Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kelly Atkins hoppas att hon och The Pizza Pushers ska kunna servera pizza och ordna något extra i samband med Pizzans dag den 1 januari. ”Men jag vet inte var än…”, säger Kelly. För vidare information – eller om man till våren vill bjuda in till pizzafest hemma i trädgården – se The Pizza Pushers på Facebook eller Instagram.  Bild: Anna Edlund
Kelly Atkins hoppas att hon och The Pizza Pushers ska kunna servera pizza och ordna något extra i samband med Pizzans dag den 1 januari. ”Men jag vet inte var än…”, säger Kelly. För vidare information – eller om man till våren vill bjuda in till pizzafest hemma i trädgården – se The Pizza Pushers på Facebook eller Instagram. Bild: Anna Edlund

Engelska Kelly tog med sig napolitanska pizzan till Göteborg

Det hon saknade mest när hon flyttade till Sverige var lillebror Adams napolitanska pizza. Men drömmen om att själv lära sig hantverket samt en födelsedagspresent i form av en pizzaugn resulterade i att Kelly Atkins i dag bakar sina egna pizzor. Sedan ett år tillbaka driver hon dessutom den mobila pizzerian The Pizza Pushers.

Hon kallar sig själv en ”Margherita girl”. Kelly Atkins, en av få kvinnliga pizzabagare, älskar den klassiska pizzan med tomatsås och mozzarella.

– Margherita är min favoritpizza, alltid! För mig är kvaliteten på råvarorna viktig – och jag gillar tjocka, fluffiga kanter. Jag är en kolossal pizzasnobb, konstaterar Kelly, som ursprungligen kommer från England.

Mobil pizzeria

Vi befinner oss högst upp i Guldhedstornet där hon och hennes mobila pizzeria The Pizza Pushers tillfälligt huserat några helger under hösten och vintern.

– Innan corona gjorde vi mycket födelsedagsfester, after works och catering för olika typer av event, förklarar Kelly.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Idén till just en mobil pizzeria kom från Kellys lillebror Adam som de senaste fyra åren utvecklat konceptet hemma i London.

– Adam älskar pizza och lärde sig hantverket via Youtube, säger Kelly. Han bakar napolitansk pizza vilket är väldigt trendigt i Storbritannien. Jag kan verkligen längta efter min brors pizza. Jag vet inte hur han gör, men de är fantastiska!

Pizzaugn i present

I nästa andetag berättar Kelly att Adam, till Kellys 40-årsdag, skickade en pizzaugn i present.

– Det var vinter så jag använde den inte på sex månader, men till slut så.

Kellys dröm var att själv lära sig pizzahantverket. Otaliga blev resorna till England där hon hjälpte Adam samtidigt som hon samlade på sig kunskap. Hon gjorde även flera besök på den populära pizzerian Lilla Napoli i Falkenberg – för att både äta och prata pizza. Så småningom växte tanken fram: ”jag har ju en pizzaugn, varför inte göra ett försök med en egen pizzeria?”.

– Jag såg hur bra det gick för Adam och tänkte att det kanske kunde fungera här också. Det finns inte så många restauranger i Göteborg som serverar napolitansk pizza.

– Jag har faktiskt aldrig varit i Neapel. Det är chockerande – jag borde kanske inte berätta det. Men vi bakar självklart våra pizzor efter de strikta reglerna gällande hur napolitansk pizza ska bakas.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

The Pizza Pushers första event ägde rum för drygt ett år sedan. Vänner till Kelly, med egen hemmarestaurang, skulle ordna italiensk afton och vad passar bättre än pizza? Sedan dess har det rullat på, även om corona gjort allt lite problematiskt nu under vinterhalvåret. Våren och sommaren flöt på smidigare då The Pizza Pushers kunde servera pizza utomhus.

– Vi har ett tält och portabla stenugnar som kan transporteras vart som helst, förklarar Kelly. Två stycken är gasugnar så vi behöver inte elektricitet. Det är fantastiskt! Vi har också en food truck.

Trogna kunder

I somras kunde man hitta The Pizza Pushers bland annat i Gamlestaden och på Kungstorget, och Kelly berättar att pop up-pizzerian har flera trogna kunder som följer dem.

– Vissa människor har en passion för katter eller hundar, andra för pizza.

Kelly själv lever efter mottot ”pizza är livet” och för henne är degen det allra viktigaste.

– Ibland går jag upp fyra på morgonen för att vara säker på att det ska bli goda pizzor. Men jag blir aldrig riktigt nöjd. En deg kan alltid bli bättre, och allt handlar om temperaturen och jästen.

– Jag ringer min bror varje dag ”vi har den här temperaturen här, hur mycket jäst ska jag då ta?”. Jag brukar skoja när jag ringer honom – ”hej, är det här den dygnet runt-öppna degsupporten?”. Vi hörs hela tiden. Men vi pratar bara om pizza. Pizza, pizza och deg. Och så skickar vi bilder på pizzor.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Enligt Kelly – som i framtiden siktar på en mindre ickemobil pizzeria i kombination med cateringverksamhet – är hemligheten bakom den perfekta pizzan respekten för hantverket.

– Det är verkligen en konst och ett hantverk att baka en perfekt pizza. Det tar tid att lära sig. Jag lär mig mer hela tiden och har fortfarande mycket att lära. Men min nya mixer är mitt hemliga vapen! Den klarar en större mängd deg och kan ställas in på olika hastigheter. Förr gjorde jag all deg helt för hand.

Margherita säljer mest

På bordet framför oss har pizzor dukats fram, bland annat en som på menyn kallas The Prankster och är toppad med rostad pumpakräm, gorgonzola och mozzarella. The Spicy Girl, med chilihonung och den starkt kryddade bredbara salamin nduja, är annars en av The Pizza Pushers mest populära pizzor och har funnits på menyn från start.

– Men Margherita säljer nog mest ändå, konstaterar Kelly.

Kelly Atkins

Ålder: 41 år.

Familj: Lillebror Adam.

Bor: Guldheden.

Gör: Pizzaentreprenör, driver den mobila pizzerian The Pizza Pushers.

Intressen: Klättra, vandra, dansa till technomusik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.