Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Eva Kiani, uppvuxen på en bondgård i byn Valinge en bit från Varberg – men nu bosatt i Uppsala, släppte i somras fantasyromanen
Eva Kiani, uppvuxen på en bondgård i byn Valinge en bit från Varberg – men nu bosatt i Uppsala, släppte i somras fantasyromanen "Det dolda arvet" där läsaren får följa syskonen Q när de upptäcker sig själva och sin omvärld. "Det är en spännande bok där det finns en kamp mellan det goda och det onda”, säger författaren. Bild: Lina Norman

Eva tog paus från juridiken för att förverkliga sin dröm

Det började som en form av egenterapi men slutade med att drömmen hon aldrig vågat tro på – att bli författare – gick i uppfyllelse.
När juristen Eva Kiani under studietiden tappade bort sig själv föddes historien om syskonen Q. Tretton år senare, i augusti i år, släpptes fantasyromanen "Det dolda arvet".

”Tänk att få ha sitt namn på en bokrygg…”. Eva Kiani var nio år när hon lämnade den lilla byskolan med femton elever och började i en större skola i Varberg – en skola med ett eget bibliotek.

– Det var magiskt att komma in i biblioteket! Jag kan fortfarande känna känslan. Det var så tyst och det fanns böcker överallt – böcker man ville läsa!

Eva ler lite snett när hon förklarar att först då kom insikten ”det finns människor som arbetar med att skriva – tänk att få vara en del av det”.

– Jag hade inte förstått att människor suttit och skrivit de här berättelserna. För mig fanns böckerna bara där att ta del av.

Bild: Lina Norman
Bild: Lina Norman

Eva konstaterar att drömmen om att bli författare funnits med sedan dess men under många år var hon för rationell för att våga tro på den drömmen. I skolan var hon ”duktiga Eva med bra betyg” och valet föll på att utbilda sig till jurist.

– Det kändes som ett smart yrke. Jag tror att det var viktigt för mig då, att uppfattas som klipsk… Dessutom gick serien "Ally McBeal" på tv – ”okej, advokat låter ju strålande, seriöst och bra”.

Gick bra inledningsvis

Eva berättar vidare att hon i början av 2000-talet flyttade till Uppsala fylld av självförtroende och att första terminen på juristprogrammet startade som den skulle med en lyckad uppsats.

– Jag tänkte ”nu ska jag bara klara tentan så får jag högsta betyg”. Men jag kraschade och fick knappt godkänt på kursen.

Efter det trängde sig svåra tankar på, ”vem är jag om jag inte är bland de bästa i klassen?”.

– Det var omtumlande att känna att mattan dragits undan. Jag kände att jag fejkade mig fram. Jag hade en bild av hur jag skulle vara som juridikstudent, men jag visste att det inte var jag. Under termin sju kände jag att jag behövde en ventil – så jag började skriva.

Släppte förutfattade meningar

Nästan omedelbart dök inledningen till det som skulle resultera i fantasyromanen "Det dolda arvet" upp i Evas huvud.

– Att det blev just fantasy berodde på att jag behövde skala mig fri från och inte låsa mig i vad som borde vara rätt, säger Eva. Vattnet skulle kunna vara rött – och ändå helt normalt. Jag behövde släppa alla mina förutfattade meningar, om hur lycka skulle se ut till exempel.

Bild: Lina Norman
Bild: Lina Norman

I nästa andetag konstaterar hon att skrivandet blev en form av terapi.

– Det gav mig perspektiv. Jag behövde inte vara den juridikstudent jag trodde att jag behövde vara för att bli lycklig.

Återigen med ett snett leende lägger Eva till:

– Sådant kanske andra kommer på utan att skriva 500 sidor, men för mig behövdes det.

Startade eget 2018

Fortfarande vågade hon dock inte tro på författardrömmen. Det skulle dröja till 2018 innan Eva sa upp sig från sitt jobb, startade eget företag, i den vevan fick hon tid att skriva färdigt boken och slutligen skickade manuset till några förlag.

– Skräckblandad förtjusning är en klyscha som fungerar, säger hon när hon ska beskriva känslan av att ha tagit steget.

Kort därefter kom inte bara ett utan två positiva svar och i augusti i år släpptes första delen i vad som benämns som en nyskapande fantasytrilogi.

– Men "Det dolda arvet" är inte en fantasyroman med drakar, utan mer åt Ronja Rövardotter-hållet. Där finns magi, fast det är inte det som är det centrala. Det viktiga är karaktärerna, vad de gör och har gjort mot varandra – och varför. Har du varit nedtryckt hela ditt liv och får chansen att göra samma sak mot andra, gör du det då? På ett sätt är det en berättelse om självrannsakan.

Eva lutar sig tillbaka och förklarar att de tre syskonen Q, romanens huvudpersoner, alla bär på egenskaper kopplade till henne själv, och fyndet av en amulett blir starten på syskonens resa för att rädda den värld de lever i.

– En läsvan tolvåring kan uppskatta "Det dolda arvet" men en pensionerad läkare gjorde det också. Är man bara lite nyfiken på fantasy så tror jag att man vågar närma sig boken.

I sommar kommer andra delen

I sommar Del två i trilogin släpps till sommaren och just nu arbetar Eva med den sista delen.

– Skrivandet fungerar fortfarande som terapi. Jag petar i mina styrkor och svagheter, det behövs för att karaktärerna ska bli intressanta.

Bild: Lina Norman
Bild: Lina Norman

Eva ler en aning när hon konstaterar:

– Det är märkligt att drömmar kan bli sanna. Det kändes jättekonstigt att för första gången hålla i boken – att hålla i sin dröm. Jag känner mig tacksam samtidigt som det ligger många timmars jobb bakom. Det har varit en resa och jag är stolt. Jag är fortfarande jurist, men min dröm nu är att kunna arbeta som författare på heltid.

Eva Kiani

Ålder: 39 år.

Bor: Uppsala.

Familj: Man och tre barn.

Gör: Jurist och författare.

Intressen: Böcker, idrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.