Anna Lejvell upplever att hästarna ger både inspiration och återhämtning. De får henne att stanna upp och tänka efter i vardagen. ”Hästarna har en jättestor plats i mitt liv och så kommer det alltid att vara”, säger hon.
Anna Lejvell upplever att hästarna ger både inspiration och återhämtning. De får henne att stanna upp och tänka efter i vardagen. ”Hästarna har en jättestor plats i mitt liv och så kommer det alltid att vara”, säger hon. Bild: Jan Larsson

Farrah har bra hästpsyke och är snabb i vändningarna

Redan första gången Anna Lejvell kom i kontakt med westernridning och Natural horsemanship fascinerades hon av samspelet med människa och häst. Efter flera tävlingsframgångar inom Westernridning både i Sverige och utomlands vill hon fortsätta utvecklas i ridningen.

ANNONS
|

Intresset för hästar fanns där redan i 6-års åldern, minns Anna.

– Pappa hade travhästar och jag var ofta var uppe i Axevalla och tittade på hästarna där i hagen. Det var nog där någonstans hästintresset började.

Hon gick på ridskola och fick där den första kontakten med westernridning. Anna minns ögonblicket när hon såg en tränare rida barbacka på en häst, utan grimma.

– Det var väldigt fascinerande att se hur ryttaren bara hade ett litet rep runt hästens hals och att hon och hästen hade ett så fint samspel. Jag kände direkt att det här vill jag lära mig.

ANNONS

Man lär sig samspela på hästens villkor.

Anna kom i kontakt med begreppet Natural horsemanship, som är en förgrening av Westernridning.

– Gångartsridning eller all-around, som jag håller på med är också en del av Westernridning. Mycket handlar om hästens psykologi, att du ska lära dig förstå hästen och dess signaler. Man lär sig samspela på hästens villkor.

2007 köpte hon sin första Quarter Horse, en amerikansk westernhäst.

– Det är den största hästrasen i USA och är framavlad för de här olika grenarna. Från början användes den när man jobbade på ranch och behövde en häst som var bekväm att sitta på under långa perioder. Hästen måste ha ett bra psyke. Sen behöver den kunna accelerera väldigt snabbt och klara snabba vändningar. All westernridning grundar sig egentligen från rancharbetet, förklarar Anna.

Bild: Jan Larsson

Anna började snart tävla i de grenar som kallas gångartsklasser/all-around. Klasser som bygger mycket på precision och att man är väldigt exakt i det man gör.

En dyr hobby men också en livsstil

– Man kanske har en bana med 30 bommar som ligger ute på backen och sen ska du gå i ett specifikt mönster över dem, kanske öppna en grind, gå över en bro, allt för att visa att du och hästen kan samarbeta på det viset.

Hästen hon har idag heter Farrah, också en Quarter Horse som Anna köpte 2015, från Nebraska. Både häst och frakt till Sverige kostar en del. En dyr hobby kan tyckas, men samtidigt är detta både en livsstil och passion, menar Anna

ANNONS

– I den här sporten behöver man ha en bra häst för att kunna komma någonstans och en bra häst kan kosta en del. Vill man vara med i de större tävlingarna i Europa behöver man också ha en bra kvalité i hästen. Men det viktigaste av allt är ett bra psyke och det kan man inte alltid köpa för pengar.

Genom åren har Anna vunnit både nationellt och internationellt - medaljer i guld, silver och brons på SM för quarterhästar och två EM brons,

– Första medaljen jag vann var 2014. Det var då jag tog guld i Quarter SM. Det var fantastiskt roligt, jag trodde verkligen inte att vi hade en chans, men så knep vi guldmedalj, väldigt kul, berättar Anna.

Det ligger mycket arbete bakom framgångarna, många timmar i sadeln med hästar för att bygga relationen med hästen. Sättet att driva westernhästen är också speciellt - man rider med små medel, långa tyglar och driver hästen med sätet, rösten och benen.

En bra balans

– Jag tränar ju fram hästen med målet att den ska kunna bära sig själv och att vi ska använda så lite hjälp som möjligt. Det gäller att få hästen att hamna i en bra balans, så att du kan känna att hästen är centrerad under dig. Då kan du också börja släppa på tygeln och styra den med säte och ben, det är det som är det stora målet.

ANNONS

En ryttares sinnesstämning spelar in och Anna menar att hästen känner av om ryttaren är i balans eller inte.

– Nu kan jag bara prata för min egen häst. Men Farrah känner av mig väldigt väl.

Min bror gick bort för ett tag sedan och jag minns en dag när jag bara gick ner till hagen och satte mig på en sten. Jag var väldigt ledsen. Det är inte alltid Farrah kommer fram till mig. Men den dagen kom hon fram från 100 meters håll och ställde sig framför mig. Hon lade sin panna mot min panna och sen stod hon bara där. Det var en fantastisk känsla. Hon hjälpte mig i min sorg just då.

Överlag lag upplever Anna att hästarna ger både inspiration och återhämtning. De får henne att stanna upp och tänka efter i vardagen.

– Hästarna har en jättestor plats i mitt liv och så kommer det alltid att vara. När du väl är med hästen så är du där. Farrah kan berätta för mig att vissa dagar passar det inte, du som ryttare är inte på humör idag. Är jag stressad när jag rider henne så blir hon jättestressad. Sådana dagar kan jag välja att inte träna henne, utan kanske rida i skogen istället, då blir det lugnare och en form av meditation för oss båda

ANNONS

2017 fick Anna chansen att åka till Texas, USA. Där spenderade hon en tid hos två olika tränare för att utbilda sig, något som gav mersmak. Framöver vill hon fortsätta utvecklas i ridningen och att tävla mer.

i USA finns det bästa utbudet

– Jag vill försöka få möjlighet att rida för de bästa tränarna i Europa. Tanken är att jag ska ha 1 eller 2 nya hästar till våren som jag kan träna och tävla med. Får jag chansen så åker jag gärna till USA för att utvecklas vidare. I USA finns det bästa utbudet med både hästar och tränare. Blir jag tillräckligt duktig och får lite mer meriter, så är det stora målet att kanske själv bli tränare i westernridning.

Anna Lejvell

Ålder: 36 år

Familj: Sambo Christoffer

Bor: Bollebygd

Yrke: Behandlingsassistent

Intressen: Hästar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS