All testad fisk innehåller det potentiellt hälsofarliga ämnet etoxikin och i över hälften av fallen överskrids gränsvärdet för kött flera gånger. Det visar en analys som vi har låtit Testfakta göra av tolv olika laxprodukter.
– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel.
Etoxikin är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Men i fiskfoder är det fritt fram att tillsätta ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under längre transporter.
– Etoxikin är tydligt reglerat i grönsaker och kött, men för fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt, menar Edmund Maser.
Enligt Livsmedelsverket beror detta på att fisk till skillnad från kött och grönsaker ännu inte ingår i EU:s lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten.
– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten.
Jämför man med gränsvärdet för kött ligger över hälften av laxproverna i analysen långt över.

Mest innehåller den färska laxen från Falkenberg och den varmrökta från Lidl – båda överskrider gränsvärdet för etoxikin i kött nästan sex gånger. Lägst halter hittar man i de tre ekologiska laxarna samt i den frysta laxen från Findus. Enligt professor Edmund Maser bekräftar resultaten tidigare studier av etoxikin i odlad fisk gjorda i bland annat Tyskland.
Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket anser att användningen av etoxikin i foder är bekymmersam och myndigheten har diskuterat problemet med sina kollegor i Norge. Enligt henne planeras en utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder till 2020, förutsatt att man hittar ett bra alternativ för att minska risken för antändning under transporten.
– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar, säger hon.
Vågar man fortsätta äta lax?
– Ja, vi rekommenderar att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan, men inte bara odlad lax. Olika fiskar innehåller olika näringsämnen, men också olämpliga ämnen, säger Anneli Widenfalk.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.