Myskoxar i Arctic National Wildlife Refuge i Alaska.
Myskoxar i Arctic National Wildlife Refuge i Alaska.

Föreslås förlora sin status

Ska Sverige värna det sista överlevande av de stora urtidsdjuren? Myskoxen är inte rödlistad i Sverige, och nu föreslås att den inte längre är statens vilt.

ANNONS
|

Myskoxen skyddas enligt Bernkonventionen, det vill säga varje land där den förekommer har skyldighet att skydda den. Iva Obretenova vid Bernkonventionens sekretariat berättar om liknande fall där beslutet har blivit att skydda en art. Myskoxen var hemmahörande i Europa tills den utplånades.

"Således, i den meningen att arten skyddas av Bernkonventionen, fanns i historisk tid i Sverige och har kommit naturligt till Sverige från en population som återinförs i en grannstat, förtjänar myskoxen skydd", skriver hon till GP.

Hur efterlever Sverige detta?

- Vi har genomfört det som krävs. Svenska myskoxar har skydd så tillvida att de inte får jagas och lever i ett mobilt naturreservat som är ett skyddat område. Frågan om de förtjänar aktiva förvaltningsplaner ingår inte i detta åtagande, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

ANNONS

Hur ser ni på att sätta ut fler kalvar från hägnet, så att flocken tillförs nya individer?

- Vi har inte tagit ställning till fler utsättningar. Frågan har inte varit aktuell.

Och om flocken av egen kraft ökar i antal?

- Det får vi hantera om frågan dyker upp eftersom vi inte har någon förvaltningsplan.

Naturvårdsverket, som sett över regelverket om statens vilt, föreslår att myskoxen förlorar denna status då den inte kommit till Sverige av egen kraft och inte är rödlistad. Syftet med bestämmelserna om statens vilt är bland annat att skydda utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla djurarter, samt att tillförsäkra vetenskapen och undervisningen av sådana djur.

Henrik Thurfjell på Artdatabanken förklarar hur det kommer det sig att myskoxen inte är rödlistad:

- Rödlistan har tydliga kriterier som enbart gäller arter som funnits i Sverige sedan år 1800. Men enligt artskyddsförordningen kräver myskoxen noggrant skydd enligt nationell svensk bedömning eller till följd av internationellt åtagande. Det betyder förstås inte att någon aktivt måste jobba med utsättningar, det kan ju vara en prioriteringsfråga.

ANNONS