Cirkusdirektören (Sebastian Michanek) strör trolleriglitter för att väcka den sovande cirkusballerinan Betty Svensson.
Cirkusdirektören (Sebastian Michanek) strör trolleriglitter för att väcka den sovande cirkusballerinan Betty Svensson. Bild: Tilo Stengel

Fina linjer i balettens språk

Betty Svensson, elev på Svenska Balettskolan. Nyligen fick hon ersätta en vuxen dansare som sockerfé i sex utsålda föreställningar av Nötknäpparen på Lorensbergsteatern.
– Vi har inte haft någon yngre i den rollen. Betty löste uppgiften fenomenalt bra, säger Sebastian Michanek, skolans konstnärlige chef.

ANNONS
|

Föreställningar är en viktig del i utbildningen för att eleverna ska bli professionella dansare.

Ska tävla internationellt

– Vi går vidare och låter Betty tävla som junior i Prix du Nord på GöteborgsOperan den 15 juni. Unga dansare, från Norden och Baltikum ska delta i tävlingen, en 30-årig klassiker, säger Sebastian Michanek.

Avsevärt större är tävlingen Prix du Lausanne i Schweiz.

– Vi tänker släppa fram henne även där, säger Sebastian Michanek.

Han har bara lovord att säga om den begåvade tjejen:

– Förutom hennes talang är en av Bettys styrkor att hon redan i så här tidig ålder arbetar fokuserat och målmedvetet. Hon har ett driv och lägger ner mycket egen tid på träning och på att reflektera. Hon ger sig aldrig. Redan nu visar hon starka och fina linjer i balettens språk, akrobatik. Trygg i moderna danser. Hon klarar hela spektrumet.

ANNONS

Erbjudandet om att få stå på scen inför en stor publik kom som en blixt från en klar himmel:

– En riktig chock. Först när jag kom hem och slappnade av i sängen tog jag till mig beskedet. Mina föräldrar fick förstås veta direkt, säger Betty Svensson.

Ett extremt svårt uppdrag

Det var en stor roll och ett extremt svårt uppdrag som väntade Betty som förstås var fylld av nervositet.

– Därför fokuserade jag på att göra mitt bästa.

Jan-Erik Wikström, 52, är en av få svenska hovdansare som blev hennes coach och gav henne bra tips.

– Han är lugn och trygg och ett fint stöd. Det gjorde mig säkrare, säger Betty Svensson.

Hon fortsätter:

– Jag har också alltid varit kreativ, ända sedan jag var liten. Jag drömde tidigt om att själv få dansa men insåg att det skulle vara svårt att nå dit.

Betty upplevde att första och sista föreställningen av Nötknäpparen var de mest, hajpade.

Räknade ner varje dag

– Före premiären hade jag svårt att ta in att "lilla Betty" skulle vara sockerfé. Beskedet att det skulle bli jag kom så sent som en vecka före repetitionerna. Jag kunde inte tänka klart. Jag räknade ner varje dag fram till premiären, berättar Betty Svensson.

ANNONS

Vad säger dina vänner utanför baletten?

– De är imponerade och ger mig stark stöttning, många av dem satt i publiken.

För att kvala in till en av världens mest prestigefyllda tävlingar, Prix de Lausanne i Schweiz, nästa år måste ett nålsöga passeras med en videoansökan.

– Det kommer troligen att komma tiotusentals sådana från hela världen, inflikar Sebastian Michanek.

Bettys dröm är att komma in på högt ansedda Royal Ballet School efter nian:

– Konsthögskolan i Oslo och England National Ballet är också väldigt bra och okej, säger hon.

Lärare från hela världen

En av fördelarna med att gå på Svenska Balettskolan i Göteborg, tycker Betty, är att lärarna kommer från olika världsdelar och representerar olika stilar. Exempelvis Roman Rumyantsev som är från Ryssland, John Ugarriza från Spanien, Tania Rodriguez från Mexiko, Oliver Tilly från England, Jaime Hickey från USA och några från Sverige.

Skolans konstnärlige ledare Sebastian Michanek är en auktoritet. Han har vunnit Eurovision Young Dancers och haft ledande roller i stora klassiska baletter samt gestaltat historiska roller på både Ulriksdal och Drottningholm slottsteatrar.

Han har arbetat med vår tids största koreografer och dansat med Kungliga Baletten, Royal Danish Ballet, The Australian Ballet, Arena di Verona Ballet samt varit gästdansare runt om i Europa.

ANNONS

Han anser att ”hans skola”, Balettskolan är världens bästa. Det blir också ett svar på varför han pendlar mellan Göteborg och familjen i Köpenhamn två dagar i veckan.

Skolan får ny lokal

En annan förklaring till hans jojo-åkande är att skolan på sikt ska få nya lokaler med större danssalar nu när det blivit en elitskola. Planerna är ett bra läge i centrum, kollektiv vänligt, i stället för som nu på Hisingen.

Eleverna kommer från Uddevalla, Vårgårda, Borås, Varberg samt från spridda stadsdelar i Göteborg.

Balettskolan ska göra en föreställning, av Cirkusballerinan, i Mimers hus i Kungälv och en på Varbergs teater, den 22 respektive 23 januari. Då ska de visa vad de kan i balett, tå, allegro, modernt, skapa, street, drama, sång och scenisk folkdans.

Vem är den här skolans mest kända elev hittills?

Affischnamnet Alicia Vikander

– Alicia Vikander som vann en Oscar för en filmroll. Hon slår till och med Sebastian ha, ha.

Men vem vet? Ett, tu, tre kanske Betty Svensson, efter ytterligare framgångar, blir skolans stora affischnamn.

Betty Svensson

Ålder: 14

Gör: Elev på Svenska Balettskolan.

Bor: Partille.

Familj: Mamma Anna Persson, pappa Jörgen Svensson, systrarna Julia, Kristin och tvillingbrorsan Viggo.

Intressen: Spelar gitarr men brinner för dans sedan hon var liten, Street fusion, hiphop och jazz. Började dansa balett tidigt, någon dag i veckan, på en kulturskola. Satsar på att bli professionell dansare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS