Kungsbackakillen Filip Sandinsson har velat bli skådespelare ända sedan han såg sin första Harry Potter-film som sexåring. Nu har han lyckats ta sig in på AADA, The American Academy of Dramatic Arts – en av världens mest välrenommerade skådespelarutbildningar.
Kungsbackakillen Filip Sandinsson har velat bli skådespelare ända sedan han såg sin första Harry Potter-film som sexåring. Nu har han lyckats ta sig in på AADA, The American Academy of Dramatic Arts – en av världens mest välrenommerade skådespelarutbildningar.

Filip är framme vid sina drömmars mål

Ett bultande intresse för skådespeleri, ett år som diskare och en lyckad audition i London har tagit Filip Sandinsson till drömmarnas mål: The American Academy of Dramatic Arts på Manhattan.

ANNONS
|

Ibland händer det något som spelar en viktig och avgörande roll för vilken riktning livet sedan tar. För Kungsbackakillen Filip Sandinsson var det mötet med Harry Potter som gjorde att inget mer blev sig likt igen.

– Jag var sex år gammal och var på bio tillsammans med min storasyster och mina föräldrar. Filmen vi såg var "Harry Potter och de vises sten" och jag minns så väl hur jag satt där i stolen medan allt runt omkring mig bara försvann. Allt jag tänkte på var att jag ville bli precis som honom där på filmduken, säger Filip Sandinsson.

ANNONS

Det var alltså inte trollkarl han ville bli, utan skådespelare. Och det var inte om Hogwarts (skolan för häxkonster och trolldom) han började drömma om, utan Hollywood.

– Jag vet inte hur många filmer jag tittat på under mitt liv, men många är det. Och inte ens när jag var riktigt liten ville jag att filmerna skulle vara med svenska textremsor. Engelska har blivit som mitt andra modersmål tack vare all film.

Som nioåring kom Filip Sandinsson in på kulturskolan i Kungsbacka och fick äntligen börja lära sig grunderna i skådespeleri på riktigt. En kväll i veckan under de senaste tio åren har han ägnat åt att lära sig agera, improvisera och finslipa olika tekniker, samt medverkat i allt från tunga, lokala produktioner som Gökboet till nyskrivna komedier och teaterfestivaler.

– Jag måste inte alls spela huvudroller för att vara nöjd utan gillar samspelet med andra och att man liksom hjälper varandra att skina på scenen, säger han och förklarar att han egentligen är ganska blyg som person.

– Men när jag ställer mig på en scen, då är det som att jag kliver ur mig själv och blir en helt annan person. Då släpper jag loss och ger allt.

ANNONS

     Bild: Agneta Renmark
Bild: Agneta Renmark

Att Filip är bra på att göra just det – ge allt – bekräftas av det faktum att han i tuff konkurrens bland hundratals sökande från hela världen lyckats knipa en plats på the American Academy of Dramatic Arts. I dag fredag flyger han i väg till New York för två års studier på den anrika högskolan med lokaler och campus ett stenkast från Empire State Building på Manhattan.

– Det känns både pirrigt och helt fantastiskt. Jag menar, jag har aldrig ens varit utanför Europa förut.

Det hela gick till så att han gjorde en on-line-sökning och skickade in olika rekommendationer och personliga brev. Därefter blev han kallad till audition i London, där han genomförde två förberedda monologer på en teaterscen, en dramatisk och en komisk. Dessutom fick han improvisera en monolog.

Vad gör en person till en bra skådespelare?

– Det är säkert väldigt olika men det jag tror man måste vara utrustad med är god iakttagelseförmåga och en stor dos empati. Man måste kunna leva sig in i andra människors känslor och vilja kunna förstå varför ens rollfigur agerar och reagerar som den gör i olika situationer. Annars skulle man aldrig kunna spela exempelvis en massmördare på ett intressant och övertygande sätt, säger Filip, som själv har nära till sina känslor och allmänt går under benämningen "dramaqueen" bland sina vänner.

ANNONS

Och vad är det bästa med att vara skådespelare?

– Teater är ju det enda jag har erfarenhet av än så länge, och när det gäller komedi är det definitivt den direkta kontakten med publiken. När det gäller drama så tycker jag om den emotionella kontakten som man får med sin rollfigur.

I USA är avgifterna för att studera på högskola rätt dryga men Filip Sandinsson har fått inte mindre än tre olika stipendier som, tillsammans med studiestödet från CSN, täcker en stor del av kostnaden. Han har dessutom slitit hårt som diskare på en krog i Kungsbacka ända sedan han tog studenten för ett drygt år sedan, och eftersom han bott kvar hemma har han kunnat lägga undan en hel del pengar.

– Det är en stor satsning jag gör men jag hoppas ju att det ger mig en boost in i karriären. Det är en välkänd skola och många filmproduktioner handplockar nya talanger direkt därifrån.

Det Filip Sandinsson kommer att sakna mest är familjen, vännerna från kulturskolan och alla barndomskompisar.

– Samtidigt har jag förberett mig för den här dagen sedan jag var sex år. Det är ju precis det här jag har drömt om!

ANNONS

Fakta: Filip Sandinsson

Ålder: 20 år.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Bor: Hemma hos mamma i ett hus i Kungsbacka, men snart på campus på Manhattan.

Aktuell: I dag flyttar han till USA för två års studier på en av världens mest prestigefyllda skådespelarutbildningar.

Övrigt: Skulle även kunna tänka sig att bli läkare eller ingenjör och har en naturvetarutbildning från Aranäsgymnasiet i bagaget.

Fakta: Kändistätutbildning

  1. Robert Redford, Grace Kelly, Kirk Douglas, Danny DeVito, Anne Hathaway och Katharine Hepburn är bara några i den långa raden av kända skådespelare som gått på AADA, The American Academy of Dramatic Arts, en prestigefylld högskola som grundades 1884 i New York men nu även har sitt säte i Los Angeles. Tillsammans har skolans adepter nominerats till 106 Oscars, 283 Emmys och 90 Tonys.
ANNONS