"Det finns mängder av samhällsaspekter av en pandemi, och det intresserar mig mycket", säger forskaren Bi Puranen, som nu fyller 70 år.
"Det finns mängder av samhällsaspekter av en pandemi, och det intresserar mig mycket", säger forskaren Bi Puranen, som nu fyller 70 år. Bild: Henrik Montgomery

Forskaren om pandemin: ”En kopia av tuberkulosens härjningar”

En framtidsforskare som går på lust och själv vill kunna styra sitt arbete. Bi Puranen tar klivet in i ”sjuttioplus-fasen”, men någon pensionär vill hon inte bli.

ANNONS

Bi Puranen zoomar vant från sitt hem på Färingsö utanför Stockholm. På spisen puttrar buljongen till en vietnamesisk pho-soppa och hunden Toke ligger och väntar på sin promenad. Huset är tillräckligt stort för att Bi och maken inte ska behöva trampa varandra på tårna nu när de båda arbetar hemifrån. För att vara ett hushåll i coronakarantän tycks tillvaron ovanligt dräglig.

För Bi Puranen är det på många sätt spännande tider just nu. Hon, som en gång doktorerade i bekämpningen av tuberkulos, ser stora likheter mellan samhällets pandemihantering nu och då.

– Det är så kolossalt mycket som går igen – tvätta händerna, inte hosta rakt ut, hålla avstånd, tänka på hygien, behovet av frisk luft och solsken och att om möjligt jobba hemifrån. Det är som en blåkopia av hur man tänkte under tuberkulosens härjningar.

ANNONS

Olika infallsvinklar

Bi Puranen är generalsekreterare för världens största medborgarundersökning, World Values Survey, och forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier. Hennes perspektiv på frågor stannar varken vid nuet eller vid Sveriges gränser, och hon ser olika infallsvinklar på varje spörsmål. Således talar hon inte om coronapandemin enbart som en fråga om smittbekämpning. Hon tar också upp priset för bekämpningen: barn som missar skolundervisning på grund av nedstängningar, ökat antal tonårsgraviditeter när leveranser av preventivmedel försenas till afrikanska stater och ökad smittspridning i fattiga områden där stängda arbetsplatser möter trångboddhet.

– Det finns mängder av samhällsaspekter av en pandemi, och det intresserar mig mycket.

Rekordung chef

Bi Puranen har levt och arbetat med värderingar i hela sitt vuxna liv. 22 år ung blev hon chef för den demografiska databasen i Haparanda, och ledde arbetet med att digitalisera kyrkböckerna med demografisk information från 1750-talet och framåt.

Hon gjorde senare en så kallad post-doc vid Institutet för hälsoekonomiska studier i Lund och London School of Economics, och har haft en professur i framtidsstudier och kommunikationsstrategier vid Theseus-institutet i Frankrike. Det är en imponerande akademisk karriär, men karriärist vill hon inte se sig som.

– Jag har aldrig gjort karriär, om man med det menar positioner och sådant där. Det har jag aldrig brytt mig om faktiskt. Det är mer innehållet som är det viktiga. Att gå in i projekt som är definierade av andra är så sårbart, då saknar man egna styrmöjligheter.

ANNONS

Ofta i ledande positioner

Det är en förklaring till varför hon ofta har haft ledande positioner. Ett annat svar på vad som leder henne i yrkeslivet är nyfikenheten. Värderingar och normer och hur de förändras är ett av hennes stora intressen. När teknikutveckling möter mänskligt engagemang sker framsteg. Och ibland kan enkla uppfinningar revolutionera livsvillkoren för många.

– Min gamle vän Hans Rosling, som jag saknar mycket, brukade prata om betydelsen av cykeln och tvättmaskinen. Nere på den där nivån, där man kan se hur människor får det bättre, det känner jag glädje över. Att kunna kommunicera om och vara med som en liten del i den utvecklingen, det gör mig glad.

Bild: Henrik Montgomery

Att fylla 70 skulle för somliga innebära en pensionärstillvaro, men någon sådan ingår inte i Bi Puranens planer. Genom sitt arbete har hon bättre koll än de flesta på vad som utmärker svenskarna, och ett mindre tilltalande drag är just synen på äldre som en relativt oviktig grupp i samhället. Eller för att uttrycka det på forskarspråk: I Sverige har människor över 70 år en låg social positionering.

– Jag går ju in i det stadiet nu, formellt sett. Och det är en viktig milstolpe jämfört med tidigare åldrar just för att sjuttioplussarna har tilldelats den här statusen också inom forskningen, säger Bi.

ANNONS

”Spännande på alla fronter”

Hennes fritidssysslor är för övrigt lätta att para ihop med jobbet. Utöver handarbete och matlagning är hon förtjust i att odla.

– Det passar så väldigt bra ihop med den akademiska forskningen. När marken är frusen och stilla, då skriver man, och när våren kommer och det börjar spira, då kan man byta fokus till odlandet. Cykliciteten gör att det blir spännande på alla fronter.

Bi Puranen

Ålder: Fyller 70 år den 4 februari.

Bor: Stockholms innerstad och Färingsö.

Familj: Maken Peter, vuxna barnen Anders, Frej och Nike, och barnbarnen Alvin och Ida. Samt Toke, en flatcoated retreiver.

Gör: Docent i ekonomisk historia. Generalsekreterare för det globala forskarnätverket World Values Survey och forskningsledare på Institutet för framtidsstudier.

Om att fylla 70: "Kroppen blir mer skör, man får vara försiktigare och mer rädd om hälsan. Än har jag inte märkt av det där, men jag vet ju att det kommer. Det gör det för oss alla."

Så firar jag födelsedagen: "Det sköter familjen, och jag hör hur de smusslar och har sig, men vad de har tänkt sig vet jag inte."

Läser: "The Secret garden" av Frances Hodgson Burnett.

Stör mig på: "Att vi inte tar coronapandemin på nog stort allvar."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS