Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hellevi Vierto, medlem i Finska föreningen i Gårdsten.

Finskt 100-årsjubileum firas med pompa och ståt även i Sverige

I år fyller Finland 100 år som självständig stat. Ett historiskt jubileum som ska firas med pompa och ståt även i Sverige – och i Göteborg. Men relationerna mellan våra båda länder har djupare rötter än så.

Det är mycket Finland nu. Också i Sverige. 
För att fira att Finland blev en självständig stat i efterdyningarna av den ryska oktoberrevolutionen 1917 äger mängder av arrangemang rum på ömse sidor om Bottenviken. 
Den 6 augusti sommarpratar Finlands före detta president Tarja Halonen. I Stockholm pågår fotoutställningen Fokus Finland. Där arrangeras även stadsfestivalen STHLM/SUOMI 24-26 augusti som är en del av det officiella Finland 100-programmet.

Läs också: Med en bit av hjärtat kvar i Finland

Även Göteborg uppmärksammar hundraåringen på flera sätt. Ett av Bokmässans teman är Finland, på Liseberg blir det finsk tangokväll och på själva självständighetsdagen den 6 december spelar Göteborgs Symfoniker finsk musik i Konserthuset.
Sverige och Finland har en lång gemensam historia. Ända sedan medeltiden var Finland en integrerad del av konungariket Sverige. Efter finska kriget 1809 sprängdes dock riket, Finland blev en autonom region under Ryssland och Sverige förlorade sin östra rikshalva.

719 000 personer i Sverige har minst en förälder, eller mor- och farförälder, som är född i Finland. Hos Finska föreningen i Gårdsten är historien högst närvarande. Högst upp på en anslagstavla i matsalen sitter en rad årtal. 1808-1809 var Sveriges (förhoppningsvis) sista krig medan det för Finlands del följdes av en rad dystra krigshändelser. 1918, i kölvattnet efter självständigheten, utbröt ett inbördeskrig mellan ”vita” och ”röda” med upp mot 40 000 döda. 

Efter finska vinterkriget 1939-1940 tvingades Finland ge upp runt tio procent av sin landyta till Sovjetunionen. Det så kallade fortsättningskriget utkämpades under andra världskriget mellan Finland och Sovjetunionen 1941-1944, och Lapplandskriget året efter fördes mot Nazitysklands trupper i norra Finland. 
Självständigheten, och freden, är verkligen värda ett jubileum. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.