Experten: Här är åtta tips om du vill flytta utomlands

Om du vill bosätta dig i ett annat land kan det vara bra att ha koll på det praktiska. Regler och lagar kan nämligen skilja sig kraftigt åt mellan olika länder.
GP kontaktade Cecilia Borglin, generalsekreterare för organisationen Svenskar i Världen, för att reda ut vad som gäller vid utlandsflytten.

ANNONS
|

Om man vill flytta till ett annat land, vad är viktigt att tänka på?

– Varje land har sina lagar och regler, därför bör du i god tid före avresan ha klart för dig vad som krävs. Beroende på om du ska studera, arbeta, leva som pensionär eller är medföljande finns det olika villkor att ta hänsyn till. Om särskilda vaccinationskrav finns så får du ofta information om detta i samband med visumansökan. Det gäller att ha sina papper i ordning både i kontakten med det nya landets myndigheter och med de svenska.

Kan man fortfarande vara skriven i Sverige, även om man bor utomlands?

ANNONS

– Ska du bo längre än ett år utomlands måste du skriva ut dig. Det gör du genom att kontakta Skatteverket och Försäkringskassan. Informera även Skatteverket om du byter utlandsadress. Ta också kontakt med dina försäkringsbolag och undersök vilka skydd du har, och behåll kontakten med din bank under hela utlandsvistelsen för att minimera framtida problem med exempelvis BankID.

Kan man behålla sitt svenska telefonnummer och bredbandsabonnemang?

– Det kan vara fördelaktigt att behålla detta, då du inte kan teckna nytt abonnemang som utskriven. Kontakta din teleoperatör och se över alternativen för att frysa/pausa ditt abonnemang. Väl på plats i ditt nya land så bör du skriva upp dig på UD:s svensklista, som återfinns på swedenabroad.se.

Kan man ta med sig sitt husdjur?

– Från Sveriges håll går det bra, men kolla alltid upp de lokala reglerna i landet du flyttar till. Det kan finnas krav på omfattande rabiestester och/eller karantän i ankomstlandet. Anmäl alltid djuret till Tullverket, det kan vara ett brott om du inte gör det. Djuret måste också uppfylla Jordbruksverkets krav för in- eller utförsel. På plats i utlandet bör du också hålla djurets vaccinationer och tester uppdaterade i händelse av hemflytt. Att flytta tillbaka till EU från ett tredjeland, speciellt om där finns risk för rabies, kan kräva många månaders förberedelser.

ANNONS

Generalsekreterarens tips inför utlandsflytten

1. Besök landet under lågsäsong för att se hur det fungerar med flyglinjer som går på sparlåga och affärer som kan vara nedstängda. Detta gäller främst för länder som är populära turistmål.

2. Ta kontakt med andra som bor i landet för att få lokala tips på områden att bo i eller skolor till barnen. Det finns åtskilliga Facebookgrupper att gå med i, och den som är medlem i Svenskar i Världen kan komma i kontakt med drygt hundra representanter som bor världen över.

3. Lär dig språket för att ännu bättre bli en del av det nya landet.

4. Håll dig á jour med vad som kan gälla vid eventuell hemflytt. Det finns olika regler kring att resa med husdjur, hur man flyttar hem med utländsk partner, vad gäller för barn som föds i utlandet, och så vidare.

Behöver man arbetstillstånd om man ska jobba utomlands?

– Om du är medborgare i ett EU-land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd för att jobba i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz. Du behöver bara ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort där medborgarskap framgår. Vissa länder kräver dock att du registrerar dig hos de lokala myndigheterna. Det varierar mellan länderna vad som gäller om du har en familj som flyttar med.

– Om du vill du jobba i ett land utanför EU, EES eller Schweiz måste du ha arbetstillstånd. Kontakta landets ambassad för att få mer information. Kraven för att få arbetstillstånd kan variera kraftigt mellan länder. Ofta krävs ett jobberbjudande och ibland en universitetsexamen.

Får man behålla pensionen om man flyttar utomlands som senior?

– Flyttar du till ett annat land är det inte säkert att du får behålla hela din pension från Sverige. Det beror bland annat på vilka delar av pensionen du har och till vilket land du flyttar. Numera kan man inte ta med sig garantipensionen utomlands. För att få behålla din pension när du bor utomlands måste du skicka ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten varje år.

Kan man behålla sin bostad hemma i Sverige?

ANNONS

– En svensk medborgare bosatt utomlands kan äga en bostad i Sverige. Du måste betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt på bostaden, på samma sätt som om du var bosatt i Sverige. I dessa fall kommer du tilldelas ett GD-nummer från Skatteverket. Myndigheten kommer då i relaterade skatteärenden kontakta dig via GD-numret istället för personnumret. Det är bra att läsa in sig på detta då det annars kan leda till en del huvudbry. Beträffande andrahandsuthyrning av lägenheter så skiljer det sig åt från fall till fall.

Vad händer om man blir sjuk?

– Om du behöver vård i ett land utanför Sverige gäller olika regler, baserat på vilket land du är i. Reglerna skiljer sig också åt beroende på om det är akut eller planerad vård. Skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort om du ska bo inom EU, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz för att betala lika mycket för akut vård som de som bor i det land du är i. Sverige har avtal med ett antal länder utanför EU som ger dig rätt till olika typer av vård. Vilken slags vård som ingår varierar mellan de olika länderna. Du behöver visa ditt svenska pass och ibland behövs även ett intyg från Försäkringskassan. För övriga länder måste du själv betala för sjukvård. Se alltid till att du har en försäkring. I vissa länder är en försäkring ett krav för att komma in i landet.

ANNONS

Svenskar utomlands

  • Närmare 700 000 svenskar bor utomlands, visar den kartläggning som Svenskar i Världen gjorde 2022.
  • Det bor svenskar i minst 177 av världens cirka 200 länder, vilket innebär att det bor utlandssvenskar i cirka 87 procent av världens länder.
  • Flest svenskar bor i USA (179 000), följt av Spanien (104 000) och Storbritannien (100 000).
  • Kärleken och vädret är de två största anledningarna till att man flyttar utomlands. Väl på plats är möjligheten att del av en annan kultur, njuta av ett annat klimat och att lära sig ett annat språk de största fördelarna.

Källa: Svenskar i Världen

LÄS MER:Tv-psykologen Eva Rusz bytte liv från Stockholm till Aruba

LÄS MER:Kåldolmar och räkcocktail – nu gör retromaten comeback

LÄS MER:Svenskarna som stannar i Ukraina

ANNONS