Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Shakshuka

Fantastisk frunch!

Den perfekta kombinationen av frukost och lunch stavas frunch. En måltid som bäst avnjuts under lång tid, med en eller flera lättlagade favoriter framdukade. Duka lyxigt och inled helgen på bästa sätt!

Brunch, eller på svenska ”frunch”, är en sammanslagning av frukost och lunch, helt enkelt brunch på svenska. En frunch kan innehålla allt från klassiska frukostsmoothies till lättare lunchrätter, och inte sällan något sött som avslutning.
För mig är det en blandning av läcker, smakrik och hälsosam mat som avnjuts under flera timmar i ett långsamt tempo – det finns få sätt som jag hellre inleder en helgdag på! Själv i soffan, med familjen runt ett stort dukat bord eller med vännerna på favoritkaféet i stan spelar mindre roll. Och ännu en måltid, ännu ett tillfälle att ta hand om sig själv, sina sinnen och sin kropp på bästa sätt, eller hur? Men vad innebär nu det där egentligen? Tänk näring. Jag brukar fundera på vilken smarrig mat jag kan äta för att ge kroppen maximalt med näring – snarare än över vad som ”bör” uteslutas. Då brukar den omtalade balansen infinna sig naturligt. Börja med små steg. Låt exempelvis skalet vara kvar på grönsaker och frukt (förutsatt att de är ekologiska), då de ofta innehåller minst lika mycket - eller rentav mer - näring än fruktköttet.
Bland mina bästa näringsfyllda frunchrätter finns shakshuka, en trendig rätt från Mellanöstern med bland annat tomater och ägg. Allt tillagas i en och samma panna, ur vilken rätten sedan serveras. Bjud med surdegsbröd eller fröknäcke, och bladgrönt vid sidan av. Shakshukan är även en perfekt ”rensa-kylskåpet-rätt”. Variera och lägg till exempelvis spenat, kikärtor, pumpa eller kanske grönkål beroende på vad som finns hemma och vad du är sugen på för tillfället. Den här gången adderade jag spetspaprika och zucchini, för det var jag riktigt sugen på!
Den perfekta smoothien innehåller lika delar grönsaker och frukt. Att smyga ner just grönsaker är ett smidigt sätt att förse sig med dagens behov. Kanske känns det konstigt att mixa ner en fänkål eller groddar, men jag lovar att allt tillsammans blir en ljuvligt krämig och fräsch hälsodryck.
Min frunchsallad är inspirerad av en rätt jag åt på restaurangen Two Hands i den kanske bästa brunchstaden av dem alla, New York. Salladen har funnits på menyn sedan öppningen och så lär det förbli. Kombinationen av lätta smaker och matighet gör rätten till den perfekta frukost- och lunchkombinationen. En bas av grönkål och bladgrönt tillsammans med super-sädesslaget durra, avokado och en len bönkräm, toppat med gyllene tofu är detta något jag äter så ofta jag kan. Smaklig frunch!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.