Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För snart tio år sedan drog Filip Plan och Fredrik Svensson igång projektet Superhjältar mot cancer med syfte att trösta och muntra upp sjuka barn. Glädjespridarna klär ut sig till Spiderman, Batman och många andra av barnens favoritfigurer. Genom åren har det blivit otaliga besök på sjukhus.
För snart tio år sedan drog Filip Plan och Fredrik Svensson igång projektet Superhjältar mot cancer med syfte att trösta och muntra upp sjuka barn. Glädjespridarna klär ut sig till Spiderman, Batman och många andra av barnens favoritfigurer. Genom åren har det blivit otaliga besök på sjukhus. "De människor och de öden vi mött har skapat ett perspektiv på livet", säger Filip (till vänster på lilla bilden). Bild: Ingemar Nordlund, Pernilla Jonsson

Filip och Fredrik sprider glädje hos sjuka barn

De heter Filip och Fredrik. Två män med starka viljor och med fokus på att trösta och sprida glädje bland svårt sjuka.
– Att jag haft cancer drev på, säger Fredrik Svensson, som också har förlorat ett barn i en annan sjukdom.

Idén till Superhjältar mot cancer kom när Fredrik fyllde 35 år.

– Gästerna var utklädda till filmkändisar. Jag lovade att vi sommaren därpå skulle ordna en ”superhjälte-picknick” i Slottsskogen, säger han.

Där träffades Filip och Fredrik för första gången.

Filip Plan hade då redan tidigare besökt sjukhus i sin spiderdräkt.

– Vi bestämde att börja skänka pengar till Cancerfonden, säger Fredrik, som själv hade haft cancer och ville ge tillbaka.

– Jag hade Wilms tumör från det att jag var drygt tre år tills jag blev tolv. Ena njuren opererades bort och jag behandlades med cellgifter och cytostatika.

Utsedda till hjältar i tv-gala

Fredrik brann för idén att starta Superhjältarna. Duon fick stark respons:

– Arrangörerna till tv-programmet "Upp till miljonen" headhuntade oss. Vi fick cred för det vi gjort och vi skänkte en del av de pengar vi vann.

I december 2014 korades de till Svenska hjältar i en tv-sänd gala på Cirkus i Stockholm

Fredriks engagemang avtog när en dotter gick bort för drygt fyra år sedan i en annan sjukdom. För Fredrik är hon fortfarande levande. Han tar med henne i faktarutan längst ner i den här artikeln:

– Hon fyllde 18 nyss. Efter hennes bortgång orkade jag inte längre besöka sjukhus och se ledsna och sjuka barn. Sorgsna föräldrar gjorde också ont. Därför slutade jag för drygt ett år sedan för att låta de yngre ta över i organisationen, som hela tiden växer.

– Det känns bra att se att det jag har varit med om att skapa lever vidare. I början gjorde Filip och jag nästan allt själva. Vi sålde armband, svarade på mejl, telefonen ringde hela tiden. Vi var borta varje helg, och ibland mitt i veckorna. Det var som att ha två jobb, fortsätter Fredrik.

"Det tar bara en minut att få ett barn att le, att lyssna till ett barn, att krama ett barn, att lära sig barnets namn och ge en high five. Det skänker mig mer glädje än en titel, pengar och status", säger Filip Plan. "Ge av dig själv om du vill må bra", lyder hans måtto. Bild: Clas-Göran Sandblom
"Det tar bara en minut att få ett barn att le, att lyssna till ett barn, att krama ett barn, att lära sig barnets namn och ge en high five. Det skänker mig mer glädje än en titel, pengar och status", säger Filip Plan. "Ge av dig själv om du vill må bra", lyder hans måtto. Bild: Clas-Göran Sandblom

Filip Plan hade kommit igång inför ena dotterns 5-årsdag.

– Jag ville att hon skulle få ett väldigt roligt kalas. När ingen ville ta på sig en nalledräkt jag köpt gjorde jag det själv.

Känslosamt möte

Filip bombarderades med frågor om han ville komma till just deras kalas.

– En sjuksköterska från Drottning Silvias barnsjukhus ringde. Hon sa att de hade en fyraårig pojke som mådde jättedåligt och hon frågade vad ett besök skulle kosta.

Pojkens högsta dröm var att få träffa Sveriges Spiderman.

– Att jag skulle ta betalt för att glädja sjuka barn fanns inte på kartan, säger Filip.

Pojken var svårt sjuk och mötet blev känslosamt.

– En hjärtstartare, dropp i armarna och syrgas genom näsan höll igång pojken. Han blev obeskrivbart glad när ”den riktige Spidey” dök upp. Vi kramades, skrattade, käkade pizza och hade trevligt.

– Mötet har präglat mig. I bilen hem bröt jag ihop av tanken på hur orättvist livet kan vara. Men sjukdomen tog över och pojken gick tyvärr bort.

Då kom tårarna igen...

På Bräcke diakoni träffade Filip en mamma till tre små pojkar.

– En av dem var runt tre år. Han sa ”du måste träffa min mamma. Hon är sjuk i cancer och du måste vara tyst för hon ska dö.” Hon dog samma natt. Pojkarna visste men förstod inte vidden. Då kom mina tårar igen.

Deras drivkraft är att glädje och trösta – och att samla in pengar till cancerforskningen: Marcus Sjöstrand som Stålmannen, Fredrik Svensson som Batman, Filip Plan som Spiderman och Pernilla Winterskiöld som Catwoman är fyra av superhjältarna. Bild: Ingemar Nordlund
Deras drivkraft är att glädje och trösta – och att samla in pengar till cancerforskningen: Marcus Sjöstrand som Stålmannen, Fredrik Svensson som Batman, Filip Plan som Spiderman och Pernilla Winterskiöld som Catwoman är fyra av superhjältarna. Bild: Ingemar Nordlund

I dag har Superhjältar mot cancer samlat in 600 000 kronor till cancerforskningen. 25 000 följer Superhjältarna på Facebook. En film mot mobbing hade 80 000 visningar bara under ett dygn.

Nu består organisationen av 52 personer. Några bär dräkter och träffar sjuka barn. Andra är volontärer som delar ut leksaker. De finns från Nyköping till Halmstad. Alla sköter sina vanliga jobb på dagarna och arbetar med Superhjältar mot cancer på ledig tid.

Filip Plan har en plan inför framtiden:

– De människor och de öden vi mött har skapat ett perspektiv på livet. Vi kanske ordnar en parad genom stan när vi tioårsjubilerar senare i år.

Filip Plan

Ålder: 51 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Frun Susanna, barnen Olivia och Julia samt hunden Atlas.

Yrke: Före detta officer. Föreläsare. Enhetschef för fritidsgårdarna på Hisingen, konsult.

Intressen: Gymmar, långa promenader, skidåkning utför.

Hemsida: superhjaltar.nu

Fredrik Svensson

Ålder: 45 år.

Familj: Sambon Pernilla, barnen Maja, Sol och Max.

Bor: Torslanda.

Yrke: Bilbyggare.

Intressen: Film, musik, konserter, matlagning, grillar gärna.

Bakgrundsbild på mobilen: ”Foto på mej och min dotter Maja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.