Entreprenören Klas pekar ut en ny riktning

Klas Erixon har inget emot att jobba i blåställ. Det var så det hela på sätt och vis började med Klas farfar Erik, som korsade Atlanten för att gräva guld och kom hem med – ja, jeans.

ANNONS
|

Men först nutid: där Klas Erixon befinner sig idag, i Gasverkets gamla lokaler i Göteborg, som tidigare låg i skuggan av gasklockan och nu är hem för Salty Fish, Pace jeans, konst, korv, drömmar och gud.

Det Salty Fish sysslar med är omvärldsanalyser, varumärkesbyggande, företagsstrategier, det vill säga abstrakta ting, varor så mjuka att de nästan är transparenta och i det abstrakta passar också gud in och innanför de rustika röda tegelväggarna får det abstrakta samsas med konkreta ting som kläder, mat, galvat stål och rött tegel. I den byggnad som tidigare låg i gasklockans skugga möter nu high tech-grenen på arkitekturens släktträd sina industriella rötter.

ANNONS

– Vi satt i stan förut, ovanför gamla Dojan men så hittade jag det här, förklarar han och slår ut med händerna i en lokal som känns som en liten del av New York i ett kantigt förhållande med Göteborg och industrialismen.

New York gillar han, liksom rätt mycket annat amerikanskt: hans första bil var en Mercury Montclair 56:a, han har kört HD från och till i många år, gillar hamburgare och så farfar, guldgrävaren, som kom hem och fick ett ultimatum av Klas’ farmor. För att gifta sig krävde hon att de stannade i Sverige. Han sa ja, annars hade det inte blivit någon Klas, några jeans eller den här artikeln.

Resan i blåställ inledde Klas Erixon på JC där han arbetade på designsidan, under en tid jobbade han tillsammans med Johan Lindeberg och även den svenska delen av Burger King finns med i hans CV.

Han verkar vara en människa i ständig rörelse. Det är ett påstående han säger både ja och nej till.

– Jag är gift, Pace Jeans driver jag tillsammans med Cecilia, vi har två döttrar som jag ger mycket tid. Det är stor skillnad från mitt första äktenskap, då hade jag inte ens tid att skaffa barn, förklarar han med ett snett leende.

ANNONS


    Klas fuskar även lite i korvbranschen. Bild: Mats Härd
Klas fuskar även lite i korvbranschen. Bild: Mats Härd

Tempot är ändå hyggligt. Korven, den ursvenska korven, behöver upprättelse, anseendet måste höjas tillsammans med kvaliteten. På den resan är Klas Erixon med genom Korv & Co. Frågan är om det även om 20 år går att köpa en kokt med bröd på en bandymatch, för romantiker av det slaget lär det finnas kvar.

Han skrattar kontrollerat, han har ett idrottsintresse men det är avgränsat.

– Jo, det tror jag visst. Men korven kanske har ett annat innehåll.

Den småländska dialekten är omaskerad, i Jönköping finns rötterna, i det ursprunget finns möjligen också envishetens vagga och självfallet gud.

– Jag brukar säga så här. Andra köper lotter, jag tog en lott, på den stod det gud. Där var jag en vinnare.

Kanske har den tron gjort honom starkare och den hjälpte väl honom igenom en stor livskris som inte var Klas egen. En barndomskamrat, Per, drabbades av cancer som ung, Klas var 31, kamraten 30 när han fick sin dödsdom. Klas var med honom på dödsbädden, han var för svag för att kommunicera med ord, men kunde ändå reagera på Klas sista ord till kamraten.

– Per, jag älskar dig.

ANNONS

Frågan besvarades med två svaga tryckningar runt Klas pekfinger.

Det här är en berättelse som får honom att gråta än, 25 år senare. Kameran får ligga, pennan också, tystnaden sjunker genom rummet och det blir tillräckligt stilla för att ana en ängel som går genom rummet.

Under en period i livet bodde familjen på Österlen i Skåne. En gammal gård mellan Smedstorp och Hammenhög. Det fungerade inte yrkesmässigt så de flyttade tillbaka till trakterna runt Göteborg. Men gården är kvar. De hyr ut den som semesterhus och vistas där själva ibland också. Påsken firades där med ägg köpta av en bonde i närheten.

– Jag gick upp tidigt där en sensommardag. Plockade en tomat från plantan, satte mig och njöt av hur solen gick upp, åt tomaten och jag lovar, jag har aldrig smakat en bättre tomat. Helt fantastiskt.

De små och obetydliga upplevelserna kan bli de största och mest minnesvärda, bara man ger dem tid.

Det är inte nödvändigt att åka jorden runt i jakt på nya upplevelser.

De kan mycket väl finnas runt hörnet.

Fakta: Klas Erixon

Ålder: 56 år

Yrke: Entreprenör

Bor: Alingsås

Familj: hustrun Cecilia, döttrarna Edit, 12 år och Doris, 9 år.

Intressen: Mat, kultur, socialt umgänge.

ANNONS