Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När Erik Garbe flyttade till Göteborg blev livet som reumatiker lättare. I Värmland fick han möta inhyrda reumatologer från Stockholm, i Göteborg fick han vara med i ett team för unga reumatiker med allt från läkare till psykologer.

Erik kämpar mot smärtorna

Erik Garbe arbetar heltid som miljökonsult, han har bilat runt i Australien och tagit dykarcertifikat. Han vägrar att låta Bechterews sjukdom begränsa livet mer än nödvändigt.

Smärtorna i ländryggen var det första tecknet på att något inte var som det skulle. Efter undersökningar fick Erik diagnosen Bechterews sjukdom när han gick andra året på gymnasiet. Sjukdomen gör sig ständigt påmind. Värken i fötterna, ländryggen och trycket över bröstet finns alltid där. 
– Det gör ont att gå, det gör ont att sitta, det gör ont att ligga, förklarar han. 
Dessutom för sjukdomen med sig en trötthet som ingen vila botar.
– Kaffe och energidryck påverkar inte mig.

När Erik accepterat att han, precis som sin morfar och morbror, drabbats av en reumatisk sjukdom, kom nästa bakslag. Han fick testikelcancer 2013, mitt under de intensiva studierna i miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
– Som tur var upptäcktes tumören tidigt, konstaterar Erik, som snabbt opererades. Under konvalescensen fick han inte ta medicinen som gör livet med Bechterews uthärdligt. 
– Jag blev så oerhört dålig. Till slut beslutade vi; jag, pappa och läkaren tillsammans, att jag skulle påbörja behandlingen igen. Man tog hänsyn till livskvaliteten.
Sprutan som tas en gång i veckan hjälper Erik att leva ett någorlunda normalt liv. 

Resan till Australien i fjol är ett exempel på att det går att göra det som kan verka omöjligt. Från september till mars bodde Erik, flickvännen Maria Haster och två av deras vänner i Brisbane där de lärde känna den australiensiska vardagen samtidigt som de jobbade och sparade ihop till en reskassa.
Tiden i Brisbane gav kunskaper för livet. 
– Det var en nyttig tid, säger Erik och berättar att det där var arbetsgivarnas välvilja som styrde allt från arbetsuppgifter till chansen att få arbeta önskat antal timmar. 
– Arbetsmarknadens regler är annorlunda där.

När våren kom åkte Eriks och Marias kompisar hem till Sverige, själva kuskade de runt den väldiga kontinenten i bil, en Holden Commodore.
– Bilen hade ingen luftkonditionering, vi körde med nedvevade rutor.
Trots att fordonet sett sina bästa dagar fanns där en kyllåda med plats för en kylväska, fylld av kylklampar runt den färdigdoserade medicinen. Bytet av frysklampar hade hög prioritet och möjliggjorde att paret kunde besöka Sydney, Melbourne, åka längs Great Ocean Road, stanna till i Adelaide och färdas genom öken- och prärielandskap till Port Augusta, Alice Springs, Ayers Rock och Kings Canyon. 

De sista veckorna på resan tillbringades i Cairns där Erik och Maria tog dykarcertifikat. En utmaning som Erik är glad han tog sig an. Det gick bra. Så bra att båda fortsatte till avancerad nivå. 
– Det var värt det. I vattnet lättar belastningen på kroppen, förklarar Erik.
När medicinen var slut var det dags att åka hem. Den långa flygresan är tröttsam för alla, men värre för den som har värk och är stel. 
– Jag proppade i mig smärtstillande så att jag skulle klara flygningen. När vi landade här hemma mötte pappa upp med en spruta. 

Tidigare i höst återvände den 24-årige värmlänningen till sin studiestad. Det innebar att Erik lämnade Hammarö, en av Sveriges till ytan minsta kommuner med sina 54 kvadratkilometer till förmån för Göteborg. Han hade fått en provanställning som miljökonsult på det Mölnlyckebaserade företaget Jordnära. Ett arbete som han stortrivs med. 
– Det här är precis det jag vill hålla på med. Jag inventerar mark som ska bebyggas.
I uppdraget ingår att kontrollera om det finns förorenad mark på den aktuella platsen.
– Det är lite av ett detektivarbete. Ofta inleds ett uppdrag med en historisk inventering, det handlar om att ta reda på vad som skett på marken tidigare så att du vet vad det är du letar efter, förklarar han. 

Det innebär ofta att Erik och kollegorna får knacka dörr, samtidigt som de studerar fastighetskartor för att så småningom ta prover där det finns misstankar om förorenad mark. 
Erik trivs i sin nya hemstad, nu väntar han bara på att flickvännen Maria ska flytta ner.
– Göteborg är en lättsam stad att bo i. Det är en liten storstad, säger han och laddar för en dag i studerandets tecken, Erik läser två universitetskurser vid sidan av arbetet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.