2021 beräknas första delen av projektet vara klart, långa projekttider är något han unnar sig numera, han vill inte stressa längre.

– Jag har äntligen fått möjlighet att ägna mig åt fotograferandet på heltid sedan det gångna årsskiftet, efter att jag med min bror och far sålde vårt familjeföretag som tillverkar ergonomiska kontorsstolar för två år sedan. Det var ett tufft beslut då, men som nu känns helt rätt. Jag höll på att kvävas. Fotograferandet blev min räddning, berättar Erik Malm.

Bild: Gustaf Östberg

Drivkraften att fånga det perfekta fotoögonblicket, och att öva i timmar för att uppnå perfektion menar han kommer från hans bakgrund inom musiken. Som barn började han spela klarinett och när kompisarna lekte satt han hemma och övade. Intresset ledde senare till studier vid Musikhögskolan och anställning vid Malmö Opera under många år.

– I dag saknar jag musiken oerhört, men jag var aldrig ledig och det blev ett ensamt liv till slut. Ute i naturen eller ute på havet känner jag mig aldrig ensam, säger han.

Erik Malm

Ålder: 54 år.

Bor: Stenungsund.

Familj: Tre barn och särbo i Katalonien.

Yrke: Fotograf.

Intressen: Musik och naturfotografering.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS