På valborgsmässoafton firar Eva Ruiz fyra år som butiksägare i Nerja. Det har tagit sin tid att bygga upp en kundkrets, men numera rullar affärerna på och Eva har hittat sin plats på den spanska solkusten.
På valborgsmässoafton firar Eva Ruiz fyra år som butiksägare i Nerja. Det har tagit sin tid att bygga upp en kundkrets, men numera rullar affärerna på och Eva har hittat sin plats på den spanska solkusten. Bild: Emilie Aune

Eva startade svensk mataffär på spanska solkusten

Eva Ruiz, 56, var trött på de grådaskiga vintrarna och längtade till sol och värme. För fem år sedan lämnade hon och hennes man Göteborg för spanska Nerja – och nu gör hon succé med en svensk mataffär i staden.
– Här är paradiset, men många svenskar som har flyttat hit längtar efter kaviar och falukorv, säger Eva Ruiz.

ANNONS
|

Tapasrestauranger, glassbarer och souvenirstånd dignandes av solhattar och badtofflor syns överallt längs de smala gränderna i den spanska kuststaden Nerja. En idyllisk plats i östra delen av Costa del Sol, där alla hus är vita och solen skiner 320 dagar om året. Tack vare de omkringliggande bergen är här något av Europas bästa klimat – vilket många soltörstande européer från mer nordliga breddgrader har noterat.

Sol från klarblå himmel

När GP besöker staden är det ännu ett tag kvar till högsäsong, men termometern visar runt 20 grader och solen strålar från en klarblå himmel. Turister som har flytt vinterrusket syns och hörs överallt på gatorna. Inte minst svenskar, som är i klar majoritet här efter britterna. Men ibland sätter suget efter Sverige in, och då lockar en särskild adress.

ANNONS

Ett stenkast bort från den stora shoppinggatan ligger affären som har gjort sig ett namn bland Spaniensvenskarna på orten de senaste åren. Den blågula flaggan på husfasaden och skylten ”Hemlängtan” ovanför dörren indikerar att vi har kommit rätt.

– Välkommen! Vad trevligt att ni hälsar på, säger Göteborgsbördiga ägarinnan Eva Ruiz leende bakom kassan, när GP kliver in.

Det är som att ha tagit ett expressflyg hem till Sverige och hamnat i kvartersbutiken. Allt vad tapas och tortillas heter är som bortglömt – här finns endast blågula varor. Runt omkring på hyllorna står knäckebröd, kaffe och granola av välkända svenska varumärken. Framme vid disken syns Paradis- och Aladdinaskar och svenskt smågodis – och kylarna är fulla med klassiska mejerivaror som svenskt smör, filmjölk och gräddfil. Och så förstås storsäljaren – kaviar.

– Svenskarna vill gärna ha sin kaviar, så det ser vi alltid till att ha i lager! Liksom falukorv och mejeriprodukter överlag, säger Eva.

Fyra år som affärsidkare

På valborgsmässoafton firar Eva fyra år med Hemlängtan, tillsammans med sin man Emilio Ruiz som hon driver butiken med. Drömmen om att bosätta sig i Spanien har funnits länge, men att det var bakom en kassa som hon skulle stå när hon kom hit hade hon inte planerat.

ANNONS

– Nej, det var verkligen inte vad vi hade planerat. Men man vet aldrig vad som kan dyka upp i livet, säger Eva.

Det var för drygt fem år sedan som Eva och Emilio Ruiz lämnade Göteborg för Nerja. Emilio är spanjor och tankarna på att bosätta sig i hans klimatvänliga hemland hade länge funnits där. Efter trettio år som gifta och med barnen utflugna ur huset väcktes längtan om att göra slag i saken.

– Varje sommar på semestern hade vi besökt Emilios hemtrakter i norra Andalusien, och vi saknade solen och värmen. Egentligen var tanken att flytta till Spanien som pensionärer, som många andra svenskar, men vi ville inte vänta längre. Vi var trötta på den svenska vintern och kände för att göra något annat, berättar Eva.

Flyttade i december 2013

Under Spanien-semestrarna hade Nerja blivit ett favoritresmål. Hösten 2012 kom Eva och Emilio över ett hotell i staden som de blev erbjudna att ta över, och då tog de chansen. Eva sa upp sig från sitt jobb som lärarassistent på en skola i Mölndal, och Emilio från sitt jobb vid ett raffinaderi. Villan i Pixbo såldes och i december 2013 gick flyttlasset. Genom en spansk bostadssajt hade de hittat ett hus i utkanten av Nerja som de kunde hyra möblerat.

ANNONS

– Det var väldigt smidigt. Vi betalade en månadshyra i förskott och deposition och sedan var det bara att flytta in. En del saker fraktade vi med ett åkeri, och så flög vi själva ner, berättar Eva.

Men det blev inte som de hade tänkt sig. Nerja var det inget fel på, däremot hotellaffären.

– Ägaren började krångla med kontraktet och det stämde inte med vår överenskommelse, så då drog vi oss ur. Det var tråkigt såklart, men det vara bara att gå vidare och ta nya tag, säger Eva.

Säljaren fick kalla fötter

Efter ett tag hittade de ett annat hotell, men när kontraktet skulle signeras ångrade sig säljaren.

– Då blev jag trött och ville flytta tillbaka till Sverige igen. Men Emilio övertalade mig om att ge Spanien en chans till.

Att ge sig in i ännu en hotellaffär var inte aktuellt. Vad de skulle göra i stället var inte helt klart, men en dag väcktes en idé om att starta en affär med svenska matvaror som koncept. Andra svenskar som hade bosatt sig i Nerja gav inspiration.

– I Marbella och Fuengirola finns det liknande affärer för svenskar, och en del berättade att de åkte dit för att köpa filmjölk och andra svenska livsmedel. Då tänkte vi att vi startar en egen affär i Nerja, så slipper folk åka så långt.

ANNONS

Eva och Emilio hittade en lokal på en lagom central gata, och på valborgsmässoafton 2015 slog de upp dörren till Hemlängtan. Kunderna länsade kylen direkt.

– Svensk ost, smör, gräddfil och filmjölk sålde vi mycket av. Det var verkligen en efterlängtad kyl! säger Eva och skrattar.

Många är nyfikna på sortimentet

Varje vecka kommer leveranser från en svensk grossistfirma, och allt fler kunder hittar hit. Antalet svenskar på orten har ökat under de fyra år som har gått sedan premiäröppningen, vilket har varit förmånligt. Men även spanjorer och engelsmän kikar in i butiken titt som tätt.

– Det är jätteroligt! Många är nyfikna på sortimentet och vill testa något nytt. En del av varorna känner de igen från Ikea, som finns i Malaga.

Efter fyra år med Hemlängtan rullar affärerna på. Transporter och omkostnader drar iväg på driftskostnaderna, men det går runt.

– Vi trivs och kan leva på affären och får lön så vi klarar oss, det räcker, säger Eva.

Förutom det härliga klimatet ger de billigare levnadsomkostnaderna också en högre livskvalitet. Att unna sig guldkant i vardagen räcker till.

– Matpriserna är lägre än i Sverige, och så är det mycket billigare att gå ut och äta och ta ett glas vin. Man behöver inte mycket för att leva gott här nere, det blir ett helt annat socialt liv.

ANNONS

LÄS MER: Emilio har återvänt hem till Spanien

Eva Ruiz

Ålder: 56 år.

Bor: Nerja, Spanien.

Familj: Maken Emilio Ruiz, dottern Bianca och sonen Kim.

Gör: Driver butiken Hemlängtan i centrala Nerja. Eva är utbildad skodesigner och har i Sverige arbetat som sömmerska, inom handeln och som elevassistent inom skolan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS