Pavol Jakubec kommer att följa fotbolls-EM med sin vanliga analytiska blick. Inför fredagseftermiddagens möte med Sverige är han inte alltför hoppfull och tippar att Sverige vinner med matchens enda mål.
Pavol Jakubec kommer att följa fotbolls-EM med sin vanliga analytiska blick. Inför fredagseftermiddagens möte med Sverige är han inte alltför hoppfull och tippar att Sverige vinner med matchens enda mål. Bild: Lars Hjertberg

För Pavol och alla andra slovaker är Göteborg klassisk idrottsmark

Ända sedan ishockey-VM 2002 har Göteborg haft en särskild plats i alla slovakers hjärta. Fotbollsstjärnan Marek Hamsiks övergång till IFK Göteborg stärkte banden ytterligare. Pavol Jakubec har bott i slovakernas svenska favoritstad ända sedan 2015, men i fotbolls-EM håller han på Italien.

ANNONS
|

Den 38-årige historikern Pavol Jakubec kunde knappt tro sina öron när han i början av mars fick höra att Marek Hamsik – Slovakiens största fotbollsstjärna genom tiderna – just skrivit på för IFK Göteborg.

Marek Hamsik, Slovakiens största fotbollsstjärna, som under den allsvenska vårsäsongen har spelat i Blåvitt.
Marek Hamsik, Slovakiens största fotbollsstjärna, som under den allsvenska vårsäsongen har spelat i Blåvitt. Bild: Carl Sandin

Pavol, vars historiska forskning tog honom till Göteborg redan 2015, bor själv ett stenkast från Heden där den första fotbollsmatchen mellan två svenska lag avgjordes i maj 1892.

– Jo, det har jag faktiskt koll på. Men för nästan alla slovaker är Göteborg en klassisk idrottsstad av ett helt annat skäl: Det var här hockeylandslaget 2002 vann sitt hittills enda VM-guld!

Hittade sitt eget spår

Hemma i Slovakien insåg Pavol tidigt att det gällde att hitta ett eget spår i den tuffa akademiska världen. En inriktning, talang eller förutsättning som stack ut, och som skulle kunna öppna dörrar till internationella stipendier och forskningsmöjligheter.

ANNONS

– Efter gymnasiet reste jag till Prag för att studera historia, och det var under den tiden jag började titta närmare på Norge. Norska är ju ett språk som inte särskilt många i Centraleuropa behärskar.

Sagt och gjort. 2010 etablerade sig Pavol i Oslo och byggde den bas som fem år senare ledde till en doktorandtjänst vid Göteborgs universitet. Ursprungsplanen hade gått i lås, och om allt går som det ska är Pavol om något år redo att disputera med en avhandling som kartlägger exilregeringarnas verksamhet och samarbete i London under andra världskriget.

– Totalt var det åtta stycken, men i mitt arbete koncentrerar jag mig på Tjeckoslovakien, Polen och Norge.

Strategin fungerade

Pavols strategi för en akademisk karriär bar alltså frukt. Faktum är att han även i sin relation till fotbollen ser sig själv som en taktiker, snarare än en hängiven supporter. Han iakttar ofta med intresse hur framgångsrika tränare lyckas avväpna motståndarna och skapa öppningar för det egna lagets kvaliteter.

– Du tror förstås att jag hoppas att Slovakien ska vinna EM, men mitt favoritlandslag är faktiskt det italienska. Uppriktigt sagt skulle jag aldrig kunna tänka mig att heja på ett land som möter Italien. När jag växte upp hemma i Slovakien tillbringade vi alltid familjens semestrar i Italien. Italienska var det första utländska språk jag försökte lära mig, och i klubbfotbollen har jag ett särskilt gott öga till FC Genoa.

ANNONS
Bild: Lars Hjertberg

Pavol Jakubec är för egen del inte främmande för att mäta sina krafter med likasinnade atleter, men han nöjer sig med att göra det som medlem i Schacksällskapet Manhem.

– På väg till klubblokalerna på Vegagatan brukar jag gå genom Haga, ett av mina favoritstråk i Göteborg. Delsjöområdet har jag också lärt mig att uppskatta, och så Konserthuset förstås. Jag visste ju att det fanns en symfoniorkester här, men inte att dom var så bra!

Har du någon gång kunnat använda ditt idrottsintresse i din forskning?

– Ja, faktiskt. Fotboll kan absolut fungera som ett diplomatiskt redskap, ett sätt att skapa band mellan två nationer. När exilregeringarna samlades i London under andra världskriget utmanade man också varandra i fotboll. Inget landslag hade förstås tillgång till sina allra bästa spelare, men man man gjorde ändå så gott man kunde med dem som fanns på plats.

Hur ser du på livet efter disputationen? Vill du stanna i Göteborg eller kanske hellre flytta vidare?

– Bra fråga. Och där kan man ju också se paralleller mellan fotbollsvärlden och den akademiska miljön. Som forskare letar man efter de bästa möjligheterna, ungefär som en professionell fotbollsspelare försöker sälja in sig till en ny klubb.

ANNONS

– Säg så här: Jag spelar för Göteborg nu, och kan absolut tänka mig att spela för Göteborg under många år framöver. Men finns det behov av min typ av spelare någon annanstans måste jag också kunna tänka mig att vara rörlig på transfermarknaden.

– Den stora skillnaden mellan mig och Marek Hamsik är väl att jag inte har någon agent.

Fotnot: Slovakien-Sverige spelar fredagen den 18 juni kl 15 på stadion Krestovskij i St Petersburg, Ryssland.

Pavol Jakubec

Ålder: 38 år.

Yrke: Historiker, doktorand vid Göteborgs universitet.

Bor: Lägenhet i centrala Göteborg.

Familj: Singel.

Fritidsintressen: Musik, schack, litteratur, klättring och fotboll.

Favoritmusik: Klassiskt - särskilt kammarmusik från 1850-1950, men även progg, soul, indie och new wave från 80-talet.

Senast lästa bok: ”Ducks, Newburyport” av Lucy Ellman.

Pavols EM-tips: Slovakien-Sverige 0-1.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS