Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Förlaget har nyligen fått manuset till Philip Birks tredje bok om konsttjuven Tom Grip. De tidigare böckerna har bland annat översatts till tyska. Dessutom finns lösa planer på att göra en tv-serie med utgångspunkt från Philips spänningsromaner. Bild: Lisa Thanner
Förlaget har nyligen fått manuset till Philip Birks tredje bok om konsttjuven Tom Grip. De tidigare böckerna har bland annat översatts till tyska. Dessutom finns lösa planer på att göra en tv-serie med utgångspunkt från Philips spänningsromaner. Bild: Lisa Thanner

Fotbollsfantasten Philip trivs i böckernas förtrollade värld

– Jag skriver för att få mina kompisar att bli inspirerade att läsa mer. Att böckerna om konsttjuven Tom Grip har blivit översatta till tyska och kanske blir en tv-serie är förstås också fantastiskt roligt, säger Philip Birk som just skickat manus till tredje boken om konsttjuven till förlaget.

Redan Philips första bok om Tom Grip väckte stort intresse från förlaget Historiska Media och han fick skriva ett kontrakt på tre böcker. Två till är på gång men det får nog bli en liten paus först.

– Jag har skrivit på serien om Tom Grip nästan oavbrutet i tre år nu och börjar känna av maratonsjukan.

Hängiven Liverpool-supporter

Att Philip började satsa på skrivandet i stor skala kan skyllas på hans andra stora passion – fotbollen och kärleken till fotbollslaget Liverpool.

– Jag minns Champions Leaguefinalen i Istanbul 2005 när Liverpool låg under med 0-3 mot Milan, men gick upp till 3-3 och därefter vann på straffar. Då var jag fast för det laget.

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Philip spelade förstås också fotboll. Pappa var tränare i pojklaget, farbror lagledare och Philip var 18 och hade just tagit en startplats i seniorlaget i Lilla Träslöv när han bröt benet på två ställen under en match och fotbollskarriären tog slut.

– Jag fick plötsligt en massa tid över, vi tränade ju flera gånger i veckan, så jag beslöt mig att satsa på mitt andra stora intresse, antikens historia.

Två tegelstensromaner

Sagt och gjort, gymnasisten Philip kastade sig över förspelet till Caesars väg mot makten århundradet före Kristus. Det blev två tegelstensromaner, "Bronshjälmen" och "Silverörnen" som renskrevs under juridikstudierna 2017 och kom ut samma år.

– Jag älskade filmen "Gladiator", hade läst en del av den engelske författarens historiska romaner och fascinerats främst av antiken. Tänk att de redan för 2000 år sedan byggde Colosseum som ser ut som en jättelik fotbollsarena när vi här bodde i låga trähus. När jag grottade ner mig i historien såg jag förstås att Rom nådde sitt zenit några tusen år efter stormakterna Egypten och Mesopotamien.

Han fascinerades av insikten i hur lika människorna är genom historien.

– Kläder, mat och kulturer varierar, men människans försök att skapa ett bra liv och maktens intrigspel är samma genom årtusendena. Insikten ger en hisnande känsla.

Avbröt historielärarutbildningen

Historieintresset ledde till historielärarutbildning i Uppsala, men den avbröts när författandet tog över på heltid.

Nu hade Philip hittat ett nytt spår, spänningsromaner som utspelas i konstvärlden.

– Mina kompisar läser ju sällan böcker och det tycker jag är synd. Kanske dator- och spelvärldens snabbhet gör det svårt att koncentrera sig och sjunka in i en annan värld en längre stund. Det är synd för läsningen ger så mycket, skapar närmast ett meditativt tillstånd där man får vila sig i en annan värld samtidigt som fantasin stimuleras. Jag ville skriva en bok som kunde intressera min generation.

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Resultatet blev de tre böckerna om arbetarklasskillen Tom Grips väg in i konststöldernas värld.

– Han är inte en dålig person, ironisk och humoristisk, men omständigheterna och trassliga familjerelationer gör att han lätt manipuleras av karismatiska personer och han blir del av den riktigt tunga kriminaliteten.

I de nordiska huvudstäderna

Varje bok utspelas i en skandinavisk huvudstad. I "Kyldygnet" blir en tavla av Vilhelm Hammershøi stulen i Köpenhamn, i "Frostnatt" en tavla av Anders Zorn på Nationalmuseum i Stockholm och i den senaste som kommer i augusti, "Tigerstaden", ett verk av Edvard Munch i Oslo. Efter Philips skrivpaus ska vi också hamna i Helsingfors och Reykjavik

– Konsttemat har familjeanknytning faktiskt. En släkting arbetade från 1940-talet och många år framåt på konstmuseet i Randers. I familjen fanns en tavla av den danske nationalkonstnären Hammershøi. Vi hade en affisch på tavlan i mitt barndomshem. Jag tänkte att det vore roligt att lära mig mer om skandinavisk konst och det gav temat till mina nya romaner. En spänningsroman har samma nerv som en deckare men behöver inte centrera sig inte på bestialiska mord och dramatiken bland desillusionerade poliser. Däremot är jag angelägen att förmedla kunskap om världen jag skildrar så att kanske mina läsare också blir nyfiken på till exempel romarriket och konstvärlden.

Hoppas Klopp ska läsa...

Under skrivpausen från Tom Grips äventyr ser Philip nya projekt dyka upp.

– Jag har ett 70-tal historier som ligger och väntar. Att skriva är det roligaste jag vet och så länge jag tycker det fortsätter jag. Och tanken på att Liverpools tränare, tysken Jürgen Klopp nu kanske kan läsa mina böcker gör mig otroligt nöjd. Han och lagets förre kapten Steven Gerrard är mina stora inspiratörer. De har inte varit världens bästa spelare men de satsar allt. Så vill jag se mig som författare, jag är kanske inte bäst men satsar allt jag har.

Philip Birk

Ålder: 26 år.

Bor: Varberg och Lund.

Familj: Elin, föräldrar och lillebror Adam.

Yrke: Författare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.