Fem punkter: Det här är den svenska surrogatdebatten

Debatten om surrogatmödraskap har bubblat länge i Sverige, och fick nytt liv i och med ett inslag i SVT-programmet Carina Bergfeldt. GP reder ut vad debatten handlar om, och hur lagstiftningen ser ut i Sverige.

ANNONS

Vad är det som har hänt?

I SVT-programmet Carina Bergfeldt medverkade nyligen makarna Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson och talade om sitt val att skaffa barn med hjälp av en surrogatmoder. Programmet väckte starka reaktioner och många menade att surrogatmödraskap skildrades okritiskt. Sveriges kvinnoorganisationer har anmält programmet till Granskningsnämnden för radio och tv, och organisationens generalsekreterare Clara Berglund anklagar SVT för att ”gulla med kvinnohandel.”

Vad är surrogatmödraskap?

Surrogatmödraskap innebär att man bär och föder ett barn åt någon annan. Vanligen är de som anlitat kvinnan även de genetiska föräldrarna, men ägg och spermier kan också vara donerade. Det förekommer också att ägget kommer från surrogatmodern. Man brukar skilja på altruistiskt och kommersiellt surrogatmödraskap där det senare görs mot ersättning.

ANNONS

Är det lagligt att anlita en surrogatmoder?

I Sverige är det inte tillåtet med surrogatmödraskap. Att privat arrangera ett surrogatmödraskap är dock inte olagligt, men kvinnan som föder barnet räknas juridiskt som barnets mor. Detta gäller även om hon blivit gravid med en annan kvinnas ägg. För att kvinnan som anlitat henne ska räknas som mamma juridiskt måste surrogatmodern avsäga sig föräldraskapet och barnet adopteras. Svenskar anlitar sedan flera år tillbaka surrogatmödrar utomlands.

Hur många svenska barn har blivit till genom surrogatmödraskap?

Svenska myndigheter för ingen officiell statistik över det, men enligt uppskattningar som gjorts av en byrå som arbetar med surrogatarrangemang rör det sig om drygt 200 svenska surrogatbarn årligen.

Kommer surrogatmödraskap bli tillåtet i Sverige?

Samtliga riksdagspartier är emot att tillåta kommersiellt surrogatmödraskap. Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet vill tillåta altruistiskt surrogatmödraskap. Miljöpartiet är splittrade i frågan om tillåtande av altruistiskt surrogatmödraskap. Den senaste statliga utredningen på området, från 2016, förespråkar att ingen typ av surrogatmödraskap bör tillåtas i Sverige.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS