Nej, det blir aldrig fullt i minnet, menar minnesmästaren Jonas von Essen. Tvärtom: Ju mer man minns, desto lättare kan man bygga ut minnena med mer kunskap.
Nej, det blir aldrig fullt i minnet, menar minnesmästaren Jonas von Essen. Tvärtom: Ju mer man minns, desto lättare kan man bygga ut minnena med mer kunskap. Bild: Björn Larsson Rosvall

​Fantasi är nyckeln till minnesframgången för Jonas

I TV4-succén ”Talang” visade han att det går att fängsla en tv-publik med minneskonster. Jonas von Essen är Sveriges första och hittills enda världsmästare i minne.

ANNONS
|

Även för en minnesmästare är pandemitiden en lågsäsong. Visst kan han göra en och annan föreläsning digitalt, och just nu snickrar han på en onlinekurs i minnestekniker. Men det är inte samma sak som att samla en stor publik som får uppleva magin i att en vanlig mänsklig hjärna – Jonas von Essens – kan memorera 100 000 decimaler i talet Pi. Eller som han gjorde i tv-showen ”Talang”: på två timmar memorera förnamnen på alla femhundra i publiken.

Men hur gör han? Det visar sig finnas en hel terminologi kring ämnet minnestekniker, och med dessa metoder kan Jonas memorera även siffror och årtal – en dröm för varje skolelev som kämpar med historieläxan.

ANNONS

Konkretiserar det abstrakta

Jonas exemplifierar:

– Grunden i teknikerna är att ta abstrakta saker som hjärnan har svårt att greppa och koppla dem till något konkret så att de blir lättare att komma ihåg. Ett sätt är att mentalt placera dem på en minnespromenad eller i ett minnespalats.

Bild: Björn Larsson Rosvall

Man föreställer sig då en plats som man känner till, och placerar det man ska komma ihåg som bilder där. Jonas beskriver hur en sådan promenad kan symbolisera en tidslinje, och genom att binda händelserna till verkliga platser längs promenaden undviker man att blanda ihop årtal.

I Jonas hjärna är Sveriges historia utplacerad längs gatorna i hans barndomskvarter i Skövde.

– Mammas gata är 1700-talet. Då vet jag att grejer som är längre ner på gatan är från början av århundradet, och högre upp på gatan har jag lagt händelser från slutet. Det blir väldigt konkret när Ostindiefararen Götheborg står i garaget hos en granne, och Svenska Akademien har sitt första möte hemma hos min kompis Filip högre upp på gatan.

Klassisk metod

Detta är en klassisk metod för att memorera fakta som används av nästan alla som tävlar i minne.

Jonas von Essen är tvåfaldig världsmästare i minneskonst och ser mötena med sina medtävlande som minst lika roliga som tävlingarna. Då får han en inblick i deras hjärnor och inser att minnespromenaderna är lika många och skiftande som deltagarna.

ANNONS

– Till exempel kan jag ha gått runt på Liseberg och sett en massa seriefigurer framför mig. Min tyske konkurrent kanske har varit i något kvarter i Berlin och föreställt sig olika tyska advokater som han kopplat till siffrorna.

Oöverträffad hjälp

Minnesträningen började Jonas med i 20-årsåldern, när han råkade plocka upp en bok om ämnet på biblioteket. Han kan önska att han hade snubblat över den boken redan i grundskolan, för teknikerna ger oöverträffad hjälp i råplugget. Dessförinnan hade han inte något särskilt lysande minne alls, menar han.

Inför tv-programmet ”Smartare än en femteklassare" i SVT läste han med teknikernas hjälp raskt in allt man ska lära sig i årskurs ett till fem – och kan som en av få vuxna deltagare kalla sig minst lika smart som en femteklassare.

Ett briljant minne är alltid imponerande, men ska det bli en show krävs också en underhållande ådra. För Jonas von Essen kommer scenvanan från ungdomens intresse för olika former av amatörunderhållning, som teater, poetry slam och filmskapande. Dessa aktiviteter gav honom också en sprudlande fantasi, som är än värdefullare än ett gott minne.

– Jag har inte haft så många hämningar, utan har utvecklat min fantasi och spårat iväg på grejer.

ANNONS

Knäppa bilder i huvudet

Han förklarar slutligen hur han enkelt memorerade namnet på nya bostadsministern, tillika Miljöpartiets nya språkrör, Märta Stenevi. Förnamnet låter som smärta – alltså ser han henne med ett plåster runt huvudet. Genom att tänka sig att hon bor i ett stenhus som kommer att stå för evigt får han med både bostadsministerposten och efternamnet (sten + evig = Stenevi). Snart sitter namnet i minnet utan vare sig plåster eller stenar.

– Ju fler knäppa bilder man har i huvudet, och ju lättare man har att koppla ihop saker som kanske inte logiskt hänger ihop, desto bättre blir man på minnestekniker, säger han och fortsätter:

– För att nå till den absoluta världstoppen behöver man alltså inte ha någon särskild logisk eller matematisk talang, utan bör mycket hellre vara något av en knasboll.

Jonas von Essen

Ålder: Fyller 30 år den 24 april.

Bor: Hisings Backa i Göteborg.

Gör: Tvåfaldig världsmästare i minne, föreläsare och författare. Har bland annat skrivit ”Så får du ett superminne: minnesteknikerna som alla kan använda” (Semic, 2018). Kom tvåa i "Talang" i TV4 2018.

Familj: Mamma, två bröder och flickvän.

Om att fylla 30: ”Det känns bra. Mitt 20-tal var verkligen spännande och fyllt av en massa överraskande grejer, så det ska bli intressant att se vad 30-talet har att erbjuda.”

Så firar han födelsedagen: ”Min flickvän och jag brukar göra invecklade skattjakter till varandra, och nu för tiden brukar hon också involvera ett frågesportelement. Förra gången klädde hon ut sig till Rickard Sjöberg från "Postkodmiljonären"! Dessutom ska jag vara med i "Muren" på SVT.”

Läser just nu: ”Sapiens” av Yuval Noah Harari.

Så rensar jag tankarna: ”Går på en promenad eller spelar tv-spel. Det kan också vara ganska avslappnande att bara mjukt sväva fram i mina minnespalats bland alla trevliga gamla minnen som jag har sparat där."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS