Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 GP:s etikettexpert Gerd Riccius tycker att man bör klä sig propert när man går och röstar.  Bild: Privat/TT
GP:s etikettexpert Gerd Riccius tycker att man bör klä sig propert när man går och röstar. Bild: Privat/TT

Etikettexperten: Så ska du bete dig när du röstar

Oavsett om det är första gången man röstar eller inte är valet en speciell händelse. GP:s etikettexpert Gerd Riccius tycker att det lika mycket är en rättighet som en skyldighet att rösta.
– Valdagen är speciell. På sätt och vis är det en högtidsdag, säger Gerd Riccius.

Att rösta i valet är en viktig och högtidlig stund i varje demokrati, menar Gerd Riccius. Hon har föreläst om vett och etikett i över 20 år och tycker att man ska visa respekt för den demokratiska processen genom att uppföra sig på rätt sätt.

– När man kommer till vallokalen bör man uppträda värdigt, lugnt, artigt och trevligt. Stäng av mobiltelefonen. Man ska inte stå och prata om vad man ska äta till middag eller andra vardagliga saker. Plocka gärna valsedlar från flera olika partier. Det är dessutom upp till de andra som står i kön att lite diskret titta åt sidan för att markera att de inte spanar in vad andra plockar på sig för sedlar.

Hur ska man klä sig när man går och röstar?

– Man klär sig snyggt. En del tycker att man kan komma i t-shirt och trasiga jeans men man signalerar stil och klass genom hur man klär sig. Det är ett sätt att respektera sin demokrati. Du behöver inte komma i mörk kostym eller smokingklänning, utan vara propert klädd helt enkelt. Det verkar vara lite mode just nu att se ut som en slashas, men man ska akta sig för det.

Är det okej att ta en selfie när man röstar och lägga upp på Instagram?

– Jag tycker inte att man ska göra det. Det där kan ha en påverkan på ens kamrater och varje människa har enligt lag rätt att bestämma över sin röst. Därför är det viktigt att man håller en viss sekretess kring vad man själv röstar på. Just i vallokalen ska det råda en viss stringens och att man håller lite grann på sin integritet och diskretion.

Får man fråga andra vad de röstar på?

– Varje människa har rätt till integritet när det kommer till vad man röstar på. Då är det lite påfluget att fråga. Vill man berätta det så gör man det själv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.