Erik vill bygga nytt – med gott samarbete

Under arkitektutbildningen tröttnade Erik Berg på glappet mellan teoretiskt prat och praktiskt arbete och startade den ideella föreningen Byggbrigaden. Och de har gett kvardröjande insikter som fortsätter prägla hans yrkesliv och engagemang. "I ett vidare perspektiv handlar det om att utveckla en kollektiv förmåga att förändra samhället genom att fysiskt och konkret ta tag i saker", menar han.

ANNONS
|

Den smala vägen ringlar genom det bergrika tjörnlandskapet, förbi ängsmarker och havsblänk. I en kurva ligger gården där Erik Berg bor med fru och två barn, i huset som byggdes tillsammans med några vänner för tre år sedan, planerat som en av gårdens ekonomibyggnader.

– Medan vi levt så här har vi upptäckt att det egentligen räcker rätt bra, säger Erik med en blick över det rummet som rymmer fyra sovplatser, arbetsbord, skåp för leksaker, garderober och stor fri lekyta, bad och kök en trappa ner.

Genom återbrukade fönster skymtar boningshuset ritat av familjen och som under två år sakta tagit form. Med småbarn, heltidsjobb och strävan att ändå bibehålla glädjen i byggandet får det ta tid, förklarar Erik.

ANNONS

– Det är verkligen slowbuilding. Genom att låta saker ske mer långsamt kan det i gengäld bli mer rätt, ler han.

Erik växte upp i Jönköping och sökte sig efter gymnasiet till utbildningen Fysisk Planering i Karlskrona.

– Jag har alltid varit samhällsintresserad så det passade mig. Men sen ville jag bo närmare min flickvän, så jag bytte över till arkitektutbildningen i Lund.

Efter två år fick flickvännen jobb i Göteborg, flyttlasset rullade igen och Erik fortsatte på Chalmers. Men arkitektyrket var aldrig givet, ofta kom tvivlet.

– Jag var ganska naiv och upptäckte att arkitektutbildningen präglas av starka normer och förväntningar, där man skulle ”uppskatta” arkitektur på ”rätt sätt”. Jag låtsades nog rätt mycket och försökte hålla avstånd, tillägger han.

En källa till frustration var samtidigt glappet mellan teori och praktik, det störde honom rejält.

– Vi ägnade oss åt att rita makalösa grejer men samtidigt hade jag knappt ens slagit i en spik. Och hela husritandet blir då bara en teoretisk övning utanför verkligheten.

Det var ett av skälet till att han 2005 startade den ideella föreningen Byggbrigaden, en slags punktinsats för byggnyfikna amatörer.

– Det handlade om att med egna händer bygga saker i grupp. När man gör det växer både den enskilde och gruppens självförtroende och förmåga, säger han och berättar entusiastiskt om den första byggbrigaden, där projektet var att bygga en lekstuga till en förskola.

ANNONS

– Det låter kanske banalt, men för mig och de andra deltagarna var det en revolutionerande erfarenhet. Vi hade ju aldrig gjort något liknande och så stod faktiskt ett litet hus där. Och plötsligt fattade jag med kroppen hur det går till, ler Erik vid minnet.

Därefter utvecklades konceptet och genom åren har det blivit tio byggbrigader med över 200 deltagare.

– Gemensamt för alla våra projekt är att de ska vara till allmän nytta. Egentligen är det ett uråldrigt sätt att bygga på, men i det moderna Sverige har vi tappat bort att man kan göra storverk när motorn utgörs av sociala gemenskaper, säger Erik som lärde sig mycket genom brigaderna, erfarenheter som han värnat ömt i sitt yrke och tankar kring samhällsutveckling.

– På ett djupare plan handlar byggbrigaderna om att utveckla en kollektiv förmåga att förändra samhället genom att ta tag i saker fysiskt och konkret, att lita till sig själv, säger Erik som vänder sig mot mytbildningen kring den starka och självständiga individen.

– Sånt existerar inte, vi är ständigt beroende av andra människor och är bara starka tillsammans.

Han menar att maktlösheten ligger i vår ovana att vända oss till varandra.

ANNONS

– Vi lär oss att lösa en massa saker individuellt, när det i grunden är kollektiva problem.

Han tror att denna byggmetod, tillsammansbygge och sociala byggprocesser är framtiden, både för byggsektorn och arkitekten.

– Det behövs alternativ till dagens byggande som är beroende av storskaliga miljöförstörande system och byggkoncerner som koncentrerar kapital och makt istället för att sprida ut den.


    Bild: Anna Berglund
Bild: Anna Berglund

Efter arkitektutbildningen 2007 arbetade Erik med webbutveckling och kommunikation på stadskansliet i Göteborg, sen som planarkitekt i Partille och Kungsbacka, innan han för sex år sedan började på den göteborgsbaserade arkitektbyrån Inobi. I samma veva var han med och startade föreningen för Byggemenskaper i Sverige.

– En byggemenskap är en grupp människor som går ihop och gemensamt agerar beställaren av ett hus. Man bygger alltså inte själva, utan beställer gemensamt, säger Erik som hoppas medverka till att skapa ett centrum för socialt byggande som samtidigt blir en mötesplats för olika grupper.

Vi traskar över till nybygget som ska slutbesiktas innan jul. När man kliver in doftar det av linolja och nysågat trä, med höga fönster och generösa ytor.

– Vi har byggt med miljövänliga materialval och lagomteknologiska lösningar, säger Erik stolt om huset som är familjens gemensamma projekt.

ANNONS

Här får Erik bruka sina teoretiska kunskaper från utbildningen, jämte de praktiska erfarenheterna från Byggbrigadens arbete. Som gav honom självförtroende att snickra, konstruera och tänka ut lösningar. Även om det just nu blir en del byggande på egen hand, så återkommer han till kraften i det man gör sida vid sida.

– Där i arbetet tillsammans växer tilliten till varandra och sig själv.

LÄS OCKSÅ: Arkitekt med vision om ett hållbart samhälle

Erik Berg

Ålder: 36 år.

Bor: Tjörn.

Familj: frun Lina, döttrarna Nora och Siri.

Gör: Arkitekt och konsult på Inobi, byggpedagog, föreningsräv.

Intressen: System och modeller i teori och praktik.

God arkitektur med tre ord: Stödjer livets behov.

Hur kan byggande bidra till samhällsutveckling: Genom att ge människor verktyg och plattformar att bygga tillsammans.

ANNONS