Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”När jag ser tillbaka på vissa situationer kan jag inte fatta hur jag klarade mig”, säger hjärtläkaren Fikru Maru om tiden i fängelset i Etiopien. Nu är det drygt två och ett halvt år sedan han frigavs. Och på julafton fyller han 70 år. Bild: Janerik Henriksson
”När jag ser tillbaka på vissa situationer kan jag inte fatta hur jag klarade mig”, säger hjärtläkaren Fikru Maru om tiden i fängelset i Etiopien. Nu är det drygt två och ett halvt år sedan han frigavs. Och på julafton fyller han 70 år. Bild: Janerik Henriksson

Fem år i etiopiskt fängelse har inte skrämt Fikru Maru

Fikru Maru är stridspiloten som flydde till Sverige och blev hjärtläkare. Tillbaka i Etiopien arresterades han och hölls fängslad i fem år. Det har inte skrämt honom från att fortsätta arbeta med hjärtkliniken han hade startat i Addis Abeba.

Våren 2018 landade den svenske hjärtläkaren Fikru Maru på Arlanda efter fem år i etiopiskt fängelse. Bakom sig lämnade han en vardag med vidriga förhållanden och stor ovisshet om framtiden.

– När jag kom hem till Sverige var det en otrolig frihetskänsla. Har man inte suttit inlåst tror jag inte man förstår vad frihet är. Bara en sådan sak som att kunna gå på toaletten utan att be om tillstånd, säger Fikru Maru.

Anklagades för mutbrott

I samband med att han förde in medicinsk utrustning i Etiopien, 2013, anklagades Fikru Maru för mutbrott. När åtalet till sist lades ned hölls han i stället ansvarig för en dödlig brand i fängelset, trots att han vid tillfället inte befann sig där utan låg på sjukhus med en kollapsad lunga.

– Det är egentligen först nu allt kommer ifatt mig. Jag har fått mardrömmar. När jag ser tillbaka på vissa situationer kan jag inte fatta hur jag klarade mig. Hade jag inte legat på sjukhus när det brann i fängelset skulle jag ha dött.

Bild: Janerik Henriksson
Bild: Janerik Henriksson

Allt var ändå inte nattsvart. Sammanhållningen mellan fångarna var stor och Fikru Maru fick ofta se prov på verklig medmänsklighet trots de svåra förhållandena.

– 90 procent av alla var fattiga. De delade vad de hade, de älskade varandra oavsett social status. Det har gett mig perspektiv och en stor styrka.

Några veckor efter frigivningen reste han tillbaka till huvudstaden Addis Abeba. Anledningen stavas Addis Cardiac Hospital, den hjärtklinik han driver där sedan 15 år. Att fortsätta engagera sig i kliniken har varit ett led i att bearbeta fängelsetiden.

Hamnade på dödslista

Fikru Maru växte upp i Addis Abeba med en far som hade deltagit i ett kuppförsök mot kejsaren Haile Selassie. Den unge Fikru ville fullfölja det fadern hade påbörjat och utbildade sig till stridspilot med avsikten att bomba det kejserliga palatset.

I stället gjorde militärkuppen 1974 att han hamnade på den nya regimens dödslista. Han lyckades fly landet i sista minuten och kom så småningom till Sverige.

– Jag visste inte när jag skulle kunna resa tillbaka. Men jag utbildade mig till läkare med tanken att någon gång i framtiden arbeta i Afrika, det var min motivation.

1999 återvände han för första gången till Etiopien i samband med ett hiv-projekt. Då insåg han att det bara fanns en enda hjärtläkare i landet trots att tusentals etiopier led av hjärtsjukdomar. Ur detta föddes hans planer på att starta ett nytt sjukhus i den etiopiska huvudstaden, en klinik där han skulle kunna använda sina kunskaper som hjärtspecialist.

Tacksam över utbildningen

Med hjälp av svenska statens utvecklingsfinansiär Swedfund och några privata bolag kunde Fikru Maru inviga Addis Cardiac Hospital 2007, som nu är ett av östra Afrikas viktigaste hjärtsjukhus.

– Jag är tacksam för att ha kunnat utbilda mig i Sverige. Men Etiopien är det land där jag är född och uppvuxen, det kan jag inte glömma. Mina tjänster är mer värdefulla i Etiopien än här.

Dagen innan den här intervjun görs kom Fikru Maru hem efter ett drygt två veckor långt besök på kliniken där han fortfarande sitter i ledningsgruppen och ibland också arbetar praktiskt som läkare när hans specialkompetens krävs. I januari ska han dit igen.

Kliniken ska byggas ut

Trots den senaste tidens oroligheter i norra Etiopien är han inte rädd.

– Nej, det är inget man märker av i Addis, det kommer att ta slut. Då är pandemin ett större problem.

Härnäst planerar han för en expansion av kliniken som vid det här laget har vuxit ur sina lokaler. Att dra sig tillbaka och bli pensionär är inget som lockar. Jo, kanske om fem år när hustrun och gynekologen Meseret går i pension.

– Även om jag en dag inte längre kan arbeta fysiskt som läkare kommer jag fortsätta engagera mig i det här fantastiska landet. Sverige behöver inte mig, Etiopien gör det. Men jag måste ha en ersättare, för jag vill inte dö med kunskap som bara jag har.

Fikru Maru

Ålder: Fyller 70 år den 24 december.

Gör: Hjärtläkare specialiserad på pacemaker-operationer. Driver hjärtkliniken Addis Cardiac Hospital i Etiopien.

Bor: Aspudden i södra Stockholm.

Familj: Frun Meseret, döttrarna Fikirte och Emy Selamawit samt fyra barnbarn.

Så firar han födelsedagen: Hemma med familjen.

Om att fylla 70: ”Jag är bara 63! Enligt den etiopiska kalendern är det år 2013, så jag följer den, haha.”

Har skrivit: Boken ”Fem år av fångenskap. Om hjärtläkaren Fikru Maru – och tiden som diktaturens fånge” (2019), tillsammans med journalisten Peter Alestig.

På fritiden: Skriver på sin självbiografi.

Kuriosa: Lyckades en gång som ung etiopisk stridspilot landa sitt jaktplan trots att det främre landningsstället inte hade fällts ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.